ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον Δεκέμβριο 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 3,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2016. Η αύξηση οφείλεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, στις κατασκευές.

Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται σε θετικότερες αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση το τελευταίο τρίμηνο και σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ζήτησή τους το επόμενο τρίμηνο. Η βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται κυρίως με λιγότερο αρνητικές απαντήσεις αναφορικά με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο. Στις κατασκευές, η καλυτέρευση του κλίματος προέρχεται από λιγότερο απαισιόδοξες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα.

Το κλίμα στη μεταποίηση σημείωσε επιδείνωση λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων σχετικά με επίπεδα των αποθεμάτων των τελικών προϊόντων.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν παρουσίασε μεταβολή αφού οι ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για τη γενική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και την αγορά εργασίας, καθώς και η λιγότερο αρνητική στάση προς την αποταμίευση, αντισταθμίστηκαν από την προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές και, παράλληλα, οι αξιολογήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων τους ήταν αρνητικότερες, με το ποσοστό αυτών με μειωμένα αποθέματα να υπερτερεί.

Τον Δεκέμβριο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες επιδεινώθηκαν οριακά και, ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες σε προμηθευτές και τις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση του επόμενου τριμήνου σημείωσαν οριακή βελτίωση σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X