ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Επέκταση του QE με μειωμένο ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων

Λήψη απόφασης για συνέχεια αγορών ύψους 80 δισ. έως τα τέλη του 2017

Kathimerini.gr

Στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε αμετάβλητα επιτόκια για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διενεργεί αγορές ύψους 80 δισ. μηνιαίως στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (Αsset Purchase Programme – APP) έως τα τέλη Μαρτίου του 2017. Από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων θα μειωθεί σε 60 δισ. μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου η Κεντρική Τράπεζα διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με τον στόχο της.

Σε περίπτωση που οι προοπτικές της οικονομίας καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν συνάδουν με την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Δ.Σ. προτίθεται να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος. Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε αρχικά ανοδικά στον απόηχο της ανακοίνωσης της απόφασης της ΕΚΤ για μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται σε υψηλό τριών εβδομάδων 1,0872. Εντούτοις, τα κέρδη του ευρώ αποδείχθηκαν προσωρινά μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ότι η απόφαση αυτή δεν χαρακτηρίζεται «tapering», με την ισοτιμία να υποχωρεί εκ νέου στη συνέχεια σε επίπεδα κάτω από την περιοχή του 1,06 και όχι πολύ μακριά από το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους 1,0503 που είδαμε πριν από λίγες ημέρες.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βραχυπρόθεσμης διάρκειας υποχώρησαν σημαντικά, με εκείνη του 2ετούς τίτλου να αγγίζει την Παρασκευή χαμηλό ημερών, κοντά στο -0,76%, έπειτα από προσωρινή άνοδο την προηγούμενη ημέρα σε υψηλό εβδομάδων -0,63%, και πλησιάζοντας εκ νέου το ιστορικό χαμηλό -0,77%, το οποίο άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X