ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Περίεργη η στάση της Κομισιόν

Έτοιμος να δώσει απαντήσεις στην επιστολή Μοσκοβισί- Ντομπρόφσκι μέχρι αύριο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Περίεργη χαρακτήρισε την στάση της Κομισιόν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από Μοσκοβισί και Ντομπρόφκσι για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Αναφέροντας ότι συμμερίζεται την γενική προειδοποίηση για συγκράτηση δημοσίων δαπανών και διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού , σημείωσε τη διαφωνία του για την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος χρειάζεται περαιτέρω οικονομική προσαρμογή προς επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τόσο για την φετινή χρονιά όσο και για την περσινή χρονιά όσο και για το 2014 όσο και τον προϋπολογισμό του 2017, η Κύπρος συγκαταλέγεται στα 2-3 κράτη με την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση.

«Θα ήταν παράλογο να τεθεί ζήτημα για ένα κράτος το οποίο προϋπολογίζει ένα οριακό έλλειμμα μισού της εκατό και ένα πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 2% και δεν τίθεται ζήτημα για κράτη που καταθέτουν προϋπολογισμό με έλλειμμα 2,5% 3%.

Συνεπώς ακόμα και να ίσχυε η απόκλιση του 1% θα ήμασταν στα πρώτα 5-6 κράτη μέλη», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση έχει πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά με αποτέλεσμα όχι για μια χρονιά αλλά από το 2014 να συγκαταλέγεται η Κύπρος στα κράτη μέλη με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, κάτι που αναγνώρισαν πολύ πρόσφατα και οι οίκοι αξιολόγησης, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά για υπεραπόδοση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά.

Θα ήταν περίεργη και πολιτικά και διαδικαστικά προσέγγιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγείρει ζήτημα για εκείνο το κράτος μέλος που έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με ένα οριακό έλλειμμα και να ζητήσει επιπρόσθετη προσπάθεια, και να μην το πράττει για άλλα και μεγαλύτερα κράτη, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα για ένα κράτος μέλος που αντικειμενικά παρουσιάζει αυτές τις επιδόσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X