ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Παμπορίδης: Η απόφαση για το ΓεΣΥ αποτυπώνεται στα νομοσχέδια

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε για τις ανησυχίες του ΥΠΟΙΚ περί μονοασφαλιστικού

ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι οι όποιες διαφωνίες σε εσωτερικό επίπεδο είναι θεμιτές αλλά ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ως συλλογικό όργανο καθορίζει την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία και αποτυπώνεται στα νομοσχέδια, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά την πρώτη εξέταση των νομοσχεδίων του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

«Ελπίζω και εύχομαι ότι με το πνεύμα που επιβάλλει η γραμμή που χαράχθηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς θα πορευθούμε όλοι, ούτως ώστε νa αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε συλλογικά ως Πολιτεία στο αίτημα των ασθενών για πλήρη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Από πλευράς του Υπουργείου, σημείωσε, «δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να παριστάμεθα αν χρειαστεί και καθημερινά στη Βουλή, προκειμένου να βοηθήσουμε την Επιτροπή Υγείας να διεκπεραιώσει το έργο της και να προωθηθούν τα νομοσχέδια για ψήφιση στην Ολομέλεια».

Σε ερώτηση για επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στις 5 Οκτωβρίου όπου εκφράζεται η διαφωνία του για το μονοασφαλιστικό, ο κ. Παμπορίδης διευκρίνισε ότι «η θέση της Κυβέρνησης αποτυπώνεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 7ης Οκτωβρίου».

«Οι ενδεχόμενες διαφωνίες που υπάρχουν σε εσωτερικό επίπεδο είναι και θεμιτές και απόλυτα αποδεκτές, αλλά η Κυβέρνηση αποφασίζει δια του οργάνου που λέγεται Υπουργικό Συμβούλιο», επισήμανε.

Στην επιστολή του προς τοn Γιώργο Παμπορίδη ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει τη διαφωνία του “επί της αρχής σε σχέση με την προτεινόμενη μορφή μονασφαλιστικού Γενικού Σχεδίου Υγείας», προσθέτοντας ότι κατά τον ίδιον «θα έπρεπε να εξεταστεί η επιλογή ενός μικτού ασφαλιστικού συστήματος το οποίο όχι μόνο θα ήταν πιo εύκολο να εφαρμοστεί αλλά θα επέτρεπε τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων και θα περιόριζε τους δημοσιονομικούς κινδύνους».

Σε άλλη ερώτηση για την επιστολή του Χάρη Γεωργιάδη, ο Υπουργός Υγείας έθεσε το ερώτημα «η Κυβέρνηση πώς νομίζετε ότι λαμβάνει αποφάσεις;» για να δώσει την απάντηση ότι «εκφράζονται οι απόψεις των διαφόρων αρμοδίων Υπουργών, συζητούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο, ως συλλογικό όργανο, αν αναγνώσετε το Σύνταγμα, έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει την κυβερνητική πολιτική».

«Η Κυβέρνηση αποφάσισε δια της απόφασης του Υπουργικού της Συμβουλίου και η θέση είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται στα νομοσχέδια», είπε.

Σε ερώτηση για τη συνεισφορά των πολιτών, απάντησε ότι είναι κάτι που «θα το αποφασίσει η Βουλή». Σε ερώτηση για το πόσα θα στοιχίσει το ΓΕΣΥ, είπε ότι «ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα €900 εκ.».

Για την αυτονόμηση, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι «υπολογίζεται αρχικά ένα κόστος περί τα €8 εκ. που θα αφορά τις διευθυντικές ομάδες, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω κόστος που θα αφορά την κατοχύρωση των εργασιακών θεμάτων των εργαζομένων και αναλόγως πόσοι εξ αυτών θα αποφασίσουν να προσχωρήσουν στα αυτονομημένα νοσηλευτήρια. Ο προϋπολογισμός εν πολλοίς εξαρτάται από αυτό το στοιχείο”, όπως εξήγησε.


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι το κόμμα του προσέρχεται στο διάλογο με όραμα και ευθύνη και θα εργαστεί σκληρά ώστε η Κύπρος και ο λαός της, επιτέλους, να αποκτήσουν ένα ενιαίο ΓΕΣΥ, σε συνδυασμό με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

“Με ευθύνη των σημερινών Κυβερνώντων χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθυστέρησε για τρία και πλέον χρόνια η προώθηση του ΓΕΣΥ. Οι Κυβερνώντες περιπλανήθηκαν στην αναζήτηση λύσεων για ένα πολυασφαλιστικό ΓΕΣΥ και στο τέλος προσγειώθηκαν ανώμαλα γιατί αυτό θα ήταν πολύ πιο δαπανηρό και αυτό φάνηκε μέσα από μελέτες που η ίδια η Κυβέρνηση έθεσε σε ξένους εμπειρογνώμονες”, σημείωσε.

Με τις πιέσεις του ΑΚΕΛ και την αποφασιστικότητά του, συνέχισε, έγινε κατορθωτό στη σύσκεψη του Προεδρικού τον περασμένο Ιούλιο, να πεισθεί η Κυβέρνηση ότι μόνο ένα νομοασφαλιστικό Σχέδιο μπορεί να προωθηθεί και να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού και τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την κατάθεση στη Βουλή για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Όπως είναι γνωστό σε όλους, σημείωσε, τα κρατικά νοσηλευτήρια με τα τόσα προβλήματα που έχουν είναι σε κατάσταση υπό κατάρρευσης. Γι' αυτό επιβάλλεται και πρέπει, πρόσθεσε, να είναι προϋπόθεση προ της αναδιοργάνωσης και της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων να ενισχυθούν σε όλους τους τομείς, με γιατρούς, εξοπλισμό, με μέσα κλπ.


Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι από την πρώτη ανάγνωση μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζονται κάποια σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα χρήζουν σοβαρής διευκρίνισης και ρύθμισης στην συνέχεια.

Απουσιάζει, σημείωσε, μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη σταδιοποιημένη εφαρμογή των δύο πολύ σημαντικών νομοσχεδίων. “Είναι με έκπληξη που έχουμε διαπιστώσει ότι ενώ τα συγκεκριμένα νομοσχέδια έχουν ετοιμαστεί, εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση, ότι διάφορες κρατικές υπηρεσίες έχουν επιφυλαχθεί να εκφράσουν απόψεις. Οι κρατικές υπηρεσίες θα έπρεπε να είχαν εκφράσει τις απόψεις τους και να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο το οποίο θα έπρεπε να έρθει ενώπιον της Βουλής”, πρόσθεσε.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, συνέχισε, να υπάρχουν και ενδεχομένως διαφωνίες όπως έχουμε διαπιστώσει και από μέλη της Κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου. Και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα, είπε, όταν μάλιστα η συγκεκριμένη διαφωνία αφορά ένα από τους πλέον ζωτικούς τομείς εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το μονοασφαλιστικό ή το πολυασφαλιστικό.

“Θεωρήσαμε ότι από τη στιγμή που προηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ανάληψη της δέσμευσης από τον Πρόεδρο ότι θα προχωρήσουμε με μονοασφαλιστικό σύστημα, το σύνολο των Υπουργών και της Κυβέρνησης θα στήριζε και θα υιοθετούσε τη συγκεκριμένη απόφαση και επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι “έχουμε το σύστημα του ΓΕΣΥ που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και δεν θα βρείτε τι θέλει ακριβώς να κάνει η Κυβέρνηση, τι θα περιλαμβάνει, ποιες υπηρεσίες, με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης”.

Για να προχωρήσουμε με το ΓΕΣΥ, είπε, θα χρειαστούμε ορισμένα χρόνια ακόμα, αλλά αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι μέχρι να έρθει το ΓΕΣΥ, είπε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι η υγεία είναι κεφαλαιώδους σημασίας όσον αφορά το δικό μας προγραμματισμό και πολιτικό σχεδιασμό. Θα στηρίξουμε, σημείωσε, ένα ΓΕΣΥ το οποίο θα είναι προς το συμφέρον του ασθενή και πολίτη.

“Αυτή τη στιγμή ο τομέας της δημόσιας υγείας νοσεί, υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε αλλαγή. Το να επικαλούμαστε ότι με την αυτονόμηση αυτόματα θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν, είναι κάτι το οποίο ούτε εφικτό είναι, ούτε μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο κόσμος στα δημόσια νοσηλευτήρια. Καλούμε την Κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων άμεσα για να μπορέσουμε όλοι να στηρίξουμε με τη σειρά μας την εφαρμογή ενός σωστού ΓΕΣΥ”, πρόσθεσε.

Σε τοποθέτησή του, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο ΓΓ ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο διαφυλάσσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του ΓΕΣΥ όπως αυτές ψηφίστηκαν το 2001 και συγκεκριμένα την καθολική κάλυψη, τη συνεισφορά στο σχέδιο από όλους όσους έχουν εισοδήματα με βάση τα εισοδήματα και τις οικονομικές τους δυνατότητες, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας με βάση τις ανάγκες και τη λειτουργία ενός ασφαλιστικού οργανισμού δημόσιας ωφέλειας του ΟΑΥ, ο οποίος θα λειτουργεί κάτω από κοινωνικό έλεγχο και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΓΕΣΥ.

Ταυτόχρονα όμως, ανέφερε, μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχουν πρόνοιες που μας ανησυχούν όπως και ζητήματα που χρήζουν διευκρίνησης. “Η βασική αρχή σε σχέση με τους πόρους του ΓΕΣΥ είναι ότι ο καθένας θα εισφέρει ποσοστό επί των μισθών και άλλων εισοδημάτων του. Στο νομοσχέδιο δεν ρυθμίζεται το ύψος του ποσοστού. Αναμένουμε ότι αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τα εμπλεκόμενα μέρη και ότι το ύψος της εισφοράς θα κινείται στα πλαίσια που έχει καταγράψει η τελευταία αναλογιστική μελέτη”, πρόσθεσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση