ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελεγκτική Υπηρεσία: Οπισθοδρόμηση στη δαφάνεια η απόφαση της Βουλής

Αυστηρή ανακοίνωση της Υπηρεσίας για τον αποκλεισμό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρούμε όμως τον αποκλεισμό αυτό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται, η Ελεγκτική Υπηρεσία απέκτησε δικαίωμα ελέγχου της ΣΚΤ επειδή το άρθρο 109 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου (γνωστού ως ο Νόμος «Ομπρέλα» γιατί υπερισχύει όλων των άλλων νόμων) προβλέπει ότι η ΣΚΤ είναι κρατική επιχείρηση, αφού διεσώθη με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, και ότι ο Γενικός Ελεγκτής ασκεί οικονομικό έλεγχο σε κάθε κρατική επιχείρηση.

Με βάση τον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, προστίθεται, για κάθε οργανισμό που ελέγχει ο Γενικός Ελεγκτής, αυτός έχει δικαίωμα, πρώτον να αναθέτει τον οικονομικό έλεγχο σε ιδιώτες ελεγκτές, και δεύτερον να ασκεί διαχειριστικό έλεγχο.

Με την τροποποίηση που έχει ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων στον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρόθεση του Σώματος φαίνεται να ήταν, να γίνεται μεν ο διαχειριστικός έλεγχος, αλλά με κάποιους περιορισμούς που η Βουλή έκρινε ορθό να θέσει.

Σημειώνει ότι "οι περιορισμοί αυτοί, που εν γένει δυσχεραίνουν τον έλεγχο και συγκρούονται με διεθνή πρότυπα ελέγχου, αφορούν κυρίως περιορισμούς στην πρόσβαση σε στοιχεία, πληροφορίες και πρακτικά στα οποία, ως επί τω πλείστων, έχει πρόσβαση αυτός που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο".

Κρίθηκε δηλαδή ορθό, όπως αναφέρει, να περιοριστεί η πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία στα οποία ανεμπόδιστα έχει και θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση ένας ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος που διενεργεί τον οικονομικό έλεγχο.

Το κυριότερο όμως δεν είναι αυτό. Σήμερα ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρχε και δεύτερη πρόταση Νόμου από το Δημοκρατικό Συναγερμό η οποία αφορούσε τροποποίηση του Νόμου Ομπρέλα ώστε η ΣΚΤ να μην υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ως εκ των πιο πάνω, σημειώνεται, εφόσον ο Γενικός Ελεγκτής δεν ασκεί οικονομικό έλεγχο στην ΣΚΤ, αυτή δεν αποτελεί ελεγχόμενο οργανισμό και άρα δεν τυγχάνει οποιασδήποτε εφαρμογής ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμος.

Συνεπώς, προστίθεται, η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ έχει υπερψηφιστεί, κατά πλειοψηφία, από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται, είναι απόλυτα σεβαστή και η Ελεγκτική Υπηρεσία θα τερματίσει, αμέσως μόλις δημοσιευτεί η εν λόγω τροποποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κάθε τέτοιο έλεγχο, που ούτως ή άλλως δεν είχε αρχίσει λόγω άρνησης της ΣΚΤ να παραδώσει οποιοδήποτε στοιχείο ακόμη και με το προηγούμενο ισχυρό νομικό πλαίσιο που ίσχυε.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη αποκλεισμό του Γενικού Ελεγκτή από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της ΣΚΤ είναι απόλυτα σεβαστή, θεωρούμε όμως τον αποκλεισμό αυτό οπισθοδρόμηση στη δημόσια διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτή είναι η άποψη μας και θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να την εκφράσουμε, καταλήγει η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X