ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιωρκάτζη: Ενοχλημένη η ΕΚΤ με Βουλή

Η ανάπτυξη την επόμενη διετία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, σχολίασε η Διοικήτρια της ΚΤ

Μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2.7% που πρόβλεψε τον Ιούνιο η Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε πως αναμένει για το 2016 η Διοικήτρια της Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Την ίδια ώρα, περαιτέρω ανάπτυξη προβλέπει για το 2017 και 2018.

Σε σχέση με τις τράπεζες, ανέφερε ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα δείχνει ανάκαμψη από το 2015, αλλά παραμένει περιορισμένος λόγω της προσπάθειας για απομόχλευση των ισολογισμών επιχειρήσεων και τραπεζών. Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανέφερε πως εξακολουθούν να είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει δομές για αντιμετώπισή τους. Σχολίασε πως τόσο οι αναδιαρθρώσεις όσο και οι εισπράξεις από αναδιαρθρωμένα δάνεια, έχουν βελτιωθεί.

Κατά τη διοικήτρια υπάρχει ακόμα δρόμος και πολύ δουλειά να γίνει, ώστε το πρόβλημα να είναι διαχειρίσιμο. Μέσα στο 2017, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός αναμένεται να καταρτίσει πλάνο μείωσης τους, πρόσθεσε η Διοικήτρια.

Σχολιάζοντας τα μη εξυπηρετούμενα, αναφέρθηκε στα νομοθετικά εργαλεία που δόθηκαν στις τράπεζες. Οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι, χαρακτήρισαν τις οδηγίες πολύ καλές και ισορροπημένες, ανέφερε η διοικήτρια προσθέτοντας πως οι Οδηγίες αναθεωρούνται. Όσον αφορά τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτός ανέρχεται σε 42%.

Όσον αφορά το θέμα ανταλλαγής ακινήτων του κράτους για να μειωθεί το χρέος του προς την Κεντρική Τράπεζα, η διοικήτρια ανέφερε πως είναι ένα μακροχρόνια δάνειο με 30 χρόνια αποπληρωμή και επιτόκια 3%. Αυτό απέφερε τόκο στην Κεντρική περίπου 90 εκατ. ευρώ. Έγινε εκτίμηση των ακινήτων που προτάθηκαν και διαφάνηκε πως η αξία τους ήταν 600 εκατ. ευρώ και αρκετά από αυτά ήταν μη εμπορεύσιμα. Κάποια είχαν σχολεία, όπως ανέφερε. Στο τελευταίο μνημόνιο δεν υπήρχε αυτή η απαίτηση. Επανήλθε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών και πρόσφατα έγινε νέα συνεδρία στην οποία προτάθηκαν 44 ακίνητα τα οποία είναι στη λίστα για αποκρατικοποίηση. Και πάλι υπήρχε πρόβλημα και δόθηκαν οδηγίες σε υπουργούς να βρουν «καθαρά» ακίνητα, σχολίασε. Πρέπει και η Κεντρική να δει πιες θα είναι οι επιπτώσεις από το να έχει τόσα πολλά ακίνητα στον ισολογισμό τους, πρόσθεσε η Διοικήτρια. Περαιτέρω, ανέφερε πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί η έγκριση της Βουλής αλλά και έγκριση την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Διοικήτρια εξέφρασε πικρία για τη ψήφιση νομοθεσία που θα επέτρεπε στην ΚΤ να λειτουργήσει την επιτροπή υπηρεσίας προσωπικού. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις υπαλλήλων της Κεντρικής που προσέφυγαν ενώπιον δικαστηρίου και κέρδισαν προσφυγές αλλά δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από την ουσία. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι με τις ενέργειες μας η Κεντρική Τράπεζα παραλύει και ήταν διατεθειμένη να παρέμβει, αλλά τους ζήτησα να μην το πράξουν. Ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως η Κεντρική θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στην κυβέρνηση που δεν πλήρωσε τη θέση του δεύτερου εκτελεστικού συμβούλου και μετά στη Βουλή που δεν ενέκρινε την αλλαγή της νομοθεσίας.  

Όσο αφορά τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, σχολίασε πως είναι πολύ καλή και υπάρχει ενημέρωση και επικοινωνία.

Ο Γενικός Ελεγκτής ήθελε τα πρακτικά του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία του απάντησε ένα μεγάλο όχι, απάντησε σε σχετική ερώτηση η Διοικήτρια. «Χωρίς εμάς και τη συνεχή βοήθεια μας κανένα όργανο δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε πόρισμα. Είναι κρίμα που μας καταλογίζουν ευθύνη για μη παροχή στοιχείων», υποστήριξε η Διοικήτρια για το θέμα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή για την έρευνα του ΕLA.  

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X