ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Υστέρηση στις αναδιαρθρώσεις δανείων των νοικοκυριών

Μείωση των εταιρικών δανείων το πρώτο εξάμηνο του 2016 στα €3,2 δισεκατομμύρια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σημαντική υστέρηση παρουσιάζει ο ρυθμός μείωσης δανείων και των αναδιαρθρώσεων δανείων νοικοκυριών σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό που καταγράφεται στα εταιρικά δάνεια λόγω της πρακτικής της ανταλλαγής χρέους έναντι περιουσιακών στοιχείων, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο της κυπριακής οικονομίας, η μείωση των εταιρικών δανείων το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς στα €3,2 δισεκατομμύρια, ενώ η αντίστοιχη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε στα €1,3 δισ.

Αντίθετα, πολύ χαμηλότερες παρουσιάζονται οι επιδόσεις των τραπεζών σε σχέση με το ρυθμό μείωσης τόσο του δανειακού χαρτοφυλακίου όσο και των ΜΕΔ των νοικοκυριών, ο οποίος την ίδια περίοδο περιορίστηκε στο €0,7 δισ και €0,4 δισ αντίστοιχα.

«Αυτό καταδεικνύει την περισσότερη δυναμική αναδιάρθρωση των εταιρικών δανείων», εξηγεί η Κομισιόν και προσθέτει ότι η διαφορά αυτή είναι το αποτέλεσμα της αυξανόμενης πρακτικής των τραπεζών για ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία (asset to debt swap) ιδιαίτερα για εταιρικά δάνεια, «το οποίο επιτρέπει (στις τράπεζες) να υπερβούν τις εγγενείς αδυναμίες στο δικαστικό τομέα και στην εκποίηση των εξασφαλίσεων».

«Η ανάληψη αποφασιστικής δράσης στην αξιοποίηση των νέων εργαλείων που προσφέρονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας και το πλαίσιο εκποιήσεων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μείωση των ΜΕΔ μέσω μιας πιο πειθαρχημένης αποπληρωμής», αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει πάντως τόσο οι τράπεζες όσο και ο Συνεργατισμός έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεων, σημειώνοντας ότι τα πρώτα θετικά σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσό των αναδιαρθρωμένων δανείων (σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια) αυξήθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στο 36,8% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου για τις επιχειρήσεις (31,9% τον Ιούνιο του 2015), ενώ το αντίστοιχο ποσό των αναδιαρθρωμένων δανείων νοικοκυριών ανήλθε στο 26,4% του συνόλου σε σύγκριση με 25,1%.

Το μερίδιο των αναδιαρθρωμένων επιχειρηματικών δανείων που εξυπηρετούνται αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο 9,1% από 7,9% τον Ιούνιο του 2015, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο για αναδιαρθρωμένα δάνεια νοικοκυριών μειώθηκε στο 6,7% από 8,6%, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X