ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Προκλήσεις αλλά και προοπτικές στη συνεργασία με το Ιράν

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει το Ιράν

ΚΥΠΕ

Στις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας με το Ιράν αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ιρανική οικονομία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπρο-ιρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης και αμοιβαία επωφελούς οικονομικής σχέσης με το Ιράν.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η οικονομική συνεργασία με το Ιράν αντιμετωπίζει προκλήσεις, με πιο σημαντική την διστακτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν, που πηγάζει από τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων αλλά και από τα υφιστάμενα διεθνή τραπεζικά πρότυπα και τους ελέγχους για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του το Ιράν, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, θα μπορούσε να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού του περιβάλλοντος, στους τομείς των τραπεζών, της προστασίας της ιδιοκτησίας και των δημοσίων συμβάσεων, μεταξύ άλλων.

Παρά τις προκλήσεις, είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι πρόσφατες εξελίξεις στις οικονομικές σχέσεις με το Ιράν είναι πολλά υποσχόμενες, προσθέτοντας πως υπάρχει αύξηση στο εμπόριο και στα ταξίδια μεταξύ Ιράν και ΕΕ και η Κύπρος φαίνεται να ακολουθεί αυτή την τάση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Σίγουρα, σημείωσε, υπάρχει βούληση και στις δύο πλευρές για ανάπτυξη του επιχειρείν.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει το Ιράν σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τους φυσικούς πόρους. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών σε διάφορους τομείς, καθώς και τις εξαιρετικές ευκαιρίες που κάνουν την εμφάνισή τους.

Ανέφερε δε ότι η Κύπρος έχει ήδη επικυρώσει τη Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που υπέγραψαν πέρσι Κύπρος και Ιράν, ενώ, όπως είπε, η διαδικασία από πλευράς του Ιράν ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση