ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκληρή απάντηση Γεωργιάδη σε Ευρωπαίους Επιτρόπους

Έχουμε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε

Την απάντηση του στους Ευρωπαίους Επιτρόπους Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici σε σχέση με το δημοσιονομικό σχεδιασμό της χώρας και τις παρατηρήσεις που έκαναν, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνεται των δημοσιονομικών χειρισμών που έγιναν, τόσο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017 όσο και σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Κύπρος είχε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς της στόχους, όχι λόγω του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος, που ήταν καλύτερο του αναμενόμενου, αλλά λόγω των προσπαθειών των κυπριακών Αρχών για τη διαμόρφωση και εκτέλεση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής η οποία ανάμεσα σ’ άλλα περιλάμβανε μία μείωση των κρατικών δαπανών κατά 14.5% για την περίοδο 2012-2014. Προσθέτει χαρακτηριστικά πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία διαφορά από τις αρχικές προβλέψεις της Κομισιόν για το έλλειμμα του 2015 της τάξης του 5.5%. Η Κομισιόν είχε προβλέψει έλλειμμα 5.7% του ΑΕΠ για τη χρονιά που πέρασε.

«Διατηρούμε την ίδια συνετή δημοσιονομική στάση και για το 2017 με το δημοσιονομικό ισοζύγιο να προβλέπεται σε -0.6% του ΑΕΠ και διατήρηση ικανοποιητικού πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 2% του ΑΕΠ που επιτρέπει στην Κύπρο να είναι ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη δημοσιονομική απόδοση για ακόμα ένα χρόνο». Παρόλο που ο φόρος ακινήτων καταργείται, όπως και το τέλος στους μισθούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μαζί αντιστοιχούν σε 0.7% του ΑΕΠ, εντούτοις δεν ξεφεύγουμε από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, σχολιάζει ο υπουργός. Σε σχέση με την κατάργηση των φόρων και τελών, ο υπουργός σχολιάζει πως γίνεται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές ενώ σχολιάζει πως τα φορολογικά έσοδα έχουν ενισχυθεί από την βελτίωση στον τομέα των ακινήτων. Υπενθυμίζει επίσης πως στον προϋπολογισμό του 2017 περιλαμβάνεται η συνέχιση της παγοποίησης των προσλήψεων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αντικρούει τα ευρήματα σε σχέση με την καθαρή διαρθρωτική θέση, σχολιάζοντας πως για να πραγματοποιηθούν οι σχετικές προβλέψεις της Κομισιόν για επιδείνωση της τάξης του 1.9% του ΑΕΠ για το 2017 σε σχέση με το 2016, θα πρέπει το ονομαστικό ισοζύγιο να επιδεινωθεί κατά 3% του ΑΕΠ, κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό.
Παράλληλα, ο υπουργός αμφισβητεί τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να εξαχθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα σχολάζοντας πως τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με της εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, περνάει και στην αντεπίθεση, σχολιάζοντας περαιτέρω πως υπάρχει παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς Κομισιόν σε σχέση με τη διαδικασία και τους υπολογισμούς που κάνει σχετικά με τις συγκεκριμένες προβλέψεις, κάτι που υποσκάπτει την όλη διαδικασία σε εθνικό επίπεδο.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας για συνετή δημοσιονομική πολιτική και για επίτευξη των φιλόδοξων στόχων αλλά από την άλλη θα ήταν πολύ παράξενο αν η Κύπρος, που έχει από τις κορυφαίες επιδόσεις, τιμωρηθεί με βάση ένα προβληματικό υπολογισμό. Κάτι τέτοιο θα υπέσκαπτε την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που επιτεύχθηκε με σκληρή δουλειά.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση