ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για τις προβλέψεις ΥΠΟΙΚ

Χαρακτηρίζονται υπερβολικά υπεραισιόδοξες παρά το ότι δόθηκε η συγκατάθεση

ΚΥΠΕ

Ανησυχίες για τις υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις στις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών κτίζει τον προϋπολογισμό του, αλλά και στις χαλαρώσεις φορολογικών εσόδων χωρίς να λαμβάνονται αντισταθμιστικά μέτρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της φθινοπωρινής έκθεσης για το 2016, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου εκφράζει ανησυχίες για την επιδείνωση του διαρθρωτικού ελλείμματος (το έλλειμμα χωρίς τις κυκλικές προσαρμογές και τα μη επαναλαμβανόμενα (one-off) μέτρα) θα υποχωρήσει από το 0,4% το 2016 στο -1,0% το 2017, τονίζοντας ότι αν αυτό δεν διορθωθεί τότε η Κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου με επιστολή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο χαρακτήρισε τις μακροοικονομικές προβλέψεις σταα πλαίσια του Προϋπολογισμού, εντός των αποδεκτών ορίων. 

Σημείωσε όμως ότι η απόκλιση αυτή μπορεί να καλυφθεί από τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. «Αν το 2017 δεν τηρηθεί ο συγκεκριμένος είναι ανησυχητικό και θα κληθεί η Κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα», συμπλήρωσε.

Οι επισημάνσεις του Συμβουλίου γίνονται έπειτα από τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2017 – 2019 στην οποία η Κυβέρνηση αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%.

«Εάν κτίσουμε τον προϋπολογισμό μας σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις που διαψευστούν τότε η ζημιά που θα πάθουμε θα είναι πολύ χειρότερη από το όφελος που θα χάναμε αν κάναμε το αντίθετο, δηλαδή να κτίσουμε τον προϋπολογισμό μας με πιο απαισιόδοξες προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε, αν κυβέρνηση δαπανήσει €200 εκατ περισσότερα διότι υπολογίζει σε αντίστοιχη αύξηση εσόδων, αλλά τα έσοδα αυτά δεν επαληθευτούν, τότε οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να καλυφθούν μέσω εξοικονομήσεων, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας.

«Δηλαδή δεν αποκλείεται να ξαναχρειαστεί να αρχίσουμε περικοπές ή ακόμη και να μπούμε σε καινούργιο πρόγραμμα. Γι` αυτό καλούμε τη Κυβέρνηση να μη βιαστεί να αναθεωρήσει τα ανώτατα όρια δαπανών ή να προχωρήσει σε άλλες φοροαπαλλαγές ή μειώσεις φόρων», τόνισε.

Ανησυχίες για τις χαλαρώσεις φόρων χωρίς αντιστάθμισμα

Ερωτηθείς για την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις φορολογικών εσόδων όπως την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως οι όποιες χαλαρώσεις θα έπρεπε να γίνονται με αντισταθμιστικά μέτρα.

«Ναι μας ανησυχεί ότι λαμβάνονται κάποια δημοσιονομικά μέτρα τα οποία δείχνουν χαλάρωση χωρίς να υπάρχει αντιστάθμισμα. Αν υπήρχε αντιστάθμισμα δεν θα είχαμε λόγο να παρέμβουμε. Από την στιγμή όμως που δεν υπάρχει, ναι μας ανησυχεί», είπε.

Σημείωσε δε πως αν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα συνεχιστούν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις αλλά δεν συνεχιστεί το ευνοϊκό περιβάλλον τότε μπορεί να υπάρξει εκτροχιασμός, που δεν θα απέκλειε και ένα νέο μνημόνιο.

«Πιο μακροπρόθεσμα αν συνεχίσουμε να κτίζουμε τον προϋπολογισμό μας σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις που δεν έχω το λόγο να πω ότι αυτό θα γίνει, αν έλθει και μια χρηματοοικονομική κρίση, αν επιδεινωθεί το περιβάλλον ή σταθεροποποιηθεί η γύρω περιοχή μας και αρχίζουν οι τουρίστες να πηγαίνουν στις χώρες που πήγαιναν παραδοσιακά και δούμε μείωση στον τουρισμό τίποτα δεν αποκλείεται», είπε.

Ο μετεωρίτης και το δημόσιο χρέος

Εξάλλου, λέγοντας πως με βάση τα νέα στοιχεία η μείωση του δημοσίου χρέους καθυστερεί κατά επτά χρόνια, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε ότι το χρέος θα έπρεπε να μειώνεται την ώρα που παρουσιάζονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

«Κάποιος», επεσήμανε, «θα ανέμενε ότι εφόσον το ΥΠΟΙΚ έδειξε ότι αναμένει ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα υπήρχε επιτάχυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε αυτό το πράγμα. Το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει μια κυβέρνηση για τους πολίτες της είναι να δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας ούτως ώστε να μειώνονται τα επιτόκια και να μπορεί η επιχείρηση το νοικοκυριό να έχουν εύκολη πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση».

Σημείωσε ακόμη ότι με ένα τόσο ψηλό δημόσιο χρέος, μια νέα χρηματοοικονομική κρίση θα είχε τις συνέπειες αντίστοιχες με τη σύγκρουση ενός μετεωρίτη με τη γη.

«Αργά ή γρήγορα ξέρεις ότι τη γη – στην συγκεκριμένη περίπτωση την κυπριακή οικονομία – θα την κτυπήσει ένας μετεωρίτης, που ακούει στο όνομα καινούργια χρηματοοικονομική κρίση», είπε και πρόσθεσε: «Το μόνο που μπορεί να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις είναι οι μεταρρυθμίσεις και να διατηρείς το δημόσιο χρέος όσο πιο χαμηλά γίνεται, για να μπορέσεις να αντισταθείς στη ζημιά που θα προκαλέσει ο μετεωρίτης».

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε τις ανησυχίες του Συμβουλίου για την καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα για την έλλειψη προόδου στην αποκρατικοποίηση της Cyta.

Επεσήμανε μεν πως η κερδοφορία του οργανισμού είναι ικανοποιητική, σημειώνοντας όμως ότι την τάση για απώλεια στο μερίδιο αγοράς. «Ή θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτή τη εικόνα ή θα χαθεί εντελώς η αξία της Cyta, είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων», συμπλήρωσε.

Δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας πριν τη λύση

Τέλος, ύστερα από τις παρεμβάσεις για το φορολογικό καθεστώς μετά τη λύση του Κυπριακού στην εαρινή έκθεση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το Συμβούλιο θεωρεί πως κατά προτίμηση η δημοσιονομική προσαρμογή και των δύο πλευρών θα έπρεπε να γίνει πριν τη λύση και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να συμφωνηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνει αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή.

Υπενθύμισε ότι λάθη έχουν γίνει και στην περίπτωση της ενοποίησης της Γερμανίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Γερμανία ήταν μια ισχυρή οικονομία σε ένα εξωτερικό περιβάλλον, που κάλυψε με ευκολία τα όποια προβλήματα που είχαν προκύψει.

«Δυστυχώς για μας με το πάρα πολύ ψηλό δημόσιο χρέος οι δυνατότητες αντίδρασης και αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων θα είναι πολύ πολύ περιορισμένες», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση