ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:55
 

Reuters: Η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων

Τυχόν επιμήκυνση των αγορών ομολόγων συμφέρει την Ελλάδα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδόν σίγουρα θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πέρα από το τέλος Μαρτίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ως πηγές αξιωματούχους της Ευρωτράπεζας.

Τυχόν επιμήκυνση των αγορών ομολόγων συμφέρει την Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αν και πρώτα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη αξιολόγηση και να λάβει κάποιες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Εάν η Αθήνα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα μπορέσει να συμπιέσει το κόστος δανεισμού της και να βγει πιο εύκολα στις αγορές.

Παράλληλα, οι πηγές του Reuters επισήμαναν ότι η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα τροποποιήσει τους κανόνες που διέπουν τους τίτλους που δικαιούται να αγοράσει. Το εν λόγω σενάριο θεωρούνταν ούτως ή άλλως πολύ πιθανό, με δεδομένο ότι με τους σημερινούς κανόνες έχουν σχεδόν εξαντληθεί στη δευτερογενή αγορά τα διαθέσιμα ομόλογα ορισμένων χωρών, κυρίως της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωτράπεζα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ομόλογα με ακόμα πιο χαμηλά επιτόκια από το κατώτατο όριο που ισχύει σήμερα, ήτοι -0,4%.

Επιπλέον, συζητάται η αμφιλεγόμενη πρόταση να αυξηθεί το μερίδιο χρέους της κάθε χώρας που δικαιούνται να κατέχει η ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωτράπεζα θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει περισσότερους τίτλους αδύναμων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ρύθμιση που μπορεί να εγείρει νέες ενστάσεις για νομισματική χρηματοδότηση κρατών – κάτι που απαγορεύεται.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X