ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διελκυστίνδα 18 εκατ. μεταξύ Louis και MIG

Αφορά πρόνοια της συμφωνίας του 2007 για την πώληση του Hilton Cyprus

Ένα ποσό της τάξης των 18 εκατ. ευρώ διεκδικεί από την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο Όμιλος Louis βασιζόμενος στη συμφωνία που έγινε το 2007 αναφορικά με την πώληση του Hilton Cyprus.

Στη συμφωνία που υπογράφηκε, υπήρχε όρος πως αν τα επόμενα χρόνια το ξενοδοχείο δεν διατηρούσε τα ίδια επίπεδα κερδοφορίας, τότε η MIG είχε υποχρέωση να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 25% που παρέμεινε στον Όμιλο Louis.

H απόδοση του ξενοδοχείου μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας φαίνεται να είχε σκαμπανεβάσματα, με την Louis τελικά να διεκδικεί ενεργοποίηση της πρόνοιας περί το 2011, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο ελληνικός όμιλος υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν ασκήθηκε από το αμέσως επόμενο έτος, έπαυε να ισχύει. Από την πλευρά του Louis υποστηρίζεται πως η μη απαίτηση των προνοιών κάποιου όρου άμεσα, δεν σημαίνει και αποποίηση του.

Όταν έγινε η εξαγορά, το Hilton κοστολογήθηκε συνολικά στα 90 εκατ. ευρώ. Η απαίτηση της Louis πάντως, για 18 εκατ. ευρώ είναι με τιμές 2007 όταν και έγινε η συμφωνία στα 30 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της MIG: «η εταιρεία LOUIS PLC κατέθεσε αγωγή κατά της MIG LEISURE ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία αιτείται την αγορά από την MIG LEISURE των 600.000 μετοχών της εταιρείας KETA (σ.σ. Κυπριακή Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) κυριότητας της LOUIS PLC άλλως την επιδίκαση σχετικής αποζημίωσης, επικαλούμενη παλαιότερη συμφωνία με την MIG LEISURE. Την 11/01/2016 η MIG LEISURE κατέθεσε την υπεράσπισή της ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Η υπόθεση έχει οριστεί για εκατέρωθεν αποκάλυψη εγγράφων για την 22/09/2016. Η εταιρεία αμφισβητεί την ύπαρξη της υποχρέωσης και θεωρεί ότι η εν λόγω αγωγή είναι αβάσιμη, καθώς όμως η εκδίκασή της βρίσκεται ακόμα σε αρχικό διαδικαστικό στάδιο, οι νομικοί σύμβουλοι δεν είναι σε θέση να εκφράσουν άποψη για την έκβασή της».


Το deal

Τη συμφωνία του 2007 υλοποίησε ο Όμιλος Louis με τη Marfin Popular Bank και την ελληνική θυγατρική της, Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είχε και ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Η Louis plc ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου 2007, την πώληση 1.709.889 μετοχών που αντιπροσώπευαν το 57% του μετοχικού κεφαλαίου της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως Λτδ, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton Cyprus στην Λευκωσία για το ποσό των 30 εκ. λιρών (51,9 εκατ. ευρώ) ή 17,61 λιρών (30,47 ευρώ) ανά μετοχή, σε μετρητά στην MIG Leisure Ltd.

Η αρχική συμφωνία προνοούσε πως η Louis plc θα διατηρούσε ποσοστό συμμετοχής στην ΚΕΤΑ της τάξεως του 20% και θα αντιπροσωπεύεται στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στα πλαίσια της ίδιας συμφωνίας, ο κύριος μέτοχος της Louis plc, Clin Company Ltd, πώλησε επιπλέον 218.798 μετοχές ή 7,3% με το ίδιο τίμημα ανά μετοχή.

Από την πώληση, που εκείνη την εποχή πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω της βύθισης του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond την ίδια περίοδο, η Louis plc αναμενόταν να πραγματοποιήσει λογιστικό κέρδος πέραν των 9 εκατ. λιρών (15,6 εκατ. ευρώ). Επιπλέον αναμενόταν να υπάρξει σταθερή βελτίωση στην κερδοφορία του Ομίλου σε ετήσια βάση, της τάξεως του 1,0 εκατ. λιρών (1,7 εκατ. ευρώ). Τέλος, από την πώληση τα ταμειακά διαθέσιμα της Louis plc αναμενόταν να ενισχυθούν κατά περίπου 29,0 εκατ. λιρών (50,2 εκατ. ευρώ) και να διατεθούν για αποπληρωμή χρεών και για την υλοποίηση και διεύρυνση των αναπτυξιακών σχεδιασμών της εταιρείας. Aπό μέρους της MIG ακολούθησε απόκτηση μετοχών και από άλλους μικρομετόχους της ΚΕΤΑ.

Με βάση τη συμφωνία, η Louis κατέχει μέχρι και σήμερα μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Επίσης, αν πωληθεί η συμμετοχή της MIG στην εταιρεία που έχει το Hilton, θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη κίνηση και για τη συμμετοχή της Louis.

To Hilton σήμερα

Όπως παρουσιάζει τα δεδομένα, στην τελευταία παρουσίαση της προς επενδυτές η MIG, το πάγιο ενεργητικό της επένδυσης «Hilton Cyprus» ανερχόταν στο τέλος Ιουνίου 2016 σε 93 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος του ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά οι μετοχές της ιδιοκτήτριας εταιρείας ήταν ενεχυριασμένες στη Λαϊκή Τράπεζα ενώ μετά τα γεγονότα του 2013 μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου. Το δωδεκάμηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Ιουνίου 2016, οι πωλήσεις του ξενοδοχείου ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, το EBITDA σε 2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την παρουσίαση της MIG, την τριετία 2010-2012 ο κύκλος εργασιών του Hilton ανερχόταν σε 13,8 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το 2013 μειώθηκε σε 10,2 εκατ. ευρώ, το 2014 σε 9,7 εκατ. ευρώ, το 2015 αυξήθηκε σε 10,3 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα τελικά αποτελέσματα του ξενοδοχείου δεν εμφανίζονται ζημιογόνα για καμία από τις προαναφερθείσες χρονιές με χειρότερη το 2013 όταν και έκλεισε με break even.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε κατά καιρούς επενδυτικό ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο, ειδικά μετά το 2013 όταν μειώθηκαν οι τιμές, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επεδείκνυαν ενδιαφέρον αλλά οι τιμές που πρόσφεραν ήταν πολύ χαμηλές.

Τελευταία επίδειξη ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καταγράφηκε τον Μάιο του 2016 όταν ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε έρευνα δέουσας επιμέλειας αλλά τελικά δεν προχώρησαν στην υποβολή δεσμευτικής πρότασης.
Πέραν του γεγονότος ότι είναι το μόνο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην πρωτεύουσα, σε κεντρική τοποθεσία, η MIG ποντάρει ιδιαίτερα και στο 6.000τ.μ. ακίνητο (χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης) που συνορεύει με το ξενοδοχείο και το οποίο σε περίπτωση ανάπτυξης του θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 20-25 χιλ. τ.μ. χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Είναι γνωστό άλλωστε, πως την εποχή της παντοδυναμίας του Ανδρέα Βγενόπουλου στο νησί, κατά καιρούς έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας διάφοροι σχεδιασμοί για εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου από τον Όμιλο.

Ρεπορτάζ της οικονομικής Καθημερινής

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση