ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τριπλή τροποποίηση του συντάγματος για αλλαγές στην Κεντρική

Γιωρκάτζη: Το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο μοντέλο που θα ακολουθήσει

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η τροποποίηση τριών άρθρων του Συντάγματος θα χρειαστεί ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, το Διοικητικό Συμβούλιο αφού μελέτησε τις σχετικές εναλλακτικές συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξε στην προτιμητέα λύση την οποία θα προωθήσει προς υλοποίηση. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο καθόρισε και ενδεικτικό οδικό χάρτη που συνοψίζεται ως εξής:

(α) τελική διαμόρφωση του κειμένου από τους εξωτερικούς νομικούς συμβούλους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός των ολίγων προσεχών ημερών.
(β) αποστολή του κειμένου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για λήψη γνώμης.
(γ) διαφοροποίηση ή όχι του κειμένου με βάση τυχόν σχόλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
(δ) αποστολή στο Υπουργείο Οικονομικών του κειμένου για διαμόρφωση σχετικής νομοθετικής πρότασης.
(ε) νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους.
(στ) υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, και
(ζ) συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σύμφωνα με τη Διοικήτρια, ο Εξωτερικός Νομικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, υπέδειξε ότι για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε από τις επιλογές που έχουν τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου, θα απαιτηθεί τροποποίηση του Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα των άρθρων 118.2, 119.1 και 119.3.

Όσον αφορά τις αλλαγές για θέματα προσωπικού, ανέφερε πως είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή συμπληρωματικού διαγωνισμού για την εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης για καίρια θέματα που αφορούν το Ανθρώπινο Δυναμικό. Στους όρους εντολής της εξειδικευμένης μελέτης συμπεριλήφθηκε, μεταξύ άλλων, και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για το συνολικό εργατικό κόστος υπό διαφορετικά σενάρια μισθολογίου σε βάθος δεκαετίας.

Η Κεντρική Τράπεζα κατακύρωσε τη σύμβαση στον οίκο Promontory, ο οποίος υπέβαλε ήδη το τελικό προσχέδιο της μελέτης του, προσφάτως, στο τέλος Οκτωβρίου 2016. Τα ευρήματα και προτάσεις του οίκου Promontory, μαζί με τις ήδη δρομολογηθείσες αλλαγές σε θέματα οργανικής διάρθρωσης και, κυρίως, οι προτεινόμενες αλλαγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε θέματα διακυβέρνησης, θα τεθούν, όπως απαιτείται, από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη γνώμη της, πριν την τελική διαμόρφωσή τους και προτού αχθούν για τις τυχόν απαραίτητες συνταγματικές/νομοθετικές αλλαγές.

Ανατροπή για τη Λαική της Ρουμανίας

Η Διοικητής είπε επίσης σε ενημερωση για τις εξελίξεις των περιουσιακών της Λαικής, ότι προέκυψε αντιμετωπίσιμη ανατροπή  στη Ρουμανία, με τα συμβαλλόμενα μέρη για την πώληση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας στη χώρα αυτή, αποφεύγοντας όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η κ. Γιωρκάτζη όσον αφορά το ποσοστό του 9.8% των κουρεμένων καταθετών στην Τράπεζα Κύπρου, είναι πολύ κοντά σε υπογραφές ο διαχειριστής με δύο επενδυτικούς οργανισμούς, για να βοηθήσουν στη στρατηγηκή που θα ακολουθηθεί για να τύχει πώλησης το ποσοστό.

Πρόσθετα, ανέφερε ότι ο ΕΛΑ στην Τράπεζα Κύπρου έχει μειωθεί σε αισιόδοξα επίπεδα και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κεντρική Τράπεζα βοηθά τις ανακριτικές Αρχές σε τεχνοοικονομικό επίπεδο όσον αφορά τις έρευνες για το σκάνδαλο στην οικονομία.

Η Διοικητής είπε επίσης πως περαιτέρω μείωση των καταθετικών επιτοκίων θα αυξήσει τον κίνδυνο εκροών και δήλωσε ότι το ζήτημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύπλοκο, υπάρχει πρόοδος όμως δεν θα επιλυθεί εύκολα και σύντομα.

Όσον αφορά για το χρυσό, ανέφερε πως, "ο χρυσός είναι ανέπαφος, δεν είναι στην Κύπρο, φυλάγεται σε Κεντρική Τράπεζα άλλης χώρας και δεν έχουμε συνυπογράψει πώληση", δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Γιωρκάτζη. 

Ανήμπορη η ΚΤ να καλύψει κενές θέσεις λέει η Διοικήτρια

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν και παραμένει ανήμπορη να καλύψει κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό λόγω της χρονίζουσας αδυναμίας για νομότυπη σύγκλιση της Επιτροπής Προσωπικού, της οποίας η εμπλοκή είναι προαπαιτούμενο βάσει του Νόμου για όλα τα ζητήματα προσωπικού.

Παράλληλε είπε ότι, "δυστυχώς, παρά τις έντονες επισημάνσεις και τα διαβήματα για υποστελέχωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,ειδικότερα σε εξειδικευμένα ζητήματα όπως, για παράδειγμα, νομικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων σε θέματα εγκληματολογικής ανάλυσης δεδομένων, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν και παραμένει ανήμπορη να καλύψει κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό λόγω της χρονίζουσας αδυναμίας για νομότυπη σύγκλιση της Επιτροπής Προσωπικού, της οποίας η εμπλοκή είναι προαπαιτούμενο βάσει του Νόμου για όλα τα ζητήματα προσωπικού".

Ανέφερε πως, εξαιτίας της ύπαρξης κενής θέσης στην Επιτροπή Προσωπικού ένεκα της παραίτησης ενός Εκτελεστικού Συμβούλου τον Απρίλιο του 2015, η Επιτροπή Προσωπικού δεν μπορεί να συγκροτηθεί από όλα τα πρόσωπα που ρητά προβλέπει ο Νόμος και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συνεδριάσει νομίμως για να επιληφθεί των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, εφόσον ο Νόμος ορίζει ρητά ότι στην Επιτροπή Προσωπικού συμμετέχουν, εκτός των άλλων, και οι δύο Εκτελεστικοί Σύμβουλοι.

Πρακτικά πρόσθεσε ότι, "αυτό σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αδυνατεί να προσλάβει προσωπικό, να προάγει, να ασκήσει πειθαρχική διαδικασία, να επανεξετάσει αποφάσεις που ανατράπηκαν στο δικαστήριο, να απολύσει ή να θέσει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους.Είναι με λύπη που σημειώνω ότι η απαραίτητη απλή αυτή τροποποίηση του Νόμου, με διάταξη που, εξ όσων διαπιστώσαμε,υπάρχει σε όλους τους Νόμους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και που ήταν αναγκαία για την άμεση ρύθμιση του ζητήματος, απερρίφθη από την Ολομέλεια της Βουλής".

Αποτελεσματικά η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως, γίνονται περιορισμένες προσλήψεις, κατ’ εξαίρεση με συμβόλαιο, που δεν εξυπηρετούν τις μόνιμες ανάγκες της Κεντρικής Τράπεζα της Κύπρου.

Στη Κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών συζητείται η λειτουργία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ενώπιον της διοικήτριας της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X