ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νόμο - ομπρέλα ετοιμάζει η Ζέτα για τους εργαζομένους

Θα έχουν περαιτέρω προστασία, ενώ περιλαμβάνεται νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Νόμος «ομπρέλα» ετοιμάζεται από την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο οποίος θα προστατεύει τους εργαζομένους. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, όπου αποτελεί μέρος της νέας πολιτικής του Υπουργείου, ενώ θα βασίζεται σε ένα σύστημα ανάλυσης κινδύνου όπως τα Ευρωπαϊκά. Μέσω αυτού, θα διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα με αυστηρές ποινές στους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται, αλλά και η δυνατότητα να μπουν στην αγορά εργασίας οι δικαιούχοι που λαμβάνουν επιδόματα. Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε κοινωνικό διάλογο. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ενιαίο σύστημα επιθεωρητών, συμπλήρωσε η Υπουργός.

Με το νόμο "ομπρέλα" όπως τον χαρακτήρισε, τα διοικητικά πρόστημα θα ανέρχονται στα 3.500 ευρώ για διώξεις όσων παρανομούν σε σχέση με τις νομοθεσίες που έχουν να κάνουν με εργασιακά ζητήματα και θέματα ωραρίου υπαλλήλων. Τώρα, εαν βρεθεί εργαζόμενος να δουλεύει ώρες και μέρες που δεν θα έπρεπε, ανέρχεται μόνο 300 ευρώ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι η αδήλωτη εργασία τώρα δεν έχει καμία ποινή, με τη μόνη υποχρέωση του εργοδότη εαν βρεθεί ότι έχει αδήλωτους εργαζομένους, να πρέπει να τους δηλώσει και να καταβάλλει κοινωνικές ασφαλίσεις.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι, «δεν έχουν μειωθεί οι κοινωνικές παροχές και στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσω του ΕΕΕ και άλλων επιδομάτων. Το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και βρίσκεται αυτή τη στιγμή του νομοτεχνικού ελέγχου. Θα κατατεθεί σύντομα ενώπιον της βουλής, προνοεί για διοικητικά πρόστιμα τα οποία είναι σημαντικά, προνοεί για καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων 6 μηνών προηγούμενα από τον εντοπισμό οποιουδήποτε προσώπου εργάζεται χωρίς να δηλωθεί. Έχουμε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα στην τρίτη ηλικία δεν θα έχουν επαρκείς εισφορές για να έχουν σύνταξη. Είναι προτεραιότητα να μπορέσει οποιοσδήποτε εργαζόμενος να καταβάλει τις κοινωνικές του ασφαλίσεις για να λάβει σύνταξη».

Πρόσθεσε ότι , «αρχίσαμε την εκστρατεία μας για την ενημέρωση των εργοδοτών και εργαζομένων. Θεωρούμε πολύ σημαντική η οποιαδήποτε παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για διασφάλιση των εργαζομένων τόσο για τους μισθούς, όσο τα δικαιώματα, τις ώρες εργασίας τους και την αμοιβή με βάση την υπερωριακή απασχόληση, αλλά και αξιοπρεπείς μισθούς. Η πολιτική μας είναι να ενημερώσουμε γι αυτά τα δικαιώματα αλλά και με νομοθετικές πρόνοιες και διατάξεις να διασφαλίσουμε περαιτέρω αυτά τα δικαιώματα. Όσον αφορά το διοικητικό πρόστιμο των 3.500 ευρώ, θα υπάρχει στην αδήλωτη προστασία αλλά και θα υπάρχει στο νόμο πλαίσιο για οποιαδήποτε εκμετάλλευση εργασιακών δικαιωμάτων».

Προίκα του μωρού

Στα πλαίσια της δημογραφικής μας πολιτικής και με το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που υπάρχει, είναι ένα νέο σχέδιο η «προίκα του μωρού», το οποίο ουσιαστικά θα δίνεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη, όλα τα απαραίτητα για το παιδί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες αυτές. Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν ευρωπαικό ταμείο το οποίο είναι για τους πιο φτωχούς. Εκεί θα υπάρχει σίγουρα «η προίκα του μωρού», αλλά θέλουμε να επεκτείνουμε το σχέδιο για όλους, ανεξάρτητα οικονομικών κριτηρίων. Είναι δό διαφορετικά σχέδια», κατέληξε η Υπουργός.

Σε διάλογο τα ωράρια

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των ωραρίων, απάντησε πως "σε θέματα που βρισκόμαστε σε διάλογο δεν είναι ορθό να βάλουμε οποιεσδήποτε τοποθετήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω αναφέρει το ζήτημα των ωραρίων. Βασικό προαπαιτούμενο είναι όμως κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί".

Ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΚΑ

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 5.919 ετήσεις για το σχέδιο, εξετάστηκαν 4.100, και 3.372 εγκρίθηκαν, πληρώνοντας μέχρι στιγμής περίπου 500.000 ευρώ. Σε κάποιους έχει εγκριθεί η ένσταση.

Προυπολογισμός 2017

Συζητείται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2017 ανέρχεται στα 946 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι παροχές κοινωνικής πρόνοιας, όντας 403 εκατ. Αυτές αφορούν το δημόσιο βοήθημα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα τέκνου και το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων. Άλλο μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού 294 εκατ., απορροφάται στις άλλες μεταβιβάσεις εσωτερικού και συγκεκριμένα σε γενική κυβερνητική εισφορά. Το τρίτο μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά σε άλλες παροχές κοινωνικής πρόνοιας 85.5 εκατ. ευρώ, για συμπλήρωμα κατώτατης σύνταξης και κοινωνικές συντάξεις. Συνοψίζοντας, από το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών για το 2017, το 93% περίπου αφορά κοινωνικές παροχές, το 5% αφορά μισθούς, ενώ οι καθαρά λειτουργικές δαπάνες περιορίζονται στο 2%.

Σε σχέση με το 2016, παρουσιάζει αύξηση 19 εκατ. για το 2017, περιλαμβάνοντας τη δαπάνη για μέτρα κοινωνικής συνοχής αναπήρων ύψους 13 εκατ. για τα έτη 2016 – 2019 και οι δαπάνες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 ύψους 18.4 εκατ., 15.8 εκατ. και 7.8 εκατ., για τα έτη 2017 – 2019 οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης.

Η υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως, «το Υπουργείο έχει θέσει ως στόχους και στρατηγικούς άξονες προτεραιότητας την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη βελτίωση της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας των ανέργων, τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο παρέχει κοινωνική και οικονομική στήριξη σε κάθε δικαιούχο πολίτη που αποδεδειγμένα το έχει ανάγκη και για όσο χρόνο το έχει ανάγκη».

«Εφαρμόζουμε ανθρωποκεντρική η πολιτική και όχι νεοφιλελεύθερη στα βοηθήματα που δίνουμε στους πολίτες», τόνισε η Υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι, το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2080. 

Πρόσθετα, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου με τον προϋπολογισμό αυτό, δίδεται έμφαση στη μείωση της ανεργίας. Χαρακτηριστικά είπε ότι, «το Υπουργείο προωθεί ενεργητικές πολιτικές για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, μέσω μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Με την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος για την περίοδο 2014 – 2020 και μετά την έγκριση  του προϋπολογισμού, το Υπουργείο θα μπορεί να προωθήσει τάχιστα την υλοποίηση μιας δέσμης νέων μέτρων, τα οποία προσφέρουν αυξημένες ευκαιρίες για κατάρτιση, εκπαίδευση και απασχόληση όλων των κατηγοριών των ανέργων, με έμφαση στους νέους». Επισημαίνεται επίσης ότι, την τελευταία περίοδο καταγράφονται συνεχή θετικά αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των ανέργων και των ποσοστών της ανεργίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση