ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεβαίνουν τα καύσιμα κατά το δοκούν

Ενόψει της διπλής αύξησης των τιμών σε μία εβδομάδα, ξέσπασαν αντιδράσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δριμύ κατηγορώ εξαπολύουν κόμματα και σύνδεσμος καταναλωτών σε βενζινοπώλες και εταιρείες πετρελαιοειδών, λόγω της συνεχούς αύξησης που παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων ενώ η τιμή του βαρελιού διεθνώς σταθεροποιείται. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παρουσίασαν διπλή ανατίμηση, ενώ εύλογα διερωτάται κανείς – δανειζόμενος τη νύξη του Κινήματος Οικολόγων – εάν καταναλώθηκαν όλα τα αποθέματα των καυσίμων έτσι ώστε να αγοράσουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών εκτάκτως σε ακριβότερη τιμή, άρα και να μετακυλήσει αναπόφευκτα το κόστος στην τσέπη των καταναλωτών. Πέρυσι τα Χριστούγεννα το βρετανικό Brent είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 11ετίας, με το αργό πετρέλαιο στο Λονδίνο αλλά και στη Νέα Υόρκη να διαπραγματευόταν στα 32 δολάρια το βαρέλι.

Εντούτοις, στην Κύπρο τα πρατήρια βενζίνης δεν είχαν μειώσει τις τιμές πετρελαίου, υποστηρίζοντας εκ πρώτης πως οι εταιρείες πετρελαιοειδών δεν αγοράζουν αργό πετρέλαιο, αλλά διυλισμένο, και δεύτερον είχαν αρκετά αποθέματα, τα οποία δεν είχαν καταναλωθεί για να αγοράσουν καινούργια με τη μειωμένη τιμή. Ο παρονομαστής ήταν διαφορετικός δηλαδή, αλλά το πηλίκο ίδιο. Γεγονός είναι πως το αργό πετρέλαιο δεν επηρεάζει άμεσα την τιμή του διυλισμένου, διότι η Κύπρος διαπραγματεύεται τιμές διυλισμένων προϊόντων από τους δείκτες τιμών του Platts Med Italy. Το αργό πετρέλαιο, αλλά και τα τελικά προϊόντα πετρελαιοειδών αποτελούν χρηματιστηριακά εμπορεύματα και ακολουθούν τις διεθνείς τιμές Platts.

Ως εκ τούτου, οι τιμές των προϊόντων στην αντλία δεν μεταβάλλονται με το ίδιο ποσοστό που μεταβάλλονται οι διεθνείς τιμές. Για να το συγκεκριμενοποιήσουμε, οι χονδρικές τιμές στην Κύπρο επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές Platts των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών ανατολικής Μεσογείου και όχι από τις τιμές Platts του αργού. Πρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 60% της τιμής της βενζίνης που βρίσκουμε στα πρατήρια, είναι φόροι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων του Υπουργείου Εμπορίου, κατά τη χθεσινή ημέρα, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στα 1,210 ευρώ ενώ στα 1,264 ευρώ είναι η αντίστοιχη τιμή για την αμόλυβδη 98 οκτανίων.

Η «Κ» συγκέντρωσε στοιχεία για τις τρέχουσες τιμές καυσίμων παγκυπρίως κατά τη χθεσινή ημέρα, όπου η φθηνότερη αμόλυβδη ήταν στα 1.166 ευρώ το λίτρο, για την αμόλυβδη 98 οκτανίων η φθηνότερη τιμή ήταν στα 1.223 ευρώ/λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στα 1.165 ευρώ/λίτρο, ενώ το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης έφτανε τα 0.735 ευρώ/λίτρο.

Απροστάτευτοι οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στην αισχροκέρδεια των τιμών στα καύσιμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Φρύνη Μιχαήλ, κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Η κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά οι καταναλωτές είναι στο ίδιο έργο θεατές σε ό,τι αφορά στο θέμα με τα καύσιμα», προσθέτοντας ότι, «σίγουρα οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν πραγματικά δυσαρεστήσει τους καταναλωτές οι οποίοι δικαιολογημένα αντιδρούν και διαμαρτύρονται».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο να αυξάνονται σχεδόν αμέσως όταν αυξάνονται οι τιμές διεθνώς, ενώ όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονται τότε παρατηρείται μια καθυστέρηση στη μείωση των τιμών στο νησί μας». Καταλήγοντας ανέφερε πως «ο Σύνδεσμος δεν θεωρεί ότι το πλαφόν είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης των τιμών». Η θεραπεία είπε, «είναι να υπάρχει διαφάνεια και να λειτουργεί σωστά ο ελεύθερος ανταγωνισμός κάτι που δεν συμβαίνει. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός γιατί οι εταιρείες είναι συμβεβλημένες με το 90% των πρατηρίων οπότε υπάρχει και έτσι μια κάθετη συνεννόηση με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει διέξοδο».

Αντιδράσεις κομμάτων

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα αναφορικά με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, το ΑΚΕΛ θα ζητήσει να συζητηθεί το συντομότερο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου το θέμα των ψηλών τιμών των καυσίμων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και πάλι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο να ανεβαίνουν. Κάποιοι συνεχίζουν να αισχροκερδούν.

Παρατηρείται επανειλημμένα το φαινόμενο οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο να αυξάνονται άμεσα όταν διεθνώς αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, ωσάν να μην υπάρχουν καθόλου αποθέματα, ενώ όταν διεθνώς μειώνεται η τιμή του πετρελαίου, να μειώνονται πάρα πολύ λίγο και με φοβερή καθυστέρηση ωσάν να υπάρχουν τεράστια αποθέματα στις δεξαμενές των εταιρειών». Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει το πρόβλημα». Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ τόνισε πως το ίδιο φαινόμενο της αύξησης παρατηρείται για πολλοστή φορά, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό πως «οι αγορές από τις εταιρείες γίνονται μήνες προηγουμένως».

Καλεί δε το Υπουργείο Εμπορίου να παρέμβει και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους απλούς καταναλωτές και ειδικά τους μη προνομιούχους, λέγοντας παράλληλα ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε δύο φορές αύξηση στην τιμή των καυσίμων κατά τέσσερα σεντ, ενώ τον περασμένο μήνα υπήρξε ακόμα μία αύξηση. Την άποψη ότι την πληρώνει και πάλι ο καταναλωτής εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης του και το Κίνημα Οικολόγων. Διερωτάται, μάλιστα, πώς είναι δυνατόν όλες οι εταιρείες ταυτόχρονα να έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, ταυτόχρονα να έχουν εισάγει νέες ποσότητες με πιο ακριβά καύσιμα και ταυτόχρονα να αυξάνουν τις τιμές λιανικής πώλησης. Με τη σειρά του καλεί το αρμόδιο υπουργείο και τις αρμόδιες αρχές, να προβούν στον αναγκαίο έλεγχο τιμών, ενώ για «κοροϊδία εις βάρος των καταναλωτών» έκανε λόγο η Συμμαχία Πολιτών. Τονίζει καταληκτικά ότι αναμένει πως ο αρμόδιος Υπουργός θα επιληφθεί του θέματος με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία.

Μειωμένες οι πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Νοέμβριο

Οι ολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών κατά τον μήνα Νοέμβριο 2016 σημείωσαν μείωση 5,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, ωστόσο, οι ολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών σημείωσαν αύξηση 8,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Νοέμβριο, πτώση παρατηρήθηκε στις προμήθειες πετρελαίου σε αεροπλάνα, καθώς και στις πωλήσεις βαρέως και ελαφρού μαζούτ, βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X