ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιζήτητη η κυπριακή υπηκοότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέχρι να παρθεί η απόφαση για έξοδο, το προξενείο λάμβανε μία με δύο αιτήσεις το μήνα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Όχι μόνο συνεχίζεται αμείωτα το ενδιαφέρον για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας από ενδιαφερόμενους Βρετανούς, αλλά αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Όπως πληροφορείται η «Κ», ο αριθμός των τηλεφωνημάτων που γίνονται πλέον στο κυπριακό προξενείο του Λονδίνου φτάνουν τα 200 την ημέρα ενώ πριν από το Brexit λάμβαναν γύρω στα 30. Τα αιτήματα που δέχεται το προξενείο κατηγοριοποιούνται σε δύο ειδών. Είναι άτομα τα οποία διερευνούν κατά πόσο μπορούν να λάβουν κυπριακή υπηκοότητα όντας πολίτες με μη κυπριακή καταγωγή και είναι κι αυτοί που έχουν κυπριακή καταγωγή. Δηλαδή, είναι μεν Βρετανοί πολίτες αλλά Κύπριοι της διασποράς δεύτερης και τρίτης γενιάς. Παλαιότερα, το προξενείο εξέταζε μία με δύο αιτήσεις για κυπριακή υπηκοότητα κάθε μήνα, που κυρίως αφορούσαν Κύπριους που ήθελαν να πολιτογραφήσουν τα παιδιά τους.

Με τα σημερινά δεδομένα όμως – έπειτα από το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση – εξετάζονται πέντε με έξι αιτήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα. Σημειώνεται πως οι μη κυπριακής καταγωγής ενδιαφερόμενοι, προχωρούν μέσω δικηγορικών γραφείων ώστε να εκμεταλλευτούν τα επενδυτικά κίνητρα πολιτογράφησης και να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος πλέον παρέχει σε επενδυτές τη δυνατότητα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας μέσω επένδυσης 2 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με αγορά ακινήτου πέραν των 500 χιλ. ευρώ.

Παρόλο που η Κύπρος δεν είναι η πρώτη επιλογή με δεδομένη την εγγύτητα και τους στενούς δεσμούς με την Ιρλανδία, εντούτοις φαίνεται πως και η επιλογή της Κύπρου κερδίζει έδαφος με ένα από τους λόγους να αφορά την ταχεία εξέταση και έγκριση των αιτήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Οικονομική «Κ» από υπηρεσίες, οι αιτήσεις για απόκτηση της - πολυπόθητης, από ό,τι φαίνεται - κυπριακής υπηκοότητας, έχουν φτάσει τις 230 μέχρι στιγμής από την περίοδο του δημοψηφίσματος και εντεύθεν. Παρόλα αυτά, οι εγκεκριμένες από πλευράς προξενείου μέχρι στιγμής, που έχουν φτάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών για τελική έγκριση αριθμούν τις 55. Από την αρχή του 2016 και μέχρι την 23η Ιουνίου 2016 (την ημέρα του δημοψηφίσματος), οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί είχαν φτάσει μόλις τις 17 (χωρίς να παρουσιάζονται οι εγκριθείσες). Όσον αφορά τις 230 προαναφερθείσες αιτήσεις, κατατέθηκαν μεν στο προξενείο της Κύπρου στο Η.Β., αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία είτε επειδή δεν πληρούνταν τα κριτήρια είτε επειδή δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που κατέγραψε η εφημερίδα μας τον περασμένο Αύγουστο και που ήθελαν τον αριθμό των ολοκληρωμένων αιτήσεων να αυξάνεται κατακόρυφα. Όσον αφορά στην έγκριση, είναι χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία πρέπει η αίτηση να περάσει πρώτα από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών για να πιστοποιηθεί. Ο χρόνος που απαιτείται για να πιστοποιηθεί και να είναι έτοιμη είναι περίπου ένας μήνας. Σημειωτέον επίσης πως μαζικά οι αιτήσεις κατατέθηκαν από τον Αύγουστο και μετά και σε αυτήν την περίοδο αφορά η μεγαλύτερη αύξηση.

Ενδιαφέρον και για άλλες χώρες

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για άλλες χώρες της Ε.Ε. από Βρετανούς πολίτες για να πολιτογραφηθούν. Πόλος έλξης για τους Βρετανούς είναι η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Μάλτα που έχουν μεγάλες κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ιρλανδία, ιδίως, είναι με την Κύπρο από τις μεγαλύτερες κοινότητες που υπάρχουν στο Η.Β. Χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, προέβη σε κάλεσμα των ιρλανδικής καταγωγής πολιτών της Βρετανίας, να μην προσέρχονται στα προξενεία, διότι έχει «μπλοκάρει» το σύστημα τους. Συγκεκριμένα, έχουν προβεί σε διαδικασίες που δέχονται τους ενδιαφερόμενους μόνο με ραντεβού.

Από την άλλη, οι λόγοι που προχωρούν στο να γίνουν Κύπριοι οι Βρετανοί είναι πολλοί, αλλά εστιάζονται κυρίως στο αίσθημα ασφάλειας και ελεύθερης μετακίνησης που θέλουν να έχουν, διότι πλέον προχωρούν σε αχαρτογράφητα νερά με την απόφαση του δημοψηφίσματος. Πρόσθετα, αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα – βαρύτητα του βρετανικού διαβατηρίου και επιδιώκουν τη διασφάλιση που απολαμβάνει ο πολίτης κράτους - μέλους της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από νέους επαγγελματίες οι οποίοι ταξιδεύουν συχνά για επαγγελματικούς σκοπούς στην Ευρώπη. Μην ξεχνάμε, φυσικά, πως αν η Βρετανία δεν διατηρήσει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της στην Ε.Ε., τότε υπάρχει πιθανότητα, χωρίς κινδυνολογία αλλά ορθολογιστικά , να γίνουν οι εργαζόμενοι Βρετανοί σε άλλες χώρες παράνομοι μετανάστες.

Πληρωμές προς ΕΕ και μετά το Brexit για πρόσβαση στην ενιαία αγορά

Η Βρετανία είναι πιθανόν να συνεχίσει να καταβάλλει δισεκατομμύρια λίρες στον κοινοτικό προϋπολογισμό ακόμα και μετά από την έξοδό της από την ΕΕ ούτως ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Σίτυ και άλλους επιλεγμένους τομείς της οικονομίας της, σύμφωνα με σχέδια που συζητά το υπουργικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνει ότι οι περιορισμοί στη μετανάστευση από την ΕΕ προς τους οποίους φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι συνεπάγονται την απώλεια του λεγόμενου «διαβατηρίου» με το οποίο οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, όμως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μελλοντικών εισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν αυτές εξασφαλίζουν τη συνέχιση πρόσβασης στην ενιαία αγορά για βρετανικές επιχειρήσεις.
Η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι κάτι τέτοιο θα αναστάτωνε πολλούς Συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές, αλλά μια πρώτη ένδειξη των προθέσεων της Πρωθυπουργού ήταν η διαβεβαίωση που παρέσχε την περασμένη εβδομάδα στον επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan πως οι όροι εμπορικής δραστηριότητας για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σάντερλαντ, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην ΕΕ, δεν θα αλλάξουν μετά το Brexit.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X