ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεν. Ελεγκτής: Εισπράττουν ενοίκια του κράτους χωρίς δήλωση φορολογίας

Το σύνολο των καθυστερημένων φόρων, χωρίς τους τόκους, ήταν €825,29 εκ.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόσωπα και εταιρείες που έλαβαν από το κράτος δεκάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ για ενοικιαζόμενα κτίρια δεν υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος, καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας στην ετήσια του έκθεση για το 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίστηκαν περιπτώσεις προσώπων τα οποία φαίνεται την δεκαετία μεταξύ 2004 και 2014 να έχουν εισοδήματα από το κράτος αναφορικά με ενοικιαζόμενα κτίρια, χωρίς ωστόσο να συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού δεν υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση φορολογούμενης η οποία δεν υπόβαλε δηλώσεις για τα έτη 2012 – 2014, ενώ για την περίοδο αυτή είχε εισοδήματα από το κράτος αναφορικά με ενοικιαζόμενα κτίρια συνολικού ποσού ύψους €622.123.

Αναφέρεται επίσης η περίπτωση εταιρείας η οποία δεν υπόβαλε δηλώσεις για σειρά ετών και συγκεκριμένα για τα έτη 2006 – 2014, ενώ κατά την περίοδο 2008 - 2014 το κράτος κατέβαλε στην εν λόγω εταιρεία συνολικό ποσό ύψους €2.481.748 αναφορικά με ενοικιαζόμενα κτίρια.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει την πλήρη διερεύνηση όλων των προσώπων που λαμβάνουν ενοίκια από το κράτος, καθώς και μελετηθεί το ενδεχόμενο συμπερίληψης ειδικής πρόνοιας στα συμβόλαια ενοικίασης κτηρίων προς το κράτος αναφορικά με τη συμμόρφωση των συμβαλλομένων ιδιοκτητών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στο €1,3 δισ οι καθυστερημένοι φόροι

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο των καθυστερημένων φόρων, περιλαμβανομένων και των τόκων ανήλθε στο τέλος του 2015 στα €1,29 δισ, εκ των οποίων, ποσό ύψους €548,14 εκ. ή 42,41% θεωρείται ανείσπρακτο.

Το σύνολο των καθυστερημένων φόρων, χωρίς τους τόκους, όπως έχουν δηλωθεί στην Υπηρεσία από το Τμήμα Φορολογίας ήταν €825,29 εκ. σε σύγκριση με €733,37 εκ. του προηγούμενου έτους, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση €91,92 εκ. ή 12,53%.

Οι καθυστερημένοι τόκοι, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος, ανέρχονταν στις 31.12.2015 €467,18εκ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία, από το συνολικό οφειλόμενο ποσό άμεσης φορολογίας, συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, ποσό ύψους €472,43 εκ. ή ποσοστό 36,55% αφορά σε αμέσως απαιτητά οφειλόμενα ποσά για τα οποία εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα που αφορούν σε εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία (memo) ή/και δέσμευση και κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς (garnishment).

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του Τμήματος, συνολικό ποσό ύψους €310,76 εκ. ή ποσοστό 24,04% αφορά σε ποσά μη εισπρακτέα μετά την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας ή της διαδικασίας εκκαθάρισης καθώς και ποσά για τα οποία υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία εκκαθάρισης ή διαδικασία πτώχευσης φυσικού προσώπου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως οι ανείσπρακτες οφειλές αυξάνονται σε «ανησυχητικό βαθμό» και συστήνει στο Τμήμα όπως λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για περιορισμό των ανείσπρακτων οφειλών.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση