ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάγγραινα η έλλειψη λογοδοσίας λέει ο γενικός ελεγκτής

Ιδιαίτερα σοβαρά τα ευρήματα στην ετήσια έκθεση του για το 2015

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ουκ ολίγα τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή στην έκθεση του για το 2015 που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, ο Γενικός Ελεγκτής΄της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, περιλαμβάνει αρκετά ευρήματα τα οποία αναφέρει πως, "θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ιδιαιτέρως σοβαρά".

"Στο Κεφ. Β περιλαμβάνονται τρεις ειδικοί διαχειριστικοί έλεγχοι τους οποίους διεκπεραίωσε ομάδα συναδέλφων για τη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στην Κύπρο, για την Υπηρεσία Αναδασμού και για τη Διαχείριση Αποβλήτων.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι επίσης πιστεύω η αναφορά μας στην Παρ. 1.3 του Κεφ. Γ αναφορικά με την εξόφληση δανείων με κυβερνητική εγγύηση στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) και τη διαπιστωθείσα υπερπληρωμή", αναφέρεται στην εισαγωγή της έκθεσης.

Σημαντικό θεωρεί επίσης τον έλεγχο που αφορά τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου και τη χορήγηση αυξημένου συντελεστή δόμησης βάση του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων, σε εταιρεία για εμπορικό κέντρο σύνθετου τύπου.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι για εταιρεία του ίδιου Ομίλου εγείρονται θέματα ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά και ενδεχόμενης παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, ως προς την μακροχρόνια άδεια χρήσης/ μίσθωσης μεγάλης έκτασης Τ/Κ τεμαχίων(Κεφ. Γ, Παρ. 3.35), προσθέτει.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης, για τον Ελεγκτή, τα ευρήματα για τα θέματα του Τμήματος Φορολογίας (Κεφ. Γ, Παρ. 2.9.1), και ειδικότερα τα θέματα που αφορούν τη φορολογική διερεύνηση προσώπων που εισπράττουν ενοίκια, αλλά και τη φορολογική διερεύνηση φυσικών και νομικών προσώπων που ασχολούνται με υπηρεσίες κομμωτικής, αισθητικής, φυσικής ευεξίας/χαλάρωσης και μακιγιάζ.

"Η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας με την εισαγωγή Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το δημόσιο τομέα. Η υφιστάμενη κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν φαίνεται, ως έχει σήμερα, να είναι βιώσιμη και σίγουρα δεν συνάδει με το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών υγείας που αναμένουν οι πολίτες. Η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα με ευρεία χρήση του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται
στον Δημόσιο Τομέα, οδήγησε το τελευταίο διάστημα σε μικρή αποφόρτιση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά δεν παύει να αποτελεί εμβαλωματική λύση. Καταγράφουμε δε στην Έκθεση(Κεφ. Γ, Παρ. 2.11), τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποίησε το εργαλείο αυτό με τρόπο
ώστε, με τα δεδομένα κινδύλια, να εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ασθενών συνανθρώπων μας χωρίς υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών", συμπληρώνει.

Πρόσθετα, σημαντικά και σοβαρά θέματα αναδεικνύονται για τον Οδ. Μιχαηλίδη και για τα άλλα Υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία οι χρήστες της παρούσας Έκθεσης μπορούν να μελετήσουν ώστε να ενημερωθούν για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι, τον προσεχή Ιανουάριο η Υπηρεσία μας θα τύχει ευρέος διαχειριστικού ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Για προετοιμασία του ελέγχου αυτού, έχουμε ήδη προβεί σε αυτοαξιολόγηση στη βάση διεθνώς αποδεκτής μεθοδολογίας και δρομολογήσαμε τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών διαδικασιών.

Τέλος, αναφέρει ότι, στο τελευταίο Παράρτημα της Έκθεσης του 2015 έχει περιληφθεί η έκθεση του ιδιώτη ελεγκτή στον οποίο η Υπηρεσία μας αυτοβούλως ανέθεσε, για πρώτη φορά από το 1960, τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της. Τούτο θα γίνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της επιβεβλημένης διαφάνειας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση