ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκσυγχρονίζεται το Γενικό Λογιστήριο

Ολοκληρωμένη οικονομική πληροφόρηση για κρατικές συναλλαγές θα αποκτήσουν οι πολίτες

ΚΥΠΕ

Ολοκληρωμένη οικονομική πληροφόρηση για τις συναλλαγές του κράτους αναμένεται να αποκτήσουν οι πολίτες, τα κόμματα και οι κρατικές υπηρεσίες, μέσα από τον εκσυγχρονισμό που προωθεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου ενημέρωσε την Τετάρτη τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονιστούν τα λογιστικά συστήματα του κράτους και από την 1η Ιανουαρίου του 2020 να αρχίσει ο υπολογισμός του ισολογισμού επί της νέας λογιστικής βάσης των δεδουλευμένων. Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στα γραφεία του κόμματος, εξέφρασε τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών στο όλο εγχείρημα.

«Προσβλέπουμε ότι με αυτές τις αλλαγές θα καταφέρουμε το κράτος να είναι σε θέση να διαχειρίζεται την οικονομική του κατάσταση με πολύ πιο επαγγελματικό και οργανωμένο τρόπο, ούτως ώστε τα κέντρα λήψης αποφάσεων να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση και να λογοδοτούν για τις αποφάσεις τις οποίες θα λαμβάνουν», είπε η κ. Γεωργίου.

Όσον αφορά το όφελος για τους πολίτες, είπε ότι αυτή η αλλαγή θα τους βοηθήσει να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση επί όλων των συναλλαγών του κράτους, όχι μόνο των εισπράξεων και πληρωμών. Όπως είπε, οι πολίτες θα λαμβάνουν πλήρη πληροφόρηση επί όλων των εισπρακτέων και πληρωτέων του κράτους, όλων των υποχρεώσεων και πιθανών υποχρεώσεών του, καθώς και επί όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Σύμφωνα με τη Γενική Λογίστρια, τα έργα που προωθούνται περιλαμβάνουν την αλλαγή της βάσης του κράτους, από τη λογιστική βάση των εισπράξεων και πληρωμών στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων. Παράλληλα, προωθείται το λογιστικό σύστημα Enterprise Resource Planning System (ERP), με το οποίο θα εκσυγχρονιστούν τα λογιστικά συστήματα του κράτους.

Ένα άλλο σημείο των αλλαγών αφορά στον τρόπο διαχείρισης των λογιστικών υποδομών του Γενικού Λογιστηρίου και των Υπουργείων, σε σχέση με την οικονομική τους διαχείριση.

Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή το 2014, ενώ τα συστήματα για τη μετάβαση στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων έχουν την έγκριση του παρόντος και του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, είπε η κ. Γεωργίου. Συμπλήρωσε ότι εδώ και δύο χρόνια προχωρά επίσης η διαδικασία των προσφορών και η εισαγωγή του νέου λογιστικού συστήματος ERP, το οποίο αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πριν την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει την όλη προσπάθεια που έχει αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο και εξέφρασε στήριξη προς τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Είναι τέτοιες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κράτος μας σήμερα για να καταστεί πιο παραγωγικό, πιο αποτελεσματικό» και για να αξιοποιήσει με δημιουργικό τρόπο τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας προσφέρει, είπε.

Έχοντας διαπιστώσει τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και των δήμων, αλλά και στην οικονομική κρίση, η μεταρρύθμιση θα θέσει τις βάσεις για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και περισσότερος αναγκαίος έλεγχος, συμπλήρωσε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι το μεγάλο όφελος για τον Κύπριο πολίτη θα προκύψει από ένα κράτος σύγχρονο, παραγωγικό και ικανό να εποπτεύει και να παρεμβαίνει προληπτικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση