ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης: Η λύση δεν θα επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική

Τα νομοσχέδια λαμβάνουν υπόψην τα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν επηρεάζεται από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι είτε υπάρξει λύση είτε όχι, το υπουργείο Ενέργειας συνεχίζει κανονικά την πολιτική του καθώς τα  νομοσχέδια τα οποία αποστέλλει η Κυβέρνηση στην Βουλή λαμβάνουν υπόψην τα συμφέροντα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Υπουργός παρουσιάστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ενεργειακοί κολοσσοί επέδειξαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας δε  ότι πρέπει να κρατούμε χαμηλούς τόνους αφού όσα λέγονται για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου είναι για την ώρα ενδείξεις. Μόνο όταν το τρυπάνι φθάσει σε βάθος πέντε χιλιάδων ποδών, αυτές μπορούν να γίνουν αποδείξεις, ανέφερε.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της EXXON MOBIL, μιας από τις εταιρείες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, είναι, ο νέος Υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόνισε ωστόσο ότι η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν καθορίζεται με αυτά τα δεδομένα.

Τα ονόματα των εταιριών και κοινοπραξίων που πήραν το πράσινο φως για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ανακοινώθηκαν χθες μετά την λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού το τεμάχιο 6 ανατίθεται στην κοινοπραξία ENI - Total, το τεμάχιο 8 ανατίθεται στην ιταλική ΕΝΙ και για το 10 επιλέχθηκε η κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί για το τεμάχιο δέκα, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες προοπτικές ύπαρξης κοιτασμάτων.

Το κάθε συμβόλαιο έρευνας με τις εταιρίες είναι διάρκειας επτά ετών που χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη και η τρίτη είναι δύο χρόνια. Δεν θα ήταν σωστό να αναφερθώ τώρα, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης πότε η κάθε εταιρία προτείνει για να κάνει γεωτρήσεις γιατί αυτό θα είναι ένα από τα θέματα προς διαπραγμάτευση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X