ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Total: Η ζήτηση του Φ.Α θα αυξάνεται κατά 2% τον χρόνο

Η «Κ» στο 12ο συνέδριο του Economist

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κυπριακή οικονομία, Ενέργεια αλλά και Κυπριακό αναμένεται να αναλυθούν μεταξύ άλλων στο 12ο συνέδριο του Economist, το οποίο και θα καλύψει εκτενώς η «Κ». 

Το συνέδριο, που φιλοξενείται στο Hilton Park εγκαινίασε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το μέλλον και η πορεία της κυπριακής οικονομίας από τον τέως πρωθυπουργό του Βελγίου Guy Verhofstadt, τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρίσκεται και το Φυσικό Αέριο με τους Υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ να τοποθετούνται για τις προκλήσεις της περιοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως συζήτηση θα γίνει και για την πορεία του κυπριακού με τον Ειδικό Βοηθό του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, και τους πολιτικούς αρχηγούς του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΑΚΕΛ ‘Αντρο Κυπριανού, να αναλύουν πτυχές του Κυπριακού και τις τρέχουσες εξελίξεις. 

Αμέσως μετά το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας θα γίνει και παρουσίαση της επανέκδοσης του βιβλίου του Κλεάνθη Γεωργιάδη «Ιστορία της Κύπρου», από την Καθημερινή Κύπρου.

Λακκοτρύπης: Η ενέργεια παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή

Με την ενέργεια να βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο οι Υπουργός Ενέργειας Γιωργος Λακκοτρύπης ο Paolo Scaroni πρώην CEO της ΕΝΙ και CEO της DELEK Yaniv Friedman μίλησαν για τις τεράστιες γεωστρατηγικές προκλήσεις για την Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Γιωργος Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι η ενέργεια αποτελεί γεωπολιτική ευκαιρία ιδιαίτερα για τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε οτι η Κύπρος προσπαθεί να κτίσει συμμαχίες και έκανε αναφορά στις συμφωνίες με Ισραήλ Αίγυπτο και Λίβανο.

Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της ENI επισήμανε πως η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπη ενώ παράλληλα έκανε λόγο για τον σημαντικό ρόλο της Ισπανίας στο ενεργειακό κομμάτι αλλά και τον καταλυτικό ρόλο της Ρωσίας.

Το διευθυντικό στέλεχος της Delek με τη σειρά του παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια ο εβεργειακός τομέας. Επισήμανε πως η οικονομική κρίση προκάλεσε τεράστια προβλήματα με projects να ακυρώνονται καθημερινά.

Ο Ηλίας Κασής της Τοtal μίλησε για τις τεράστιες δυσκολίες της παραγωγής του φυσικού αερίου. Επεσήμανε πως τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν άνευ προηγουμένου αλλαγές. Σημείωσε πως υπήρξε μεγάλη μείωση των τιμών και η εταιρεία θα έπρεπε να προσαρμοστεί γρήγορα. Επεσήμανε οτι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε μείωση των επενδύσεων και κατέρρευσαν οι τιμές. Όπως επισήμανε η ζήτηση του Φ.Α θα αυξάνεται 2% το χρόνο. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η Τotal είναι η πρωτη εταιρεία πoυ βρίσκεται στα βαθιά νερά. Οι προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστουν αν συνεργαστούν οι χώρες επεσήμανε ο κ. Κασής.

Το διευθυντικό στέλεχος της Noble επισήμανε τις προκλήσεις που ανάγκασαν την εταιρεία να κοιτάξει εναλλακτικές και να μειώσει το κόστος της. Επισήμανε ότι οι κινήσεις της είναι σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και έχει συγκατάθεσή της. Ο ίδιος επισήμανε οτι η Noble επικεντρώνεται στην Αίγυπτο και σημείωσε οτι θα επωφεληθεί ιδιαίτερα η χώρα. Υπέδειξε δε πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τη συνεργασία Κύπρου- Αιγύπτου.

Διευθυντικό στέλεχος της iGI poseidon, o Elio ruggeri έκανε λόγο για το ζήτημα του αγωγού. Όπως επισήμανε δεν βλέπει γιατί να μη γίνει μέσω Τουρκίας δεδομένου του οτι είναι τα πλησιέστερα σύνορα και με δεδομένο οτι είναι μεγάλη αγορά. Σημείωσε ωστόσο οτι αν ο τελικός στόχος είναι η Ευρώπη τότε το καλύτερο είναι να κοιτάξουμε για απευθείας αγωγό και όχι διακομιστές.

John Peet: Η ευρωζώνη έχει ανακάμψει

Την αρχή έκανε ο John Peet όπου στην ομιλία του τόνισε πως «η ευρωζώνη έχει ανακάμψει από την χειρότερη της φάση. Ψηλή ανεργία και ακόμη χώρες όπως η Ελλάδα και Ιταλία αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα. Η κρίση του ευρώ σίγουρα δεν έχει τελειώσει ακόμα και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η ανάκαμψη της Κύπρου όμως ήταν αναπάντεχα καλή, καθώς έχει καταφέρει να βγει από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα. Η διαφορά της Κύπρου και της υπόλοιπης ευρωζώνης είναι προφανές και η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από την απόδοση της Κύπρου επί αυτού».

«Το Κυπριακό πρόβλημα υφίσταται εδώ και 40 χρόνια και δεν είναι απλά κυπριακό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Σε όλες τις 7 προσπάθειες μέχρι στιγμής, αυτή φαίνεται να είναι η πιο σοβαρή. Αναμένω ότι οι 2 βάσεις στην Κύπρο θα παίξουν επίσης ρόλο στις συνομιλίες. Λυπάμαι που η χώρα φεύγει από το ευρώ αλλά είναι απαραίτητο όπως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο να τρέξουν ομαλά και να μην χαλάσουν οι ιστορικές σχέσεις τόσο μεταξύ ΗΒ-ΕΕ αλλά και με την Κύπρο» ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι λόρδοι δύναται να σταματήσουν την διαδικασία, ο κ. Πιτ είπε κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο αλλά είναι πολύ απίθανο καθώς θα έπρεπε να αλλάξει άρδην η κοινή γνώμη, κάτι το οποίο δεν προδιαγράφεται να συμβαίνει στο εγγύς μέλλον.

ΠτΔ: Σημαντικός πυλώνας είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Εφόσον συγχάρηκε τους διοργανωτές της Συνόδου Κορυφής σημείωσε ότι είναι ευτυχής καθώς η Κυπριακή Οικονομία εξέρχεται ενδυναμωμένη από την κρίση και το μνημόνιο που είχε συμφωνηθεί τον Μάρτιο του 2013. Μετά από σκληρή δουλειά, κατορθώσαμε να επανέλθουμε νωρίτερα από τις προβλέψεις εμπειρογνωμόνων.

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων που πάρθηκαν ήταν το νοικοκύρευα και η εξυγίανση δημοσίων οικονομικών, καταφέρνοντας έτσι 2,5% πλεόνασμα. Μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, σημαντική για την βιωσιμότητα του κράτους ήταν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, που ανακεφαλαιοποιήθηκε με 1,4 δις. ευρώ. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί πρόγραμμα από την κυβέρνηση εξεύρεση λύσεων για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων. Μετά από 2 χρόνια έχουν επίσης ανακάμψει τα ΜΕΔ και αναμένεται να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο καθώς βελτιώνεται και η οικονομία. 

Σημαντικός αριθμός μεταρρυθμίσεων: εργασία, συνταξιοδοτικού, κοινωνικής πρόνοιας (καλύτερη στόχευση κοινωνικών ωφελημάτων για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη) και φορολογική μεταρρύθμιση. Απαιτείται όμως αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και εγρήγορση. Στις μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνεται και η δημόσια υπηρεσία όπως και του κρατικού μισθολογίου. Έχουν ετοιμαστεί σειρά νομοσχεδίων που θα φέρουν μια πιο λειτουργική δημόσια υπηρεσία. Εκσυγχρονισμός διακυβέρνησης με τρία νέα υφυπουργεία. Επίσης, είναι η απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Προσθέτως η egovernance και τοπική αυτοδιοίκηση. 

Σημαντικός πυλώνας είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστική μας θέση. Καλύτερη εξάλλου, διαδικασία χορηγίας παραμονής και εγγραφής εταιρειών έχουν βοηθήσει προς αυτό. Δημιουργώντας ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, παρέχουμε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ελέω οίκων αξιολόγησης. 1,7% είναι το καλύτερο ποσοστό που λάβαμε εδώ και 7 χρόνια. Η μέχρι και 3% ανάπτυξη που αναμένεται να έχουμε θα είναι από τις καλύτερες στην ευρωζώνη. Η ανεργία αποκλιμακώνεται από το 2015. Από 16,1% (το 2014) πήγε στο 15% το 2015 και για φέτος θα περιοριστεί μέχρι και κάτω από 12%. Η ΕΕ βιώνει κρίση ταυτότητας μετά το Μπρέξιτ. Πρέπει όμως να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Η Κύπρος είναι έτοιμη να συνδράμει με τους εταίρους για να οικοδομήσει μια νέα πιο ισχυρή Ευρώπη. Πέρσι τον Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για εξάλειψη τις αδιαφάνειας, γραφειοκρατίας και έλλειψης εμπιστοσύνης από το κοινό στην πολιτική. 

Οφείλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο σύγχρονη και πιο λειτουργική και να στείλουμε το μήνυμα ότι όχι μόνο είμαστε προσηλωμένοι αλλά θα παραμείνουμε ενεργοί στις διεθνείς εξελίξεις.

Το προσφυγικό είναι μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση γρήγορα, αποτελεσματικά και με μια φωνή – σεβόμενοι πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα πλεονεκτήματα της ΕΕ.

Επιθυμούμε λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, δίνοντας έτσι στην Κύπρο την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την μοναδική της θέση προς ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Πέραν όμως των πλεονεκτημάτων, μια λύση θα καταστήσει την Κύπρο χώρα μοντέλο, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αλλά και τις αξίες της ΕΕ. Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων θα γίνει στην Ελβετία από τις 7-11 Νοέμβρη. Θέλω να ελπίζω ότι θα επιτύχουμε να σμικρύνουμε υπάρχουσες διαφορές αλλά να επιτύχουμε μια τέτοια πρόοδο στο εδαφικό που θα επιτρέψει επίλυση εντός του 2016.

Στόχος παραμένει ένας: η επανένωση της πατρίδας, απαλλαγή από όλους τους στρατούς και η αποκατάσταση των συνόρων μας για όλους τους κατοίκους. Δεν έχει την πολυτέλεια η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη. Όσο περνούν τα χρόνια, τα πράγματα θα γίνονται πολύ δύσκολα. Μακάρι να έρθει η ώρα που θα μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα.

Γκι Φερχοφστατ: Απαράδεκτο κάποιος να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης

Μετα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιαδη στο βήμα του 12ου Συνεδρίου του Economist ανέβηκε ο Γκι Φερχοφστατ. Αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογαν, ανάφερε πως ειναι απαράδεκτο κάποιος να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης ενώ τόνισε πως η Κύπρος εχει κάνει μεγάλη πρόοδο την ώρα μάλιστα που στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω μεταναστευτικού και Brexit.

Η συμφωνία με Ερντογάν, υποστήριξε, αντιμετωπίζει μόνο το σύμπτωμα της κρίσης και πρόκειται για μία προσωρινή λύση. «Όταν ο Ερντογάν πάψει να έχει υπομονή και πάλι θα υπάρξει μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη». Αυτό που χρειάζεται είναι η αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών. Δεν χρειάζεται μία συμφωνία με μόνο μία χώρα αλλά μία πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική, υπερθεμάτισε. «Θα πρέπει από κοινού να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά μόνο με τη συνοριο-φυλακή δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται διαδικασίες καταγραφής των προσφύγων και θα πρέπει να αναπτυχθεί σχετικό σύστημα». 

Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε πως είναι επείγον να υπάρξει νέα πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού στην πράξη κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται. «Χρειάζεται σωστό σύστημα καταμερισμού των προσφύγων στα κράτη μέλη. Χρειάζεται μία «γαλάζια κάρτα» για ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν στην ΕΕ. Η σημερινή «μπλε κάρτα» χρειάζεται μεταρρύθμιση». 

Η Ευρώπη απούσα

Κατά την άποψη του κ. Verhofstadt υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για εξωτερική συνεργασία σε θέματα άμυνας αφού σήμερα η Ευρώπη είναι διαιρεμένη με αποτέλεσμα ΗΠΑ και Ρωσία να αποφασίζουν για τις εξελίξεις στη δική μας περιοχή. Έδωσε ως παράδειγμα τον πόλεμο στη Συρία για τον οποίο γίνεται διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ενώ «είναι εμείς οι Ευρωπαίοι που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα». Είναι καιρός να λογικευτούμε και να αναλάβουμε τν ευθύνη για ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας. 

«Πολλοί άνθρωποι λένε πως η ευρωπαϊκή κοινότητα άμυνας είναι ένα μακρινό όνειρο, εγώ πιστεύω πως είναι πιο κοντά από ποτέ προηγουμένως», σημείωσε. Οι συνθήκες της ΕΕ, όπως είπε, πρέπει να ξαναγραφτούν κάτι που δίνει μία ευκαιρία για ολική αναμόρφωση της ΕΕ. «Είναι καιρός να υπάρξει πραγματική ένωση, γιατί μέχρι σήμερα υπάρχει πολύ λίγη ένωση. Πρέπει να αλλάξει η αλά καρτ ένωση, τόνισε». 

Όταν αναδιαρθρωθούν οι συνθήκες, πρόσθεσε, δεν πρέπει να γίνουν απλώς μικρές αλλαγές, αλλά πρέπει να δώσουμε στην Ευρώπη εξουσίες για να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τα θέματα ασφάλειας.

Κλ. Ρέγκλινγκ: Είναι άδικο να λένε πως η ΕΕ δεν έκανε βήματα προόδου

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε σχετικά κακή κατάσταση και η κρίση την έχει κάνει πιο δυνατή και το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στηρίζουν το ευρώ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, σχολίασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σχολιάζοντας πως όσοι λένε πως έγιναν λίγες αλλαγές είτε είναι τυφλός είτε μη αντικειμενικός. Από την άλλη, παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Ανάμεσα σ’ άλλα αναφέρθηκε στο Brexit, στην κατάσταση των τραπεζών και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist εξήγησε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έβαλαν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, ανάμεσα τους και η Κύπρος.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, σχολίασε πως θα μπορούσε να αντλήσει ξανά χρήμα από τις αγορές σύντομα, αν συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της πορεία.

Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε πως οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση τους και για να γίνει αυτό πρέπει επόπτες και πολιτικοί να δεσμευτούν σε αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ερωτηθείς για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως έχουν γίνει κάποιες ενέργειες αποκρατικοποιήσεων και έδωσε το παράδειγμα των Κυπριακών Αερογραμμών οι οποίες σύντομα θα πετούν ξανά αλλά και του λιμανιού της Λεμεσού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Κλάους Ρέκλινγκ ανέφερε πως σε κάποιους τομείς η Ευρώπη τα πάει καλύτερα από τις ΗΠΑ αλλά υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τις επενδύσεις και γι’ αυτό προωθείται η ένωση Κεφαλαιαγορών. Προσθέτοντας, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε ζητήματα Δημοκρατίας ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο. 

Πετρίδης: Οι μεταρρυθμίσεις έχουν θετικά αποτελέσματα

Το μνημονιακό πρόγραμμα και οι στόχοι του έχουν πετύχει, αφού παρέδωσε μία οικονομία χωρίς δεκανίκια, ικανή να σταθεί στα πόδια της, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν θετικά αποτελέσματα.

Στο γενικό δείκτη ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ελευθερίας η Κύπρος είναι 41η ανάμεσα σε 198 και θεωρείται μέτρια φιλελεύθερη. Η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης θα θέσει την Κύπρο σε πιο ανταγωνιστική θέση για βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που δημιουργείται με την διόγκωση των δημόσιων δαπανών, αλλά μέσω της δημιουργίας πλούτου.

Ο Υφυπουργός συμφώνησε με τον κ. Φερχόφστατ στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι και ιδιαίτερα ενωμένη. Εξάλλου, αφυπνίζονται οι συντηρητικές αντιλήψεις των πολιτών και σε χώρες όπου προωθηθήκαν επιθετικές μεταρρυθμίσεις, εκτός ρεαλιστικού πλαισίου και χωρίς να τις έχει ήδη αγκαλιάσει ο κόσμος, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ντάνιελ Ντάκο: Η Κύπρος πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Κύπρο ανέφερε ότι παρά την ανάκαμψη η Κύπρος ακόμα είναι επιρρεπής σε σοκ. «Καθώς οι τιμές δεν είναι ανταγωνίσιμες για τον τουρισμό αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα στο μέλλον και δεδομένου των ΜΕΔ, οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να παρέχουν δάνεια, προκαλώντας έτσι διάφορα πλοκλήσεις για την οικονομία.

Η Κύπρος πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψουν οι ξένες επενδύσεις. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και του ενεργιακού πρέπει να διευθετηθούν εν ευθέτω χρόνο και με γρηγορότερο ρυθμό».

Guzzo: Η Κύπρος επανήλθε από ένα πισωγύρισμα της τάξης του 10% στην ανάπτυξη

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο τόνισε την αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Κύπρος, είπε, έχει καταφέρει να επανέλθει από ένα πισωγύρισμα της τάξης του 10% στην ανάπτυξη. Ο Τουρισμός και οι υπηρεσίες ήταν η κινητήριος δύναμη που ώθησαν την όλη προσπάθεια. Επιδιορθώνοντας την μακροοικονομική κατάσταση, η Κύπρος θα έχει ανακαταλάβει αρκετό χαμένο έδαφος από την πρόσφατη κρίση, πριν το τέλος του χρόνου.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η αύξηση ανάπτυξης σε προ-κρίσης επίπεδα, αν και απέχει, δεν σημαίνει ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι εκείνα τα επίπεδα, καθώς στο παρασκήνιο ίσχυαν μη βιώσιμες μέθοδοι και πρακτικές που ωθούσαν την οικονομική διόγκωση αλλά ταυτόχρονα υπομόνευαν την μακροχρόνια βιωσιμότητα.

Οι χαμηλοί δείκτες γεννήσεων δείχνουν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προκλήσεις στο συνταξιοδοτικό και στα Συστήματα Υγείας. Η μετανάστευση θα βοηθήσει στο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως έχει ήδη βοηθήσει τη χώρα, είπε ο κ. Γκούτσο. Η παραγωγικότητα είναι επίσης χαμηλή, καθώς οι τράπεζες έχουν υψηλή ΜΕΔ που δυσχεράνουν τις επενδύσεις και ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Προτεραιότητες για την Κύπρο: Η διόρθωση των balance sheets για τις τράπεζες με στόχο τα ΜΕΔ και την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας στην Κύπρο. Άρα, συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ για την συνέχιση και βελτίωση της οικονομικής εικόνας της Κύπρου.

Ειρένα Γεωργιάδου: Όσον αφορά στην Κύπρο, υπάρχει αισιοδοξία

Η μετά κρίσης εποχή, είναι όντως μετά το τέλος της κρίσης, διερωτήθηκε η πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Τράπεζας. Όταν συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα, ο λαϊκισμός αυξάνεται και οι εκλογές στην Αμερική έχουν ταράξει την παγκόσμια πολιτική σκηνή. Πάντως, όσον αφορά στην Κύπρο, υπάρχει αισιοδοξία. Παρόλα αυτά, με την έξοδο από το μνημόνιο, η Κύπρος ακόμα έχει ανεπίλυτα προβλήματα.

Το πρώτο είναι τα ΜΕΔ. Πρόκειται για δάνεια που κατά κύριο λόγο έχουν δοθεί για ακίνητα φούσκες, δάνεια που έχουν δοθεί με κακές πρακτικές και έχουμε ευθύνη απέναντι στους καταθέτες μας να επιλύσουμε το θέμα. Τα εργαλεία υπάρχουν αλλά μέσω των νομοθετικών διαδικασιών έχουμε εντοπίσει ότι κάποια από αυτά τα εργαλεία έχουν αδυναμίες.
Αστειευόμενη, η κ. Γεωργιάδου διόρθωσε τον Υπουργό Οικονομικών ότι δεν είναι μόνο το όνομα των τραπεζών που δεν έχει αλλάξει, αλλά και η σχέση τραπεζών με ΤΕΤΥΚ

Τρίτο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι διαδικασίες. Επικαλούμενη την κ. Λαγκάρντ, η κ. Γεωργιάδου τόνισε ότι είναι πιο επικίνδυνο να συνεχιστεί το στάτους κουό παρά να τολμηθεί η αλλαγή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ευγένιος Ευγενίου, συμφώνησε με την κ. Γεωργιάδου ότι δεν είναι σίγουρος αν η κρίση έχει παρέλθει, ιδίως με τις γεωπολιτικές αναταράξεις και αναπάντεχες κρίσεις που ξεσπούν. Όσον αφορά τον γενικό τραπεζικό τομέα, το 48% των ΜΕΔ για την Κύπρο είναι τεράστιο, ακόμα πιο μεγάλο από την Ελλάδα και σίγουρα, τόνισε, είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται να σμικρυνθεί κατά τον κ. Ευγενίου. Επίσης, οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν το κόστος τους με στροφή προς την ηλεκτρονική τεχνολογία. Το επιχειρηματικό μοντέλο, επίσης, πρέπει να στηριχτεί σε εισοδήματα που στηρίζονται σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση