ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Δεν θέλουμε ο Συνεργατισμός να μετατραπεί σε κρατικό οργανισμό

Σκληρή απάντηση στη ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σκληρή απάντηση δίνει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στον Γενικό Εισαγγελέα με αφορμή το ζήτημα του ελέγχου του Συνεργατισμού. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Εισαγγελέα ότι ο υπουργός περιφρονεί τις γνωματεύσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Το ότι ο Συνεργατισμός δεν θα πρέπει να μετατραπεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κρατικό οργανισμό αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική θέση της κυβέρνησης η οποία σχετίζεται με την ανάγκη να διατηρήσει ο Συνεργατισμός την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να διαθέτει. Σχετίζεται επίσης με την ανάγκη συμμόρφωσης με τους βασικούς όρους κάτω από τους οποίους έχει παραχωρηθεί η κρατική ενίσχυση, όπως αυτοί καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίοι επιβάλλουν την μη εμπλοκή του κράτους στην απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού.

Το ότι έχετε προβεί σε μια γνωμάτευση βάση της οποίας ο Συνεργατισμός πρέπει πλέον, σύμφωνα με πρόνοιες συγκεκριμένης νομοθεσίας που έχετε εντοπίσει, να θεωρείται και να λειτουργεί ως κρατικός οργανισμός, αποτελεί ακριβώς την ουσία του ζητήματος που έχει προκύψει και γι’ αυτό ενδεχομένως να επιβάλλεται τροποποίηση της νομοθεσίας, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας.

Σημειώνω πως η Νομική Υπηρεσία πρέπει πράγματι να λειτουργεί ως σύμβουλος προς την κυβέρνηση και να υποδεικνύει νόμιμους τρόπους υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνω πως η εν λόγω γνωμάτευση σας δεν διαβιβάστηκε καν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενημερώθηκε σχετικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και χρειάστηκε η υποβολή γραπτού αιτήματος προς εσάς για τη διαβίβαση της. Θα αποφύγω να χαρακτηρίσω αυτή την παράληψη ως πράξη περιφρόνησης προς την κυβέρνηση.

Η θέση σας όμως ότι το δικαίωμα οποιουδήποτε, όπως για παράδειγμα ενός ιδιωτικού οργανισμού, να προσφύγει στη δικαιοσύνη συνιστά περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Υπηρεσίας σας, με αφήνει έκπληκτο.
Με δεδομένο ότι η επιστολή σας έχει δοθεί στη δημοσιότητα θεωρώ ορθό όπως και η δική μου απάντηση δημοσιευτεί, παρόλο που θεωρώ ότι η προσοχή της κοινής γνώμης είναι δικαιολογημένα στραμμένη αλλού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X