ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν διαφοροποιείται ο προγραμματισμός για τις αποκρατικoποιήσεις

«Η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα, έχει και την ευθύνη να συνεχίσει να προωθεί νομοσχέδια»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

"Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει να σας πω πως παρά το πρόβλημα που δημιουργείται, το οποίο θα αξιολογήσουμε και εκ πρώτης όψεως φαίνεται σοβαρό, ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης δεν διαφοροποιείται", ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Παράλληλα ανέφερε ότι σύντομα θα είναι στη Βουλή μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια όπως αυτά που αφορούν την προσέλκυση ενός στρατηγικού συνεργάτη στην CYTA, έστω με μειοψηφική συμμετοχή, έστω με το κράτος να διατηρεί τον ιδιοκτησιακό έλεγχο.

Στη ψήφιση των προϋπολογισμών από την Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ. Καταρχάς, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έγκριση του προϋπολογισμού. "Είναι ο 4ος κατά σειρά προϋπολογισμός που κατατίθεται από αυτή την Κυβέρνηση, ο 4ος στη σειρά που είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένος. Η έγκρισή του μας επιτρέπει να συνεχίσουμε με τρόπο ομαλό, εκπέμποντας ή επιβεβαιώνοντας κιόλας προς τα έξω μηνύματα σταθερότητας και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όσον αφορά κάποιες περικοπές που έχουν γίνει στα κονδύλια, θα τις δούμε βεβαίως σε λεπτομέρεια, όταν καταφέρει τις επόμενες μέρες η Υπηρεσία της Βουλής να καταγράψει ακριβώς και σε λεπτομέρεια τι έχει αποφασιστεί, για να το δούμε. Σε γενικές γραμμές, θα πω ότι θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε τον νόμο του προϋπολογισμού. Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να πει πως για τρεις μέρες ακούγαμε από κάποιους ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό λιτότητας και στο τέλος, με την απόφαση της Βουλής, έγινε ακόμα πιο λιτός", είπε.

Ερωτηθείς σχτικά με το εαν τον έκαναν οι βουλευτές τον προϋπολογισμό, αυτοί που τον χαρακτήριζαν προϋπολογισμό λιτότητας, θα πρόσθεταν κονδύλια αλλού και θα έκοβαν αυτά που έκοψαν ίσως, απάντησε πως "γεγονός παραμένει, όμως, ότι έγινε λιγάκι πιο λιτός. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των αποκοπών κονδυλίων".

Προς απάντηση του "δεν είναι πιο λιτός επειδή κόπηκαν τα επιδόματα των Α15-Α16, γιατί για αυτές τις κλίμακες μιλάμε των Διευθυντών", ο ΥΠΟΙΚ είπε, "τα περί λιτότητας δεν είναι δικά μου. Εγώ δεν συμφωνώ πως είναι προϋπολογισμός λιτότητας. Δεν είναι δικά μου, από άλλους το ακούγαμε. Γεγονός παραμένει πως θα είναι κατά μερικές δεκάδες, θα το υπολογίσουμε, θα δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες το ποσό, αλλά θα είναι κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια, 20-25, πιο λίγες οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου, που αυτό δεν μας ενοχλεί. Ίσως ενοχλούσε όσους ζητούσαν κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή, συνεχή διόγκωση των δαπανών. Πάντως δεν μας ενοχλεί εμάς. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε και να βρούμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε. Είναι ένα ζήτημα κάποιων καθυστερήσεων που ίσως προκύπτουν στις αποδεσμεύσεις και έχουν δεσμευτεί κονδύλια και για αγορά υπηρεσιών υγείας. Είναι σημαντικό εκεί να μην προκύπτουν καθυστερήσεις για λόγους που όλοι γνωρίζουν. Άρα το αίτημα να εξεταστεί έγκαιρα. Εκεί που υπάρχει αποκοπή, όχι απλώς δέσμευση, αλλά καθαρή αποκοπή, θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει να σας πω πως παρά το πρόβλημα που δημιουργείται, το οποίο θα αξιολογήσουμε και εκ πρώτης όψεως φαίνεται σοβαρό, ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης δεν διαφοροποιείται. Η Κυβέρνηση ως εκτελεστική εξουσία έχει το δικαίωμα, μπορεί, έχει και την ευθύνη αν με ρωτάτε, να συνεχίσει να προωθεί νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια όπως αυτά που αφορούν για παράδειγμα την προσέλκυση ενός στρατηγικού συνεργάτη στην CYTA, έστω με μειοψηφική συμμετοχή, έστω με το κράτος να διατηρεί τον ιδιοκτησιακό έλεγχο, θα είναι σύντομα ενώπιον της Βουλής και ας αναλάβει ο καθένας της ευθύνες του. Δεν θα ανακοπεί η προσπάθεια της Κυβέρνησης να θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών τους με προτάσεις, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ετοιμάζονται και θα προωθούνται στην Βουλή. Από εκεί και πέρα είναι βεβαίως απόλυτο και σεβαστό δικαίωμα της Βουλής πώς θα τοποθετηθεί τελεσίδικα έναντι τέτοιων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων".

Σωστή ερμηνεία του τι ψηφίστηκε για τις αποκρατικοποιήσεις

Απαντώντας σχετικά με το πως φαίνεται ότι δημιουργείται πάντως ένα θετικό κλίμα και ένα πλαίσιο που μπορεί να είναι και πλειοψηφία για να περάσει ένα νομοσχέδιο με στρατηγικό συνεργάτη, γιατί αλλάξατε κι εσείς πορεία πλεύσης σε ό,τι αφορά στην CYTA. Από κονδύλια που κόψανε, εγκρίνανε για την Hellas, ο ΥΠΟΙΚ είπε, "για το 2016. Αλλά παραμένει ένα ζήτημα λίγες μέρες πριν, επειδή προφανώς η έγκριση δεικνύει και μια τοποθέτηση επί της αρχής, ότι μπορεί για παράδειγμα να προχωρήσει η διαδικασία όπως τη ζητήσαμε. Αλλά μια μέρα προηγουμένως, η ένδειξη ήταν αντίθετη με την πλήρη αποκοπή των κονδυλίων από 1/1/2017. Για αυτό σας έλεγα πως θα προσπαθήσουμε κι εμείς να δούμε με ακρίβεια σε λεπτομέρεια τι ακριβώς έχει ψηφιστεί, να το ερμηνεύσουμε σωστά. Σε κάθε περίπτωση όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα προσπαθήσουμε και θα βρούμε τον τρόπο.

Όσον αφορά τη σύγχυση που έγινε στην ολομέλεια και στην επιτροπή Οικονομικών με τις αποδεσμεύσεις των κονδυλίων όσον αφορά την πώληση της θυγατρικής της Cyta, ανέφερε πως "τουλάχιστον να συνεχιστεί η προετοιμασία και η μελέτη των επιλογών, οι οποίες πάντοτε και τελικά ενώπιον της Βουλής θα κατατεθούν. Και χωρίς τελική έγκριση της Βουλής δεν μπορεί να γίνει καμιά διαδικασία της μιας ή της άλλης μορφής. Ξέρω πως θα ήταν σωστό και λογικό, τουλάχιστον αυτή η αξιολόγηση, η μελέτη των επιλογών να γίνει, και αν δεν αρέσει και δεν ικανοποιεί η πρόταση που θα καταθέσουμε ενώπιον της Βουλής, ας μην εγκριθεί.

Αλλά, για παράδειγμα, αν μπορέσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να παρουσιάσουμε ενώπιον της Βουλής πρόταση που προβλέπει την παραχώρηση για μια 15ετία, χωρίς να χάνεται καν ο ιδιοκτησιακός έλεγχος, αλλά παραχώρηση της διαχείρισης του λαχείου για μια 15ετία σε έναν ιδιώτη επενδυτή, με ξεκάθαρη συγκρίσιμη σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων. Φανταστείτε δηλαδή να έχουμε ενώπιόν μας μια πρόταση που θα μας κάνει τη δουλειά άλλος, να αξιοποιήσουμε και τους δημοσίους υπαλλήλους εκεί που πρέπει, να μας κάνει τη δουλειά άλλος, να εξασφαλίσουμε διπλάσια έσοδα, και να μην θέλουμε καν να εξετάσουμε αυτή την επιλογή. Εάν η πρόταση δεν είναι τέτοια όπως την περιγράφω και προβλέπει για παράδειγμα μείωση των εσόδων, κατ’ αρχήν δεν θα πάει μια τέτοια πρόταση ενώπιον της Βουλής, αλλά αν πήγαινε θεωρητικά, θα είχαν το δικαίωμα και την ευθύνη οι βουλευτές να την απορρίψουν, να τη στείλουν πίσω. Γιατί, όμως, να μην επιτραπεί η διερεύνηση τέτοιων επιλογών;".

Θα βρεθεί ο τρόπος

Ερωτηθείς εάν θα διευρύνει όμως αυτές τις επιλογές και με το λαχείο και με τα υπόλοιπα, δήλωσε ότι "εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τον τρόπο, επειδή θεωρούμε πως αυτές είναι επενδύσεις σημαντικές που θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν οικονομική δραστηριότητα, θα αποτρέψουν κινδύνους, θα δούμε πώς θα το κάνουμε για να βρούμε τον τρόπο να συνεχίσουμε να προωθούμε και να εξετάζουμε αυτές τις επιλογές, αυτά τα ενδεχόμενα, για να τεθούν, το λέω για άλλη μια φορά, ενώπιον της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν εγκριθούν τα νομοσχέδια και οι προτάσεις να προχωρήσουμε με τη μέθοδο του συμπληρωματικού προυπολογισμού, ενώ αν το νομοσχέδιο για τη Cyta είναι προχωρημένο, ο ΥΠΟΙΚ είπε οτι θα ενημερώσει μόλις ολοκληρωθεί η πρόταση. 

Σχετικά με το αν αυτή είναι η λογική, μειοψηφικό πακέτο, διαχείριση στον στρατηγικό συνεργάτη, κι αν τον βρούμε, γιατί εσείς λέγατε ότι δεν πρόκειται να βρούμε τέτοιο στρατηγικό συνεργάτη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι "δυσκολεύουν τα πράγματα, ναι, είναι πολύ σωστό. Ας μην κάνουμε μόνοι μας να προεξοφλούμε και το αποτέλεσμα μιας διαδικασία χωρίς καν να το έχουμε διερευνήσει. Αλλά έστω με αυτόν τον τρόπο, οι κατ’ αρχήν ενδείξεις, συμβουλές που έχουμε πάρει, είναι ότι μπορεί να τρέξει μια διαδικασία. Έστω με αυτόν τον τρόπο θα είναι επωφελής για την CYTA. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί, η πολιτική κατεύθυνση είναι αυτή. Ενημέρωσα και επισήμως την Βουλή περί αυτού από το βήμα της Ολομέλειας. Όταν είναι έτοιμη, όταν έρθει και ενώπιόν μου, διότι δεν μπορώ να αρχίσω να συζητώ κάτι που στο κάτω-κάτω δεν έχει έρθει ενώπιόν μου. Αλλά αυτές είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί. Όταν έρθει ενώπιόν μου η πρόταση, βεβαίως, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, και με το Διοικητικό Συμβούλιο και με τους εργαζόμενους και με όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους θα τη μοιραστούμε. Με πλήρη διαφάνεια λειτουργούμε".

Αυτονόμηση

- Αφού λειτουργείτε με πλήρη διαφάνεια, πείτε μας τι γίνεται με τον τομέα της υγείας. Δεσμεύτηκε το κονδύλι για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. Γίνεται τις τελευταίες μέρες ένας χαμός μετά από προειδοποιήσεις του Υπουργού Υγείας ότι κάποιοι δουλεύουν για να στείλουν τη μεταρρύθμιση για τη δημόσια υγεία στις ελληνικές καλένδες όπως έκαναν τόσα χρόνια. Η μελέτη αυτή που κάνει το Υπουργείο για το ΓεΣΥ πότε θα είναι έτοιμη;

- Επειδή δεν είμαι βέβαιος τι ακριβώς έχει δεσμευτεί, ξεκινήσατε την αναφορά σας σε κάποιες δεσμεύσεις κονδυλίων από την Βουλή.

- Δεσμεύσανε λέει τα κονδύλια της αυτονόμησης, αν το κατάλαβα καλά. Όλα είναι συναφή, γιατί αν δεν ξεκινήσουμε με την αυτονόμηση πώς θα πάμε στο ΓεΣΥ;

- Πολύ σωστά. Πρώτον, ακριβώς αυτό που έχει δεσμευτεί ίσως δημιουργεί ένα πρόβλημα σε σχέση με την πρακτική υλοποίηση της αυτονόμησης των νοσοκομείων, χωρίς την οποία αυτονόμηση, δεν μπορεί να υπάρξει ΓεΣΥ. Είναι κι αυτό ένα παράδειγμα που έλεγα προηγουμένως, πως ελπίζω να υπάρχει ταχεία αποδέσμευση, αφού δοθούν οι όποιες εξηγήσεις οι οποίες αναμένονται ή θα ζητηθούν από τους βουλευτές.

Όσον αφορά τις στενά οικονομικές παραμέτρους, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν καν, αν δεν ξεκαθαρίσουν κάπως τουλάχιστον τα βασικά δεδομένα. Δηλαδή πρέπει να δούμε πώς θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο-πλαίσιο, να έχουμε μια γενική εικόνα, πώς θα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, τι θα γίνει με το προσωπικό για να μπορέσουμε με ακρίβεια, όπως είναι και ο ρόλος εξάλλου του Υπουργείου Οικονομικών, να επιμετρήσουμε ακριβώς τις οικονομικές παραμέτρους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε, αν δεν ξέρουμε για παράδειγμα τι θα γίνει με το προσωπικό, πώς θα μεταφερθεί, εάν θα μεταφερθεί, εάν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις είτε στον αριθμό των εργαζομένων είτε στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Πρέπει να πάρουμε αυτές τις βασικές παραμέτρους για να τις δουλέψουμε ως Υπουργείο Οικονομικών.

- Μάλιστα, δηλαδή τώρα δεν είναι ώρα για αυτή τη μελέτη, διότι κάποιο λένε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μελέτη, δεν έχουμε τα οικονομικά δεδομένα, άρα βιαζόμαστε.

- Μα δεν έχουμε πράγματι πλήρη εικόνα των οικονομικών, επειδή ακριβώς απουσιάζουν κάποιες βασικές παράμετροι. Σας έχω πει 2-3 βασικές: Αριθμός προσωπικού, μισθολογικές κλίμακες προσωπικού, τέτοια ζητήματα αν δεν τα έχουμε, είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος μια τελική, ακριβή εκτίμηση υπολογισμού του κόστους, ούτως ώστε να ξέρουμε εάν και το ποσοστό της φορολογίας, του τέλους που θα επιβληθεί, έχει υπολογιστεί σωστά. Αυτό είναι το ζητούμενο.

- Κύριε Υπουργέ, το 2017 πρέπει να βγούμε στις αγορές. Νωρίς-νωρίς το 2017; Τι λένε οι υποχρεώσεις μας; Ή έχουμε περιθώριο;

- Όχι, ούτε πρέπει ούτε υπάρχει κάποια ασφυκτική πίεση, επειδή ακριβώς έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά και έχουν εξομαλυνθεί οι λήξεις χρέους, είναι σε πολύ διαχειρίσιμα επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης του δημοσίου χρέους, η οποία πλέον κοιτάζει και αγγίζει και αφορά τα έτη 2019 και 2020, δηλαδή ενεργούμε αρκετά προληπτικά, ότι δεν θα αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα των αγορών, τα οποία για την εξελίσσονται αρκετά ευνοϊκά και να αποφασιστεί ανά πάσα στιγμή, εάν είναι κατάλληλη στιγμή και υπάρχει λογική πραγματοποίησης έκδοσης όπως πράτταμε στο παρελθόν. Ξέρετε, άκουγα και άκουσα και στην Βουλή τις προηγούμενες μέρες, τι τα κάνουμε τα λεφτά που αντλούμε από τις αγορές. Έχουμε εξοφλήσει τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 9 δις υφιστάμενου παλαιότερου χρέους, το οποίο και έληγε νωρίτερα και θα το βρίσκαμε μπροστά μας με τρόπο πιεστικό, αλλά το κυριότερο κόστιζε περισσότερο.

- Κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους, των δανείων, με πιο ευνοϊκούς όρους.

- Ακριβώς, με φθηνότερο δανεισμό, για αυτό αντλούμε από τη μία, αλλά εξοφλούμε υφιστάμενα χρέη, άρα στο πλαίσιο της διαχείρισης του δημοσίου χρέους, ούτως ώστε συνεχίσουμε να μειώνουμε το κόστος του και να απελευθερώνουμε πόρους για άλλες πιο παραγωγικές ανάγκες, ασφαλώς είναι μια επιλογή την οποία πάντοτε συνεχώς αξιοποιούμε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση