ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απογοητευμένος με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ

Στέλνει μηνύματα στον απόηχο της απόρριψης των νομοσχεδίων

ΚΥΠΕ

Εντελώς ανίσχυρος δηλώνει ότι νοιώθει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε μια αναφορά που στέλλει μηνύματα στον απόηχο της απόρριψης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και της αποκοπής των κονδυλίων για τις απακρατικοποιήσεις.

Η αναφορά του κ. Γεωργιάδη έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με μαθητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο συζήτησης για την οικονομία μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν και ειδικότερα απαντώντας σε σχόλιο ότι η συζήτηση αυτή διεξάγεται «με τους δύο πιο ισχυρούς άνδρες της κυπριακής οικονομίας».

«Δεν θα είχα πρόβλημα να ήμουν ο τρίτος, ο τέταρτος ή ο έβδομος πιο ισχυρός στην κυπριακή οικονομία. Τελευταία, και μετά από κάποιες πολύ πρόσφατες αποφάσεις κατ` ακρίβειαν νοιώθω εντελώς ανίσχυρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μηνύματα έστειλε ο κ. Γεωργιάδης και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά τη συζήτηση με αφορμή τις επισημάνσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου.

«Σε γενικές γραμμές η έκθεση της Κομισιόν είναι σωστή», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση τον βρίσκει σύμφωνο «και όσον αφορά την αποτύπωση της σημαντικής βελτίωσης της κυπριακής οικονομίας αλλά και όσον αφορά τις ξεκάθαρες υποδείξεις πως και η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και πως και η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών επίσης πρέπει να συνεχιστεί, με αντίσταση σε εκείνες τις πιέσεις που θα οδηγήσουν είτε ξανά στις πολιτικές των μεγάλων ελλειμμάτων, που θα υπονομεύσουν τελικά την αναπτυξιακή προοπτική, είτε σε σχέση με μια άρνηση προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων τις οποίες μας έχει ανάγκη».

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε εκ νέου «την απογοήτευσή μου για την πρόσφατη απόφαση της Βουλής και την προσδοκία μου πως αυτή η απόρριψη δεν είναι οριστική και ότι θα βρεθεί τρόπος να πραγματοποιήσουμε τα βήματα εκείνα τα οποία όχι τόσο η Κομισιόν ζητά, αλλά οι συμπολίτες μας νομίζω αναμένουν και απαιτούν».

Πάντως, τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Χούρικαν τόνισαν την ανάγκη των αλλαγών τόσο στους θεσμούς όσο και στην κουλτούρα, με τον Ιρλανδό τραπεζίτη να τονίζει χαρακτηριστικά στους νέους να «ξεχάσουν τη συλλογική σιωπή» να ρωτούν και να σηκώνουν τα χέρια.

«Νιώθω ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας, αλλά και την ίδια ώρα ανησυχώ κιόλας επειδή διαπιστώνω επανάληψη συμπεριφορών και νοοτροπιών που είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό δείχνει πως δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Οι μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία υπέβαλαν σωρεία ερωτήσεων στους δύο άνδρες που κυμαίνονταν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη φοροδιαφυγή, το διορισμό του Αντιπροέδρου του ΔΣ της τράπεζας Γουίλμπουρ Ρος στη θέση του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, τη μονάδα διαχείρισης ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ πολλές ερωτήσεις τέθηκαν στον ΥΠΟΙΚ για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Το ΓεΣΥ, είπε ο κ. Γεωργιάδης, πρέπει να είναι βιώσιμο και αν δεν είναι βιώσιμο δεν θα πρέπει να το κάνουμε.

Υπενθυμίζοντας την προσωπική του άποψη υπέρ ενός μικτού συστήματος, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι είτε μονοασφαλιστικό είτε πολυασφαλιστικό, «για να δουλέψει πρέπει να στέκεται σε γερά θεμέλια, τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως οικονομικά και διοικητικά αυτόνομοι οργανισμοί και όχι ως προέκταση της Δημόσιας Υπηρεσίας και ως οργανισμοί χωρίς πάτο».

Για το διορισμό του κ. Ρος στη θέση του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Χούρικαν χαρακτήρισαν την εξέλιξη ως θετική.

«Αλλά μην περιμένετε χάρες δεν λειτουργεί έτσι η πολιτική», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο διορισμός του κ. Ρος συνιστά «ένα πολύ καλό σημάδι και ένα καλό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της Κύπρου και της αμερικανικής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Χούρικαν είπε ότι ο κ. Ρος, ο οποίος, όπως σημείωσε, πιστεύει στην Κύπρο και ηγήθηκε της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης στην Κύπρο στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου κατά €1 δισ το 2014, «θα κάθεται στο τραπέζι του πιο ισχυρού Υπουργικού Συμβουλίου στον κόσμο και αυτό μόνο καλό είναι». Έσπευσε όμως να τονίσει πως η πρόσβαση και οι χάρες δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξουν σωστές και αξιόπιστες ρυθμίσεις για τα δημόσια οικονομικά. «Να διασφαλίσουμε δηλαδή εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιβεβαιώσουν πράγματι τις εξαιρετικά θετικές κατά τα άλλα προοπτικές που θα προκύψουν από την επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χούρικαν δήλωσε ενθουσιασμένος από την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, αλλά τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη ορθού σχεδιασμού.

Σε ερώτηση για την κρίση στην Ιταλία και αν θα πρέπει να υιοθετηθεί το εργαλείο της διάσωσης με ίδια μέσα (bail – in), ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το κούρεμα του 2013 στην Κύπρο ως μια αναπόφευκτη απόφαση επιβολής του βάρους της διάσωσης στους κατόχους αξιογράφων, τους μετόχους και τους καταθέτες. «Από τότε υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει, και εκτιμώ, ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται», πρόσθεσε.

Ο κ. Χούρικαν αφού είπε οι οικονομικές δυσκολίες στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη και την 8η στον κόσμο θα επηρεάσουν σε ευρεία διάσταση, υπογράμμισε ότι «είναι πραγματικά σημαντικό να υπάρχει ισότητα αντιμετώπισης σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μικρά κράτη δεν αισθάνονται σε μειονεκτική θέση».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ιρλανδός τραπεζίτης ανακοίνωσε ότι η εξάρτηση της Κύπρου από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ (ELA) έχει υποχωρήσει στα €300 εκατομμύρια από το ψηλό των €11,4 δισ του 2013, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου την ένταξη της τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ως σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι η τράπεζα έχει αποκτήσει 1.100 ακίνητα στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους με περιουσιακά στοιχεία, και πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα τα διαχειριστεί με οργανωμένο τρόπο για να μην διαταράξει την αγορά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση