ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Κυναιγείρου: Επανέρχεται η ανάπτυξη στα ακίνητα

Τεράστια η συμβολή των αλλοδαπών επενδυτών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΚΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

"Αργά, αλλά σταθερά, επανέρχεται η πολυπόθητη ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων. Απόδειξη τούτου, αποτελούν πρώτο η σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων και δεύτερο και κυριότερο η συνεχής αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων τόσο από Κύπριους όσο και από αλλοδαπούς αγοραστές", ανέφερε στην ετήσια γενική συνέλευση του Σ.Κ.Ε.Κ. ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρίνος Κυναιγείρου.

Μετά από 38 χρόνια ζωής του Συνδέσμου, ο πρόεδρος κ. Μαρίνος Κυναιγειρου ανέφερε ότι έχει ετοιμάσει και θα προχωρήσει σε κατάθεση εισηγήσεων για τροποποίηση του Νομού Περί Θέσμιας Ενοικίασης.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους αλλοδαπούς επενδυτές ο κ. Κυναιγείρου επισήμανε ότι η συμβολή των αλλοδαπών είναι τεράστια για την ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα.
Το κράτος, πρόσθεσε ο κ. Κυναιγείρου, πρέπει να συνεχίσει και να ενισχύσει τα υφιστάμενα κίνητρα, ώστε να προσελκύσει και νέους ξένους επενδυτές.

Ο πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Κ, επανέλαβε ότι ο τομέας των ακινήτων ήταν, είναι και θα παραμείνει η ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και έχουμε καθήκον το κράτος και εμείς οι επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων να αγωνιστούμε ώστε να οδηγήσουμε την κτηματαγορά με ασφάλεια σε δρόμο σταθερότητας. Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Ο Σύνδεσμος στηρίζει την Κυπριακή Κτηματαγορά και στέκεται αρωγός στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Κυναιγείρου, αφού απαρίθμησε το έργο που επιτέλεσε ο Σ.Κ.Ε.Κ. την τελευταία χρονιά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες κτηματομεσίτες και στη μάστιγα των παράνομων φοροφυγάδων κτηματομεσιτών και είπε χαρακτηριστικά:
Παρά την επίλυση πολλών προβλημάτων και την έντονη δράση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου , συνεχίζουν να μας απασχολούν πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουμε για χρόνια, αλλά, δυστυχώς, παραμένουν άλυτα και δημιουργούν πολλές δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματος μας.

Αυτά τα προβλήματα αφορούν τις αδυναμίες και κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία περί κτηματομεσιτών, καθώς και στις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι σχετικές νομοθεσίες να γίνουν λειτουργικές και να μην προκαλούν δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματός μας.
Ακόμη, θέτουμε από κάθε βήμα το πρόβλημα με τους πολλούς φοροφυγάδες πειρατές και παράνομους κτηματομεσίτες, που έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει, κάθε χρόνο, εκατομμύρια ευρώ από τις παράνομες συναλλαγές τους.

Δυστυχώς, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου περί κτηματομεσιτών (Ν.2010), όλα αυτά τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν ιδιαίτερα στην εφαρμογή του νόμου, που αφορά την πάταξη των πολυάριθμων πειρατών του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει. Κατάντησε γάγγραινα για τους αδειούχους κτηματομεσίτες, αφού πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος των κτηματομεσιτικών συναλλαγών, αλλά ταυτόχρονα εδραιώνει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή, την παρανομία και την άδικη μεταχείριση μεταξύ των πολιτών, αφού καταστρατηγείται κατάφωρα ο περί Κτηματομεσιτών Νόμος.
Δεν μπορεί το κράτος να χρεώνει και να επιβαρύνει τους νόμιμους αδειούχους κτηματομεσίτες με φορολογίες, με επαγγελματικές άδειες, με κοινωνικές ασφαλίσεις, με Φ.Π.Α και οι πειρατές παρανομούντες να αφήνονται ελεύθεροι να λυμαίνονται στην αγορά, χωρίς να πληρώνουν τις απαιτούμενες φορολογίες.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Κ. για το ίδιο θέμα υπογράμμισε και τα παρακάτω:

Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να αναλογισθεί ο καθένας πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η φορολογική συνεισφορά των νόμιμων αδειούχων κτηματομεσιτών στα δημόσια ταμεία, αν όλες οι παράνομες πειρατικές κτηματομεσιτικές συναλλαγές διεκπεραιώνονται μέσω των νόμιμων γραφείων μας. Κερδισμένα θα ήταν οπωσδήποτε τα ταμεία του κράτους με πρόσθετα έσοδα αλλά κατ’ επέκταση κερδισμένοι θα ήταν και οι φορολογούμενοι πολίτες.
Για την αντιμετώπιση αυτής της τραγικής κατάστασης, ο Σύνδεσμος ζητά στήριξη και βοήθεια από το κράτος, την οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε απλόχερα.

Το Συμβούλιο Εγγραφής προσπαθεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Το επάγγελμα μπορεί να ασκήσει όποιος επιθυμεί νοούμενου ότι πληροί τα προσόντα που αναφέρονται στη νομοθεσία. Το νομοθετικό κατοχυρωμένο επάγγελμα του κτηματομεσίτη είναι ανοικτό για όλους και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν τις ίδιες με μας προϋποθέσεις, δηλαδή εξετάσεις και πτυχίο, όπως επιβεβαιώνεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

Ο Σ.Κ.Ε.Κ. συνέτεινε τα μέγιστα και σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών κατάφερε να οδηγήσει πολλούς παράνομους κτηματομεσίτες στα δικαστήρια.
Όμως, αυτό, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα δεν είναι αρκετό. Είναι απαραίτητη η συμβολή και η άμεση εμπλοκή του κράτους, ώστε να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία και να καταπολεμηθεί η παράνομη κτηματομεσιτεία.

Τέλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τις τράπεζες και υπογράμμισε τα παρακάτω:

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του τρόπου λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών.

Η γραφειοκρατία, τα επιτόκια, που παρά τη μείωση συνεχίζουν να παραμένουν σε ψηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη, η έλλειψη ρευστότητας και πολλά άλλα αποτελούν τροχοπέδη στην άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη και γενικά στις συναλλαγές για αγοραπωλησίες ακινήτων.

Πρέπει το κράτος να εστιάσει τις προσπάθειες του στη βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Εμείς, ως Σύνδεσμος, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να διαφοροποιηθούν τα σημερινά απαράδεκτα δεδομένα, σ’ ό,τι αφορά το τραπεζικό μας σύστημα. Για να πετύχουμε όμως το στόχο μας, είναι απαραίτητη και η συμβολή του κράτους και σ’ αυτή προσδοκούμε.
Στη συνέλευση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης (τον ανέγνωσε η βουλευτής Ελένη Μαύρου), ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο πρόεδρος του Κ.Ε.Β.Ε. Φειδίας Πηλείδης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση