ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακάθεκτη προς Λονδίνο η Τράπεζα Κύπρου

Οι μέτοχοι θα εγκρίνουν τα ψηφίσματα και μόνη ανησυχία είναι τυχόν εμπλοκή στο δικαστήριο

Εκτός κι αν προκύψουν απρόοπτα ενώπιον του δικαστηρίου στις 21 Δεκεμβρίου όπου θα γίνε η ακρόαση για το Σχέδιο Διακανονισμού της Τράπεζας Κύπρου εντός Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου, η νέα μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ουσιαστικά οι πολλές και απαιτητικές αιτήσεις που απαιτούνταν να παρθούν από εποπτικές Αρχές έχουν σε μεγάλο βαθμό εξασφαλιστεί και αυτό που εκκρεμεί είναι η συγκατάθεση των μετόχων στις 12 Δεκεμβρίου και ακολούθως η σχετική έγκριση από το Δικαστήριο. Από την έκτακτη συνέλευση των μετόχων εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να εγκριθούν τα ψηφίσματα, αφού όλοι οι μεγαλομέτοχοι φαίνεται να είναι υπέρ της αλλαγής. Από την άλλη, επειδή οι δικαστικές διαδικασίες είναι απρόοπτες, η τράπεζα καλεί όσο το δυνατό περισσότερους μετόχους να παρευρεθούν και να εγκρίνουν τα ψηφίσματα, ώστε εάν προκύψει κάποια ένσταση στις δικαστικές αίθουσες να έχουν ένα ισχυρό χαρτί να προτάξουν. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί έντονες απόψεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, το πρώτο βήμα θα είναι η ακύρωση όλων των μετοχών της τράπεζας και με το λογιστικό αποθεματικό που θα δημιουργηθεί, θα εκδοθούν πλήρως αποπληρωμένες μετοχές προς την BOC Holdings, την ιθύνουσα που δημιουργήθηκε στην Ιρλανδία και οι μετοχές της οποίας θα ενταχθούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο ΧΑΚ.

Στη συνέχεια, θα εκδοθούν υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας νέες μετοχές ή παραστατικά δικαιώματα σε αναλογία μια νέα μετοχή έναντι πέντε παλαιών. Με αυτόν τον τρόπο, οι μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο του 100% της εταιρείας στην Ιρλανδία, η οποία όπως είναι γνωστό έχει ακριβώς το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο με την τράπεζα στην Κύπρο, και όπως αναφέρει η τράπεζα, όλες οι δραστηριότητες της θα γίνονται μέσω Κύπρου ενώ και όλες οι φορολογίες θα πληρώνονται στην Κύπρο.

Παραστατικά δικαιώματα ουσιαστικά είναι τα εργαλεία μέσω των οποίων θα γίνεται η εκκαθάριση των πράξεων για μετοχές που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ. Παρόλο που η συγκεκριμένη πρακτική είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κύπρου, στελέχη της τράπεζας σχολιάζουν πως είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό. Στην σχετική εγκύκλιο της τράπεζας σχολιάζεται πως στην πράξη οι μέτοχοι δεν θα επηρεαστούν καθόλου.

Βήμα – βήμα

Παρόλο που ο στόχος της τράπεζας ήταν η premium κατηγορία του Λονδίνου και οι δείκτες FTSE UK, προς το παρόν η εισαγωγή θα γίνει στη βασική κατηγορία του χρηματιστηρίου, αλλά η τράπεζα σχολιάζει πως η διαδικασία έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή στο μέλλον η εγγραφή στην premium κατηγορία και στους δείκτες FTSE UK. Αν οι δείκτες FTSE δεν ήταν ο απώτερος στόχος, τότε δεν θα χρειαζόταν η διαδικασία δημιουργίας μητρικής στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία ουσιαστικά αποτέλεσε τη μοναδική επιλογή για δημιουργία της μητρικής εταιρείας αφού είναι εντός ευρωζώνης, πληροί τις απαιτήσεις για τους δείκτες FTSE, έχει παρόμοιο νομικό σύστημα με την Κύπρο και αποτελεί συνήθη επιλογή για εταιρείες που θέλουν να εγγραφούν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ίδια αξία

Το γεγονός ότι 20 παλιές μετοχές θα μετατρέπονται σε μία καινούργια, θα επηρεάσει μεν την τιμή αγοράς, ωστόσο, επί της ουσίας το ποσοστό του κάθε μετόχου επί του μετοχικού κεφαλαίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσον αφορά μετόχους που δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια, εκτιμάται πως θα είναι πολλοί αφού από το κούρεμα των καταθέσεων προέκυψαν μερικές χιλιάδες νέοι μέτοχοι, τότε θα θεωρείται ότι έχουν επιλέξει οι μετοχές τους να διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ και θα λάβουν παραστατικά δικαιώματα. Για όσους έχουν ενεργή μερίδα επενδυτή τα παραστατικά δικαιώματα που τους αναλογούν θα κατατεθούν εκεί, σε όσους δεν έχουν θα κατατεθούν σε ανενεργή μερίδα στο όνομά τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρώτο στάδιο, κατά τη διαπραγμάτευση στη βασική κατηγορία, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται σε ευρώ και στα δύο χρηματιστήρια. Όταν γίνει κατορθωτή η είσοδος στην premium κατηγορία, τότε η διαπραγμάτευση στο Λονδίνο θα γίνεται σε στερλίνα.

Οι υπόλοιπες εγκρίσεις

Διαδικαστικά, και στο ενδιάμεσο των εξελίξεων, είναι αρκετές και οι υπόλοιπες ενέργειες που πρέπει να τρέξουν. Ενημέρωση του Εφόρου Εταιρειών για τη δικαστική απόφαση και εγγραφή της μείωσης κεφαλαίου, βεβαίωση του FCA προς την ιρλανδική εταιρεία για την έγκριση εισαγωγής στο επίσημο μητρώο και την εισαγωγή στην κύρια κατηγορία του LSE. Θα χρειαστούν επίσης εγκρίσεις από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφορικά με απαιτήσεις αλλαγής ελέγχου λόγω της εισαγωγής της BOC Holdings ως μητρικής εταιρείας. Πάντως, το σχέδιο που ετοιμάστηκε προβλέπει ως η ιρλανδική εταιρεία δεν θα κατέχει άλλες μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία πέρα από τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και μικροποσά στο ταμείο.

Μακριά από Ελλάδα

Όσον αφορά τις μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εδώ και μήνες έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συνεχίσει η διαπραγμάτευση. Όπως εξηγεί, η τράπεζα τερμάτισε τις τραπεζικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα το 2013 ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, την υψηλή ανεργία και την αρνητική ανάπτυξη.

Το χρονοδιάγραμμα για το Λονδίνο

21.11.2016 Δημοσιεύτηκε το σχέδιο διακανονισμού.
5.12.2016 Ημερομηνία αρχείου για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
11.12.2016 Τελευταία ημερομηνία για την υποβολή του Έντυπου Διορισμού Πληρεξούσιου Αντιπροσώπου.
13.12.2016 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
21.12.2016 Δικαστική ακρόαση – Τη μέρα της δικαστικής απόφασης θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.
12.2016 – 1.2017 Δύο μέρες μετά την έκδοση της απόφασης, σταματά η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών.
12.2016 – 1.2017 Μία μέρα αργότερα είναι η τελευταία για υποβολή Εντύπου Επιλογής Μετοχών.
12.2016 – 1.2017 Εφτά μέρες μετά την τελευταία διαπραγμάτευση των παλιών μετοχών θα εκδοθούν οι νέες μετοχές.
12.2016 – 1.2017 Την επομένη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στην κύρια κατηγορία του LSE και του ΧΑΚ

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση