ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με τον πλαστικό παρά τους στις ελεύθερες περιοχές οι Τ/Κ

Αυξήθηκε η αγοραστική κίνηση από τα κατεχόμενα το 2016 ξεπερνώντας συνολικά τα 26 εκατ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της JCC smart ως προς την χρήση πλαστικού χρήματος από τις δυο πλευρές της πράσινης γραμμής για το έτος 2016. Από την αμφίδρομη χρήση πιστωτικών καρτών, διαφαίνεται ξεκάθαρα η αυξητική τάση που υπάρχει στην χρήση τουρκικών πιστωτικών καρτών στις ελεύθερες περιοχές, που σε σχέση με το 2015 ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε αντίθεση με το εγχώριο πλαστικό χρήμα, που περνά την πράσινη γραμμή. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία χρήσης πλαστικού χρήματος από τα κατεχόμενα στην αγορά των ελευθέρων περιοχών για την περασμένη χρονιά, διοχετεύθηκε το ποσό των 26,09 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο ποσό με την χρήση εγχώριων καρτών στα κατεχόμενα ανήλθε στα 7,44 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η χρήση πλαστικού χρήματος στην Τουρκία που για το 2016 ανήλθε στα 3,058 εκατ. ευρώ. Οι Τ/Κ, το ήμισυ των συνολικών δαπανών στις ελεύθερες περιοχές, το προορίζουν για την αγορά τροφίμων, ρουχισμό σε καταστήματα οικιακού εξοπλισμού, πολυκαταστήματα, ψυχαγωγία και ξενοδοχεία. Αντίθετα, οι χρήστες καρτών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη έχουν ως πρώτη επιλογή τα ξενοδοχεία και την ψυχαγωγία, τα αεροπορικά ταξίδια μέσω κατεχομένων και τον ρουχισμό. Σε ό,τι αφορά το πλαστικό χρήμα στην τουρκική αγορά στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται τα αεροπορικά ταξίδια με ένα ποσό που αγγίζει το ένα εκατ. ευρώ την αγορά ρουχισμού, τα ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες που στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Αύξηση για το 2016

Το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό υποδεικνύεται ως ένας παράγοντας για την αυξητική τάση που είχε το 2016 η χρήση τουρκικού πλαστικού χρήματος στις ελεύθερες περιοχές. Με βάση τα στοιχεία του 2015 και 2016 το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από Τ/Κ από 21,49 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 26,09 εκατ. ευρώ. Μια αύξηση που κατανέμεται αναλογικά σε όλες τις αγαπημένες κατηγορίες προϊόντων για τους Τ/Κ. Οι κάτοχοι τουρκικών πιστωτικών καρτών δαπάνησαν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού ποσού σε super market (6,23 εκατ. ευρώ) στον ρουχισμό (5,26 εκατ. ευρώ) σε οικιακά είδη (3,1 εκατ. ευρώ) στην ψυχαγωγία (1,5 εκατ. ευρώ) σε ξενοδοχεία (1,4 εκατ. ευρώ) σε πολυκαταστήματα (920 χιλ. ευρώ) και μισό εκατ. ευρώ σε υπηρεσίες υγείας, ενώ καταγράφεται στα στοιχεία για το 2016 και ένα ποσό 3,6 εκατ. ευρώ στο λιανικό εμπόριο. Επίσης, στην σχετική λίστα συμπεριλαμβάνεται μισό εκατ. ευρώ σε ασφάλειες χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία.

Πρώτα η διασκέδαση

Ξενοδοχεία, ψυχαγωγία αλλά και αεροπορικά ταξίδια είναι οι αγαπημένες επιλογές όσων χρησιμοποιούν εγχώριες πιστωτικές κάρτες στις κατεχόμενες περιοχές και στην Τουρκία. Από τις προαναφερόμενες επιλογές η μόνη που παρουσίασε κάμψη σε σχέση με το 2015 ήταν τα αεροπορικά ταξίδια μέσω κατεχομένων και Τουρκίας. Από 2,67 εκατ. ευρώ που ήταν πρόπερσι έπεσε στα 1,6 εκατ. ευρώ για την περσινή χρονιά. Για χρήση ξενοδοχείων δαπανήθηκε το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με 3,4 εκατ. ευρώ το 2015.

Στο κομμάτι ψυχαγωγία από 1,8 εκατ. ευρώ για το 2015 αυξήθηκε στο 1,97 εκατ. ευρώ για το 2016. Σε επιμέρους κατηγορίες σημαντικά ποσά δαπανήθηκαν σε super market, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και για αγορά ρουχισμού. Οι συνολικές δαπάνες σε πλαστικό χρήμα σε κατεχόμενα και Τουρκία το 2016 ανήλθαν στα 10,5 εκατ. ευρώ έναντι 11,69 εκατ. ευρώ για το 2015. Με βάση τα συνολικά στοιχεία οι δαπάνες στις κατεχόμενες περιοχές παρουσιάζουν αύξηση για την περσινή χρονιά εν αντιθέσει με τις δαπάνες στην Τουρκία.

Πλαστικό χρήμα παντού

Το 2016 ήταν η χρονιά που ο τζίρος με πιστωτικές κάρτες έσπασε το φράγμα των 3 δισ. ευρώ. Την μερίδα του λέοντος από το διακινούμενο πλαστικό χρήμα απέσπασαν τα super market (600,6 εκατ. ευρώ) ακολουθεί η κυβέρνηση (349,8 εκατ. ευρώ) που ωστόσο σε σχέση με το 2015 παρουσιάζει μείωση της τάξης του 13,70% (405,36 εκατ. ευρώ). Σε ξενοδοχεία δαπανήθηκε το ποσό των 246 εκατ. ευρώ, ενώ σε ρουχισμό 312 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2016 διακινήθηκαν 3,19 δισ. ευρώ σε πλαστικές κάρτες σε σχέση με 2,99 δισ. ευρώ το 2015.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση