ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξι οι επενδυτές για εθνική ασφαλιστική

Χωρίς τη συμμετοχή Allianz και Fairfax ανοίγει η διαδικασία για πώληση ασφαλιστικής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ομίλων Allianz και Fairfax ανοίγει η διαδικασία των data rooms για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αν και δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για τον αριθμό των επενδυτών που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση για την εξαγορά, πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι επενδυτές από την αρχική λίστα των 14 περίπου υποψηφίων.

Στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής να έχουν κατατεθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Οι σύμβουλοι πώλησης έχουν προκρίνει τη short list των υποψήφιων επενδυτών για την επόμενη φάση, από την οποία απουσιάζουν ηχηρά ονόματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, με κυριότερο αυτό της Allianz και του καναδικού ομίλου Fairfax.

Αν και φημολογείται η συμμετοχή ιταλικού ασφαλιστικού ομίλου που δεν έχει παρουσία σήμερα στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι στην εξέλιξη της διαδικασίας προβάδισμα παίρνουν τελικώς τα private equity funds. Με βάση τις πληροφορίες, κυρίαρχο είναι το κινέζικο fund Fossun – μάλιστα πιθανολογείται συμμετοχή και άλλου κινεζικού ομίλου–, ενώ ανοικτό είναι το κατά πόσο στη δεύτερη φάση έχει περάσει το αμερικανικό Apollo. Η μη συμμετοχή πάντως της Allianz σηματοδοτεί και τη δυσκολία του εγχειρήματος, στον βαθμό που η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας του κλάδου χαρακτηρίζεται ως μια περίπλοκη υπόθεση με πλεονεκτήματα, αλλά και αδυναμίες.

Από την πλευρά της Fairfax η δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι μέτοχος της ERB Eurolife, η οποία αποτελεί με τη σειρά της μία από τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου και από κοινού με την Εθνική Ασφαλιστική θα συγκέντρωναν μεγάλο μερίδιο αγοράς, που ειδικά στον κλάδο ζωής ενδεχομένως να ξεπερνούσε ακόμη και το κρίσιμο μέγεθος του 40%. Η προοπτική να τεθεί θέμα υπερσυγκέντρωσης στον κλάδο, φαίνεται ότι βάρυνε στην επιλογή να μην προκριθεί τελικώς ο καναδικός όμιλος στη φάση των data rooms, που θα του έδινε πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες για έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές του.

Η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχει δεσμευθεί για την τήρηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που προβλέπει την πώληση του 75%, αλλά η τελική έκβαση της πώλησης θα κριθεί από μια σειρά από παραμέτρους, που θα καθορίσουν τελικώς και το τίμημα. Μεταξύ αυτών το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που έχει υψηλή έκθεση σε ελληνικούς τίτλους. Το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι επίσης βέβαιο ότι αποτελεί βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την έκβαση της διαδικασίας πώλησης, ειδικά τώρα που τα σύννεφα γύρω από την πορεία του προγράμματος επανέρχονται.

Το τίμημα για την πώληση του 75% της εταιρείας εκτιμάται ότι πρέπει να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου η μεταβίβαση να θεωρηθεί συμφέρουσα για τον μέτοχο, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει αποτιμήσει στα βιβλία της την εταιρεία έναντι 650 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση που έχει πραγματοποιηθεί από τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs προσδιορίζει την αξία της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ. Ετσι, μέσα από τη διαδικασία του due diligence και την υποβολή στη συνέχεια των οικονομικών προσφορών, θα κριθεί το κατά πόσο η επιχειρούμενη πώληση θα πετύχει τον στόχο, που είναι η αποδέσμευση κεφαλαίων για τον μέτοχο.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X