ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιωρκάτζη: Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος μείωσης των ΜΕΔ

Προχωρούμε θετικά τόνισε η διοικητής της Κεντρικής τράπεζας

ΚΥΠΕ

Οι σημαντικά αυξημένες αναδιαρθρώσεις δανείων αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, απελευθερώνοντας έτσι πόρους που θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι “ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος”, αλλά “προχωρούμε θετικά”.

Σε χαιρετισμό της στην Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Κύπρος στη Μεταμνημονιακή Εποχή», που διοργάνωσε η ΚΤΚ, η κ. Γιωρκάτζη χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες, όπως είπε, εξέφρασε “αισιοδοξία για τους ρυθμούς υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον χρηματοοικονομικό τομέα” και παράλληλα επανέλαβε ότι η ΚΤΚ δεν εφησυχάζει.

“Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης. Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι “γνωστές και οι επιτυχίες, όπως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της Κύπρου το 2014, καθώς και η ύπαρξη πλέον λειτουργικού και θεσμικού εποπτικού πλαισίου”.

“Ως χώρα, βαδίζουμε σταθερά και ελπίζω αμετάκλητα προς τη σωστή κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις πάνω σε πιο σταθερές και υγιείς βάσεις, με δεδομένο ότι η συνέχιση των διαδικασιών εξυγίανσης, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και με το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι εκ των ων ουκ άνευ”, τόνισε η Διοικητής της ΚΤΚ.

Αναφέροντας ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία μας σήμερα πόρρω απέχουν από εκείνες του Μαρτίου του 2013, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι σήμερα “έχει χαραχθεί μια νέα πορεία, έχουμε πλέον εξέλθει του Μνημονίου Συναντίληψης, βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης και οι προοπτικές έχουν αποδειχτεί θετικότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών της χώρας μας”.

Τέλος, ανέφερε ότι η ΚΤΚ προωθεί την κατάρτιση στα χρηματοοικονομικά θέματα, μέσα από συνεργασίες με τον κόσμο της εκπαίδευσης, και την επαρκή προετοιμασία των νέων για την οικονομική τους ζωή, καθώς ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, όπως σημείωσε, “είναι ένας από τους παράγοντες που συντελεί, πολλές φορές, σε λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση