ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα €19,38 δισ. ανήλθε το χρέος της Κυβέρνησης τέλος Σεπτεμβρίου

Στοχρέος δεν περιλαμβάνονται ενδοκυβερνητικές υποχρεώσεις κεντρικής κυβέρνησης

ΚΥΠΕ

Αύξηση €670 εκατομμύρια, φθάνοντας στα €19,38 δισεκατομμύρια, σημείωσε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης, από €18,71 δισ. στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τριμηνιαίο δελτίο του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, στο χρέος δεν περιλαμβάνονται ενδοκυβερνητικές υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης και χρέος ημικρατικών οργανισμών που συγκαταλέγονται στην Κεντρική Κυβέρνηση. Η αύξηση του χρέους οφείλεται στην ανάληψη δανεισμού μέσω της έκδοσης ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο που οδήγησε στην αύξηση των ρευστών διαθεσίμων ύψους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 38% του χρέους αποτελεί δάνεια από την Τρόικα, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικού ποσού €7,24 δισ.

Διάρθρωση χρέους

Ειδικότερα, το 65% του χρέους αποτελεί επίσημα δάνεια, το 17% ομόλογα εξωτερικού, το 10% ομόλογα εσωτερικού, το 4% ιδιωτικά δάνεια, το 2% Γραμμάτια Δημοσίου και το 2% αξιόγραφα για φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα επίσημα δάνεια (65%), το μεγαλύτερο ποσοστό που ανέρχεται στο 33% αφορά δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το 13% δάνεια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το 7% χρέος προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το 6% δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και από την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και το 5% δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Δομή χρέους

Σε σχέση με την δομή του χρέους, το 21% αποτελεί χρέος εσωτερικού και το 79% χρέος εξωτερικού.

Το βραχυπρόθεσμης διάρκειας χρέος είναι μόλις το 2%, με το υπόλοιπο χρέος να έχει μεσομακροπρόθεσμη διάρκεια. Επίσης το 34% του χρέους αφορά κυβερνητικούς τίτλους και το υπόλοιπο 66% αφορά δάνεια.

Αποπληρωμές χρέους

Όσον αφορά τις αποπληρωμές χρέους, τον Σεπτέμβριο το ΓΔΔΧ διενήργησε επαναγορές εγχώριων ομολόγων λήξεως 2020-21 ύψους €236 εκατομμυρίων, στα πλαίσια της διαχείρισης υποχρεώσεων.

Οι λήξεις βραχυπρόθεσμου χρέους για το γ΄ τρίμηνο ανήλθαν στα €342 εκ. Επίσης, διενεργήθηκαν αποπληρωμές δανείων ύψους 81 εκ. ευρώ.

Εκδόσεις χρέους

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, τον Ιούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση 7-ετούς ευρωομολόγου ΕΜΤΝ ύψους 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,75% (απόδοση 3,80%). Οι επενδυτές ήταν κυρίως Διαχειριστές Ταμείων με ποσοστό 62% και Τράπεζες με ποσοστό 22%, ενώ γεωγραφικά υπήρξε μια ευρεία κατανομή επενδυτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, οι κύριοι επενδυτές προήλθαν κατά 28% εξίσου από το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, και κατά 24% από τις ΗΠΑ.

Στην αγορά Γραμματίων Δημοσίου, η μέση σταθμική απόδοση στη δημοπρασία Γραμματίων Δημοσίου 13 εβδομάδων σημείωσε μείωση τον Σεπτέμβριο στο 0,61% από την αντίστοιχη δημοπρασία Ιουνίου με απόδοση 0,89%. Ακόμη, ο δείκτης κάλυψης (bid to cover ratio) της δημοπρασίας του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στο 1,7 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου με δείκτη κάλυψης στο 1,1.

Συνολικά, όπως αναφέρει το τριμηνιαίο δελτίου του ΓΔΔΧ, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016 σημείωσε μείωση κατά 16 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του δεύτερου τρίμηνου φθάνοντας στα 326 εκ.

Οι εκδόσεις σειρών του 6-ετούς ομολόγου για φυσικά πρόσωπα συνεχίστηκαν με έκδοση 101 εκ. ευρώ κατά το υπό αναφορά τρίμηνο

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση