ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα βαρίδια της παγκόσμιας οικονομίας

Tο 2017 η παγκόσμια οικονομία θα ξεφύγει από τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης

Kathimerini.gr

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι το 2017 η παγκόσμια οικονομία θα ξεφύγει από τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις από τον κ. Τραμπ περί φοροαπαλλαγών τεραστίων διαστάσεων, οι προοπτικές της οικονομίας μοιάζουν ίδιες με αυτές που ήταν το 2016: άνισες και όχι θεαματικές. Απειλητική για την οικονομική ισορροπία είναι, επίσης, η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και η ενίσχυση του δολαρίου, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, ενώ η απειλή ενισχύεται από την υπόσχεση του κ. Τραμπ περί λήψης μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από τη στάση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Για μια στιγμή, στις αρχές του 2016, είχε φανεί πως η ανησυχία των αγορών σχετικά με την Κίνα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για το εμπόριο με την Κίνα απ’ όση υπήρχε στις αρχές του 2016. Ετσι, πολλοί από τους εκατοντάδες οικονομολόγους που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters λένε ότι θα μπορούσε να ενταθεί η επιβράδυνση του παγκοσμίου εμπορίου που παρατηρείται μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αναδυόμενες οικονομίες εξακολουθούν να είναι ευάλωτες. Η επίμονη, σοβαρή, ύφεση της οικονομίας της Βραζιλίας δεν συμβαδίζει με την άνοδο του χρηματιστηρίου της. Πολλές ασιατικές χώρες θα αναπτυχθούν πολύ λιγότερο σε σχέση με τη δυναμική τους. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση των οικονομολόγων είναι πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2017 με ρυθμό 3,2%, δηλαδή οι οικονομολόγοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη απ’ όσο ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες το πρόβλημα είναι η αδυναμία να αυξήσουν την παραγωγικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο και να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Για τις ΗΠΑ το κρίσιμο ζήτημα, δεδομένου ότι έχει υποχωρήσει στο 4,6% και έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν οι προσλήψεις, είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα ανά εργάτη. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που έκαναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters (στις αρχές Δεκεμβρίου) για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του 2017, ήταν 3,8%, δηλαδή πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο όπου θα έπρεπε να βρεθεί στο πλαίσιο ενός οικονομικού κύκλου που θεωρείται ώριμος σε σχέση με ιστορικά δεδομένα.

Σήμερα, οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, και άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς η Fed θα αυξήσει το 2017 τα επιτόκια δανεισμού περισσότερες από μία φορές. Ομως η Wall Street δεν έχει πειστεί ότι η Fed θα τα αυξήσει τρεις φορές το 2017. Η ενίσχυση του δολαρίου θα μπορούσε να πλήξει τις μελλοντικές επιδόσεις των αμερικανικών εταιρειών, ενώ πολλές εξ αυτών βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στις διεθνείς αγορές. Η τιμή της μετοχής πολλών αμερικανικών εταιρειών βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όχι όμως χάρη στις επενδύσεις τους αλλά χάρη στην επαναγορά μετοχών και στα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Η ενίσχυση του δολαρίου και η εξασθένηση των υπολοίπων νομισμάτων θα επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίον θα χειριστούν οι αναδυόμενες οικονομίες τον σχετικά υψηλότερο πληθωρισμό αλλά και τη διάβρωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Η ανάπτυξη της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, ενισχύθηκε ελαφρώς το 2016, βασιζόμενη όμως στον δανεισμό της κυβέρνησης και στην εξασθένηση του γουάν. Για το 2017 προβλέπεται επιβράδυνση και ήδη έχει σημειωθεί ένταση μεταξύ της επερχόμενης διοίκησης Τραμπ και του Πεκίνου. Μια θετική εξέλιξη είναι η επιτάχυνση, πρόσφατα, της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα και να διατηρεί χαμηλά το ευρώ, καθιστώντας φθηνότερες, συγκριτικά, τις εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση