ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακόμα ψάχνουν τη χρυσή τομή για την ΑΤΑ

Ο διάλογος που άρχισε από το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν έχει αποδώσει καρπούς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παρ’ όλες τις προσπάθειες από την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να διευθετήσει το ζήτημα με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά. Ο διάλογος που άρχισε από το τέλος Σεπτεμβρίου, δεν έχει αποδώσει καρπούς λίγο πριν από την εκπνοή του έτους.

Πηγές της «Κ» βλέπουν να γίνεται διαδικαστική ρύθμιση του ζητήματος με την ΑΤΑ και όχι ουσιαστική, διότι όπως διαμήνυσαν, είμαστε στα μέσα του Δεκεμβρίου και δεν έχει βρεθεί ακόμα ουσιαστική λύση με την καταβολή της στον ιδιωτικό τομέα.

Το 2017 λοιπόν, θα βρει το ζήτημα στον ίδιο παρονομαστή που βρίσκεται και τώρα, διότι και πρακτικά, αφού δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, δεν πρόκειται εν μία νυκτί να αποφασιστεί κάτι, πόσο μάλλον όταν επηρεάζονται οι καταβολές μισθών.

Υπενθυμίζεται πως η Υπουργός μετά το πρώτο διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη, είχε αρχίσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις ξεχωριστά με την κάθε πλευρά. Με το νέο χρόνο, οι συναντήσεις μεταξύ των πλευρών εργοδοτών και συντεχνιών από ότι φαίνεται θα χρειαστεί να συνεχιστούν.

Η  ΑΤΑ σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, προβλέπεται να βγει από τον πάγο από 1/1/2017. Στις απόψεις όμως συντεχνιών και εργοδοτών δεν υπάρχουν συγκλίσεις τουλάχιστον σε σχέση με τη μορφή που έχει έως τώρα ο τιμάριθμος.

Η υπουργός Εργασίας πάντως, έχει δηλώσει πως το ζήτημα της ΑΤΑ θα λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ενώ από την εργοδοτική πλευρά την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X