ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυβέρνηση, ΣΕΚ και ΠΕΟ υπογράφουν τη συμφωνία για τους ημικρατικούς

Τι περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ θα υπογράψουν την ερχόμενη Τετάρτη τη συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, για τα έτη 2015-2018.

Η συμφωνία εξουσιοδοτεί τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα Συμβούλια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Μεικτή Εργατική Επιτροπή για το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συμφωνήσουν και να ανανεώσουν τις συλλογικές τους συμβάσεις στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Βάσει της συμφωνίας, για το μισθολόγιο των ετών 2017 και 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού με τη συμμετοχή των συμβαλλομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μέσα από το μηχανισμό και για το διάστημα μέχρι τη λήξη της συμφωνίας η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Η παραχώρηση γενικής αύξησης θα συζητείται, εφόσον το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υπερκαλύπτει την παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων. Από πλευράς διαδικασίας, αναφέρεται στη συμφωνία, αιτήματα γενικών αυξήσεων θα συζητούνται στα πλαίσια του θεσμοθετημένου διαλόγου.

Για το θέμα της ΑΤΑ, γίνεται αναφορά στη διαδικασία του εν εξελίξει διαλόγου για τελική ρύθμιση της και προστίθεται πως η καταβαλλόμενη ΑΤΑ θα συνυπολογίζεται κατά προτεραιότητα, στο μισθολογικό κόστος.

Βάσει της συμφωνίας που θα υπογραφεί, οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα θέματα προκύπτουν θα επιλύονται στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Η συμφωνΣτο αρχηγείο Αστυνομίας τα κλεμμένα πυρομαχικά
ία περιλαμβάνει ακόμα πρόνοια για την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, ρύθμιση που θα αφορά και άλλους εργαζομένους, όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.

Γίνεται επίσης αναφορά στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στο Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, στις 15.00.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η συμφωνία θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση και τις συντεχνίες για να ανανεωθούν οι συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εξήγησε ότι με βάση τη συμφωνία οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δικαιούνται προσαυξήσεις και επιπρόσθετα, με βάση τη φόρμουλα, υπάρχει ένα περιθώριο της τάξης του 3% για διεκδίκηση γενικών αυξήσεων. «Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ έχει πρόθεση να διεκδικήσει ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους, εκείνους των οποίων οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 1500 ευρώ» σημείωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ. Ανέφερε ακόμα ότι οι προσαυξήσεις που θα παραχωρηθούν αντιστοιχούν σε περίπου 1% του κρατικού μισθολογίου.

Σε ό,τι αφορά την ΑΤΑ, σημείωσε ότι, βάσει της συμφωνίας που θα υπογραφεί την Τετάρτη, θα ισχύσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ό,τι συμφωνηθεί στον κοινωνικό διάλογο, ο οποίος συνεχίζεται υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, προσθέτοντας πως έτσι και αλλιώς μέχρι σήμερα ο τιμάριθμος είναι αρνητικός.

Ο κ. Κυρίτσης υπενθύμισε την έκκληση της Υπουργού Εργασίας για συνέχιση του διαλόγου για την ΑΤΑ το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, με την παράκληση προς τους εργοδοτικούς συνδέσμους να μην προχωρήσουν σε μείωση μισθών λόγω αρνητικού προσήμου στην ΑΤΑ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X