ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγει ο δρόμος για διαχείριση ακινήτων από τράπεζες

Τροποποιητικό νομοσχέδιο θα επιτρέπει στα Ιδρύματα να τα ενοικιάζουν, επεκτείνουν και άλλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη διαχείριση ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στη διάθεση τους έναντι ανταλλαγή χρέους, συζητείται στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Μέχρι πρότινος, υπήρχε δυστοκία στην όποια διαχείριση ακινήτων τα οποία είχαν περάσει στην κατοχή τους οι τράπεζες, για τη μείωση του χρέους. Με το παρόν τροποποιητικό νομοσχέδιο, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενοικίαση του ακίνητου, στην επέκταση του με παραπάνω χρήματα, έτσι ώστε να αποκτήσει παραπάνω αξία και να πωληθεί σε μεγαλύτερη τιμή. Βέλτιστη εφαρμογή θα μπορεί να έχει σε ακίνητα τα οποία δεν είναι ολοκληρωμένα και έτσι θα αποκτήσουν κάποια αξία.

Υπέρμαχος της τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για να δίδεται η δυνατότητα να διαχειρίζονται τα Πιστωτικά Ιδρύματα τα ακίνητα που αποκτούν ως μέρος διακανονισμού χρεών, είναι ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου. Ο πρώτος Ανώτερος Λειτουργός του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Κρονίδης, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής, πως θεωρεί σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στα Πιστωτικά Ιδρύματα να διαχειρίζονται ορθολογιστικά τα ακίνητα που αποκτούν, εξηγώντας πως, θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στην κάθε τράπεζα να λαμβάνει εισόδημα από το ακίνητο μεχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, γίνεται εναρμόνιση με Ευρωπαικές οδηγίες και συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαικής Αρχής Τραπεζών.

Σταδιακή αύξηση δείκτη αποθέματος ασφαλείας των Ιδρυμάτων

Επιπλέον η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε το νομοσχέδιο αριθμός 3, πρόνοια του οποίου παρέχει τη δυνατότητα μεταβατικών διατάξεων στα ΠΙ που συστάθηκαν στη Δημοκρατία, ώστε το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας να ανέλθει σε 2,5% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με το άρθρο 47Β του νομοσχεδίου, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 0,625% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ, ενώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 το απόθεμα ασφαλείας αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 1,25% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ.

Επίσης, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 1,875% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ.

“Με αυτή τη δυνατότητα που παρέχεται από τον κοινοτικό κανονισμό για σταδιακή αύξηση του δείκτη αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου είναι ένα μαξιλαράκι που βρίσκεται εκεί για να αντέχουν οι τράπεζες σε περιπτώσεις μεγάλων αναγκών κεφαλαίου”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο Σύνδεσμος Τραπεζών ο εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε ότι η υιοθέτηση μεταβατικών διατάξεων θα έχει θετικές επιπτώσεις στα ΑΠΙ καθώς θα απαλείψει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων (τα οποία υποχρεούνται σήμερα να διατηρούν κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας 2,5%) σε σχέση με τα αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, τα οποία υποχρεούνται να διατηρούν κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας 0,625% τον Δεκέμβριο του 2016.

Ανέφερε επίσης ότι θα απελευθερώσει κεφάλαια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα για παραχώρηση νέου δανεισμού, για κάλυψη μελλοντικών ζημιών, για μελλοντική αύξηση προβλέψεων (εάν προκύψει ανάγκη) και για κάλυψη όποιων μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση