ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σεισμογραφικές έρευνες της PGS στο τεμάχιο 10

Η νορβηγική εταιρεία ακτινογραφεί το βυθό για λογαριασμό της ΚΔ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έν αναμονή της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν κατατεθεί για την παραχώρηση οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης, κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα εντός της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS) έχει ξεκινήσει από τις 20 Νοεμβρίου 2016 σεισμογραφικές έρευνες σε ένα από τα τεμάχια τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Πρόκειται για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται στο «μάτι» δυο κοινοπραξιών και μιας νορβηγικής εταιρείας. Η PGS, γνωστή από τις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιουνίου πελάγους στην Ελλάδα, ξεκίνησε την διερεύνηση του βυθού του τεμαχίου 10.

Μια κίνηση που αρχικά προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων που έχουν κατατεθεί για το συγκεκριμένο τεμάχιο δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως φαίνεται και στο χάρτη του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) με την ημερήσια δραστηριότητα εντός των ορίων δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σύνολο του τεμαχίου 10 ( με το κίτρινο χρώμα) έχει δεσμευθεί για περίοδο 90 ημερών για σκοπούς έρευνας.

Συγκεκριμένα, η NOTAMs, που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Δημοκρατίας, γνωστοποιεί ότι από τις 20 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου στο τεμάχιο 10 θα πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες. Η νορβηγική εταιρεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται στην περιοχή πραγματοποιώντας υποθαλάσσιες έρευνες επ’ ωφελεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.Την ανάθεση ερευνών στην περιοχή επιβεβαίωσαν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, οι οποίες μας τόνισαν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έρχεται σε σύγκρουση με την διαδικασία του τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Όπως μας εξηγήθηκε, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους «μνηστήρες» του τεμαχίου 10 για την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών λαμβάνοντας, όπως μας ειπώθηκε, και την ανεπίσημη έγκρισή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο κοινοπραξίες που έχουν υποβάλει προσφορά για το τεμάχιο 10 καθώς και η νορβηγική εταιρεία φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν τα δεδομένα από την PGS εάν προκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τους δοθεί άδεια για έρευνες. Να υπενθυμίσουμε ότι το τεμάχιο 10 διεκδικούν η κοινοπραξία Eni και Total, η επίσης κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum καθώς και η Statoil Νορβηγίας.

Η γαλλική παρουσία

Οι σεισμογραφικές έρευνες, όπως λένε οι πληροφορίες μας από αρμόδιες πηγές, επικεντρώνονται κυρίως στο τεμάχιο 10 και σ’ ένα μικρό μέρος του τεμαχίου 11 το οποίο έχει παραχωρηθεί στην γαλλική TOTAL. Με βάση πάντα τον ημερήσιο χάρτη που εκδίδει το ΚΣΕΔ NOTAMs, έχει εκδοθεί και για άλλες δυο μεγαλύτερες περιοχές του FIR Λευκωσίας που καλύπτουν μεγάλο μέρος των τεμαχίων 10 και 11. Η NOTAMs έχει εκδοθεί για λογαριασμό του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle, το οποίο βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα ανατολικά της Κύπρου.

Στις περιοχές που προσδιορίζονται με πράσινο χρώμα στο χάρτη του ΚΣΕΔ υπάρχει προειδοποίηση για πτήση μαχητικών αεροσκαφών που απογειώνονται από το Charles De Gaulle για σκοπούς περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των Γάλλων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας. Αρμόδια πηγή σε κατηγορηματικό ύφος μας διαβεβαίωσε ότι η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή δεν σχετίζεται με τις διεργασίες εντός της ΑΟΖ και του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει η γαλλική TOTAL.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση