ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπάρχουν ελπίδες για την επένδυση στην Γεροσκήπου

Κίνηση από τον Ούγγρο επενδυτή δημιουργεί προϋποθέσεις για γεφύρωση του χάσματος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε κρίσιμο σημείο ως προς το μέλλον ενός από τα πλέον φιλόδοξα επενδυτικά έργα, αυτό της Γεροσκήπου, βρίσκονται οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί και της εταιρείας επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκεί που όλα έδειχναν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν τελματώσει και οι εκτιμήσεις ήταν απαισιόδοξες, το κλίμα βελτιώθηκε κατά την χθεσινή συνεδρία-συνάντηση της επιτροπής με την εταιρεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ούγγρος επενδυτής κατέθεσε νέα βελτιωμένη πρόταση στο τραπέζι σχετικά με ο ύψος της ετήσιας εκμίσθωσης της κρατικής γης, αλλά και για το τεχνητό νησί που θα δημιουργήσει στην περιοχή της επένδυσης και το οποίο θα ανήκει στην Δημοκρατία.

Οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν την εταιρεία του επενδυτή να διπλασίασε σχεδόν την προσφορά του σε σχέση πάντα με την αρχική που είχε υποβληθεί πριν ενάμιση χρόνο. Με βάση ρεπορτάζ της Οικονομικής «Καθημερινής» του περασμένου Ιουνίου, το οποίο δεν είχε διαψευστεί, η αρχική προσφορά του επενδυτή ανερχόταν στα 6 εκατ. ευρώ ετησίως, 3 εκατ. ευρώ για την κρατική γη και άλλα 3 εκατ. ευρώ για το τεχνητό νησί.

Με τα δεδομένα αυτά και τις νεότερες πληροφορίες για την χθεσινή εξέλιξη η νέα προσφορά για την εκμίσθωση της περιοχής συνολικά ανέρχεται περίπου στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Μια εξέλιξη που σαφώς βγάζει τις διαπραγματεύσεις από το κόκκινο σημείο και δημιουργεί προϋποθέσεις για τελική συμφωνία με την κυβέρνηση. Πηγές, που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, μας έλεγαν ότι δεν έχει βγει άσπρος καπνός, η όλη κατάσταση παραμένει ρευστή, όμως, όπως μας επισημάνθηκε, έγινε ένα πρώτο βήμα που μπορεί, εάν υπάρξει συνέχεια, να σπάσει το αδιέξοδο και να θέσει τις βάσεις ώστε η επένδυση να μην έχει την τύχη που είχαν άλλες.

Ο λόγος στην κυβέρνηση

Η επόμενη σύναξη επιτροπής και εταιρείας κρίνεται καθοριστικής σημασίας μιας και εκεί θα διαφανεί αν η κίνηση του Ούγγρου επενδυτή να διπλασιάσει το ετήσιο μίσθωμα θα βρει ανταπόκριση. Με βάση τις πληροφορίες της «Κ», η κρατική γη πάνω στην οποία θα γίνει η επένδυση το ετήσιο μίσθωμα της έχει κοστολογηθεί στα 20 εκατ. ευρώ.

Δέκα εκατ. ευρώ για το χερσαίο κομμάτι και άλλα 10 εκατ. ευρώ για το τεχνητό νησί. Χωρίς να τίθενται τετελεσμένα, κάτι που διευκρινίστηκε στην χθεσινή συνάντηση, η εταιρεία λένε οι πληροφορίες μας παράλληλα με την νέα προσφορά που υπέβαλε, ζήτησε στην επόμενη συνάντηση η Επιτροπή να καταθέσει γραπτώς την κυβερνητική πρόταση. Μέχρι τότε, λένε οι πληροφορίες μας, θα συνεχίσει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και θα ξεκαθαρίσει αν θα αρθεί η απογοήτευση που επικρατεί για το μέλλον του φιλόδοξου επενδυτικού έργου.

Πρόσωπα που παρακολουθούν την πορεία των διαδικασιών μας επισήμαναν ότι είναι πολύ σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, κάτι που θα δημιουργήσει θετικό πρόσημο εντός αλλά και εκτός. Μάλιστα υπό μορφή προβληματισμού μας τέθηκε και το ακόλουθο. Σε δυο εβδομάδες από σήμερα η εταιρεία έχει κληθεί να λάβει μέρος σε συνέδριο στην Βαρκελώνη στο οποίο θα πάρουν μέρος 450 επενδυτές. Θέμα του συνεδρίου είναι ο τουρισμός και τα κτηματομεσιτικά, τομείς που ενδιαφέρουν την Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των διαδικασιών το ερώτημα που τίθεται είναι τι εμπειρία θα μεταφέρει η εταιρεία από την παρουσία της στην Κύπρο.

Οι κόκκινες γραμμές

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι με βάση την αρχική πρόταση του επενδυτή προοπτική συμφωνίας δεν υπήρχε. Η κυβερνητική πρόταση για ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, όπως υποστηριζόταν, αποτελούσε προϊόν αντιπρότασης η οποία για αντικειμενικούς αλλά και πολιτικούς λόγους δεν μπορούσε να συμπιεστεί προς τα κάτω.

Η νέα διαφορά ανάμεσα στα δυο μέρη κρίνεται ότι δεν είναι αγεφύρωτη, το χάσμα μικραίνει, αυτό που απομένει να διαφανεί είναι αν η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα πέσει κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως και το πιο βασικό αν η αντιπρόταση θα πλησιάζει αυτή του επενδυτή. Στην κυβέρνηση αυτό που τους προβληματίζει είναι να μην βρεθεί εν μέσω κυκλώνα και να βάλλεται για ετεροβαρή συμφωνία.

Πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δεν εμφανιζόταν διατεθειμένος να προχωρήσει με τις τελικές υπογραφές εάν δεν σημειωνόταν δραματική διαφοροποίηση των αρχικών δεδομένων. Το ύψος της επένδυσης που έχει υπολογισθεί στα 7,5 δισ. ευρώ αλλά και οι παρεμφερείς ευεργετικές επιδράσεις στην οικονομία ίσως να αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο προκειμένου οι δυο πλευρές να συναντηθούν στην μέση.

Το πράσινο φως για υλοποίηση του επενδυτικού έργου της Γεροσκήπου άναψε το 2014. Με βάση την πρόταση που υπάρχει στην περιοχή θα ανεγερθούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα ένα τεχνητό νησί με κατοικίες ενώ θα κατασκευαστεί και μαρίνα για σκάφη αναψυχής. Η επένδυση εκτιμάται θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ενώ υποστηρίζεται ότι θα προσελκύσει της ευρωπαϊκή «ελίτ».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός για την επένδυση στην Γεροσκήπου κατακυρώθηκε στον Ούγγρο επενδυτή Σάντορ Κενγιέρες, αρχές του 2016 και έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το τίμημα της ετήσιας εκμίσθωσης της γης που θα του παραχωρηθεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση