ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε Εni - Total το 6, στην ΕΝΙ το 8 και Exxon Mobil - Qatar το 10

Ανακοινώθηκαν οι κοινοπραξίες και οι εταιρείες για τα τεμάχια από τον Υπουργό Ενέργειας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοινώθηκαν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες στις οποίες θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν έρευνες σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανακοίνωσε πρίν από λίγο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI - Total, το τεμάχιο 8 ανατίθεται στην ιταλική ΕΝΙ και για το 10 επιλέχθηκε η κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum. 

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε τις κοινοπραξίες και τις εταιρείες για τα τρία τεμάχια έπειτα από τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς σχετικά για τη "μαχη" του τεμαχίου 10, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές προτάσεις για το τεμάχιο 10, ενώ από από το ενδιαφέρον που κατεγράφη διαφαίνεται ότι έχει μεγάλες προοπτικές.

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση θα είναι επιτυχής νοουμένου ότι θα ληφθεί η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε σε υπογραφές των συμβολαίων ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει επιλαχόντας.

«Το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του.

Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου αλλά το γεγονός ότι λάβαμε αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα, μας αφήνουν συγκρατημένα αισιόδοξους».

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες υπέδειξε ο Υπουργός Ενέργειας, όπως είναι η απόσταση που θα διανύσουν οι δύο πλευρές στην διαπραγμάτευση, αλλά ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει όλους τους όρους τους οποίους είναι δημοσιευμένοι στο έγγραφο του διαγωνισμού και ήταν βάση των κριτηρίων αξιολόγησης στην οποία λήφθηκε η απόφαση.

Η προσπάθεια θα είναι να βελτιωθούν αυτοί οι όροι, τεχνικοί, οικονομικοί και νομικοί στο συμβόλαιο.

Σημείωσε ότι οι πρώτοι επιλαχόντες δεν είναι ανακοινώσιμοι στο παρόν στάδιο.

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας είναι διάρκειας επτά ετών που χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη και η τρίτη είναι δύο χρόνια. Δεν θα ήταν σωστό να αναφερθώ τώρα, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης πότε η κάθε εταιρία προτείνει για να κάνει γεωτρήσεις γιατί αυτό θα είναι ένα από τα θέματα προς διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έναρξης γεωτρητικού προγράμματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης είναι ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρίας και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων.

Όσον αφορά το οικόπεδο 12 ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο διαπραγμάτευσης των εταιριών μεταξύ τους για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης. Είναι το πλέον σημαντικό που πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε σε δεσμευτικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση