ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφώνησαν ΥΠΟΙΚ και συνδικαλιστές για τις συμβάσεις

Αναμένεται να έχουν τετραετή διάρκεια και θα αφορούν την περίοδο 2015-18

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και οι Γενικοί Γραμματείς της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, και της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, υπέγραψαν σήμερα το απόγευμα τη συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στο ευρύτερο δημόσιο για την περίοδο 2015-2018.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», οι συλλογικές συμβάσεις αναμένεται να έχουν τετραετή διάρκεια και θα αφορούν την περίοδο 2015-18. Η συμφωνία που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2015, δεν προχώρησε εφόσον βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος για μεταρρύθμιση του δημοσίου.

Ειδικότερα, για το μισθολόγιο των ετών 2017 και 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αιτήματα για παραχώρηση αυξήσεων θα συζητούνται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου και εφόσον το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υπερκαλύπτει την παραχώρηση τιμαριθμικής αύξησης και προσαυξήσεων.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η παραχώρηση προσαυξήσεων για τα δύο αυτά έτη στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει ότι η Κυβέρνηση επανεξετάζει τα δεδομένα και συνεχίζει να θεωρεί ως απολύτως αναγκαία τη ρύθμιση με παρόμοιο τρόπο του μισθολογίου και στον ίδιο το δημόσιο τομέα.

Από πλευράς τους οι ηγεσίες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ έστειλαν το μήνυμα ότι θα προχωρήσουν σε διεκδίκηση αυξήσεων και ωφελημάτων και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για «σωστή κίνηση» και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Καθιερώνεται ένα πλαίσιο εντός του οποίου στο επόμενο διάστημα θα ανανεωθούν όλες οι επιμέρους συλλογικές συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό που από τη δική μου πλευρά θεωρώ ως σημαντικό, είναι πως αυτό το πλαίσιο διασφαλίζει ουσιαστικά τη βιωσιμότητα του μισθολογίου» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εντός αυτού του πλαισίου είναι γνωστό και έχει επιβεβαιωθεί πως προσαυξήσεις θα δοθούν και για τη φετινή χρονιά και για την επόμενη χρονιά» είπε και τόνισε ότι «δεν θα μπορεί το μισθολόγιο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνολικά να ξεπεράσει αυτό το πλαίσιο».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η ουσιώδης διαφορά της σημερινής συμφωνίας από τις παλαιότερες είναι ότι δεν προσδιορίζει το ποσοστό της αύξησης του μισθολογίου.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημείωσε ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται ότι θα δοθούν προσαυξήσεις στο ευρύτερο δημόσιο για το τρέχον έτος και για το 2018, ενώ την ίδια στιγμή «δημιουργείται το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διαβουλευθούμε σε ό,τι αφορά μισθολογικές αυξήσεις και παρεμφερή ωφελήματα, συμπεριλαμβανομένων και οποιωνδήποτε άλλων αιτημάτων προκύψουν στην πορεία του χρόνου».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι ενισχύεται και εδραιώνεται ο θεσμός της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, όπως μέχρι το τέλος Μαϊου 2017, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα των Ταμείων Προνοίας συζητηθεί και συμφωνηθεί η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, ρύθμιση η οποία θα αφορά και άλλους εργαζομένους όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση