ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:26
 

Να τερματιστούν τα «προνόμια» του Συνεργατισμού ζητά ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Υποστηρίζει ότι δέχεται καταγγελίες σε βάρος του Συνεργατισμού, σε σχετική ανακοίνωση

Newsroom K

Καταγγελίες σε βάρος του Συνεργατισμού δέχεται, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), ο οποίος ζητά να τερματιστούν τα «προνόμια» που απολαμβάνει ο Συνεργατισμός.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι από τις καταγγελίες που δέχεται έχει διαπιστώσει ότι ο Συνεργατισμός «επιβάλλει και διατηρεί τα πιο ψηλά επιτόκια, δεν προβαίνει σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, επιμένοντας σε παράλογες απαιτήσεις που οδηγούν τους δανειολήπτες σε ένα φαύλο κύκλο, με διαιτησίες που παρουσιάζουν σαν αναδιαρθρώσεις, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού και καθορισμού των επιτοκίων».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο Συνεργατισμός προχωρεί «στη συνοπτική και ταχεία εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον των Διαιτητών, στα γραφεία των συνεργατικών ιδρυμάτων, χωρίς ανεξάρτητη στενογράφο, χωρίς προκαθορισμένη διαδικασία και χωρίς να τηρούνται οι βασικές αρχές της δίκαιας δίκης».

«Ασκούν αθέμιτη πίεση στους δανειολήπτες να δεχθούν τις προτεινόμενες από τους ίδιους `αναδιαρθρώσεις`, σαν τη μόνη επιλογή που έχουν», προσθέτει.

Παρά ταύτα, αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο Συνεργατισμός συνεχίζει να απολαμβάνει προνόμια, όπως παραπομπή των δανειοληπτών σε διαιτησία, με αποκλεισμό τους από τη διαδικασία επιλογής του διαιτητή, για να προσβληθεί η διαιτητική απόφαση, υπάρχει άκαμπτη προθεσμία 21 ημερών (χωρίς δυνατότητα παράτασης), κατ΄ αντίθεση με αυτήν που τίθεται για αποφάσεις των Επαρχιακών Δικαστηρίων, που είναι 42 ημέρες (με δυνατότητα παράτασης) και δέσμευση όλης της περιουσίας των δανειοληπτών απλά και μόνο με την παραπομπή της υπόθεσης σε διαιτησία.

«Η επιμονή ορισμένων για να μη γίνει έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή, (που ευτυχώς έπεσε στο κενό με την πρόσφατη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα,) μόνο υποψίες μπορούσε να εγείρει για συγκάλυψη των όσων συνεχίζονται να γίνονται στον Συνεργατισμό πίσω από κλειστές πόρτες. Οι προφάσεις περί παραβίασης των όρων παροχής κρατικής βοήθειας σίγουρα δεν ευσταθούν» αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει δε ότι «η συνέχιση των πιο πάνω προνομίων προς τα Συνεργατικά αποτελεί παραβίαση των κανονισμών παροχής κρατικής βοήθειας» και ότι «τα προνόμια του Συνεργατισμού καταπατούν βασικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όπως το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση