ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφίστηκε η διορθωτική αύξηση των υφιστάμενων συντάξεων

Είναι γελοίο να συζητούμε για ένα και δύο ευρώ αύξηση, ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας

ΚΥΠΕ

Ομόφωνα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διορθωτική αύξηση των υφιστάμενων συντάξεων, ώστε αυτές να εξομοιωθούν με τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, μετά από μακρά συζήτηση και τη διευκρίνιση ότι δεν πρέπει να δοθεί στους συνταξιούχους η εντύπωση ότι πρόκειται, για σημαντικές αυξήσεις.

Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι γελοίο να συζητούμε για ένα και δύο ευρώ αύξηση και πρόσθεσε ότι αναμέναμε να γίνει κλιμακωτή αύξηση προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι πρόκειται για μικρή και ασήμαντη αύξηση. Παρατηρώντας ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν 2 ευρώ αύξηση, την ώρα που δεινοπαθούν και περνούν δύσκολες και τραγικές μέρες, ανέφερε ότι δεν είναι λίγα τα 6,7 εκ. που δίνει η Κυβέρνηση, είπε ότι θέλουμε πραγματικές αυξήσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να ήταν έγκαιρα στη Βουλή ώστε να μην χρειαστεί η ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είπε ακόμα ότι όσοι κυβέρνησαν τον τόπο φέρουν ευθύνη για τις χαμηλές συντάξεις επειδή όπως είπε το κράτος πήρε 7,5 δις από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία εάν αξιοποιούσε διαφορετικά θα μπορούσε να πληρώνει αξιοπρεπείς συντάξεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η παραχώρηση των συντάξεων δεν έπρεπε να γίνεται κατά ίσο ποσοστό. Ανέφερε επίσης ότι οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν είναι χρήματα που θα πληρωθούν από κράτος αλλά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βάση το οποίο η σύνταξη είναι με βάση την εισφορά του κάθε συνταξιούχου. Όσο περισσότερα χρήματα πληρώνει στο Ταμείο, τόσο περισσότερη σύνταξη παίρνει, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι κάποτε πρέπει να τεθεί πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως το νομοσχέδιο αποτελεί προσπάθεια για να μην υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ των υφιστάμενων συνταξιούχων, και των νέων συνταξιούχων και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την προτεινόμενη νομοθεσία επειδή δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις. Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να στηρίξει όσους πολίτες βιώνουν τραγικές καταστάσεις, με συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι η αλήθεια είναι ότι η αύξηση είναι τεχνικής φύσεως, καθώς μετά το πάγωμα των συντάξεων το 2012, οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν ένα ελαφρώς αυξημένο ποσό σύνταξης σε σχέση με τους υφιστάμενους. Είπε ακόμα ότι η κοινωνική σύνταξη είναι για όσους δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη με βάση τις εισφορές ή τις μη εισφορές τους και εξέφρασε την άποψη ότι είναι άδικο αυτός που για 47 χρόνια πλήρωνε εισφορές να παίρνει 415 ευρώ σύνταξη όσο και αυτός που εμπίπτει στο σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων που μπορεί να μην έχει πληρώσει ούτε μία εισφορά.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου αναφέροντας ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 2,5 μέχρι 6 ευρώ, εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει αν βρει τρόπους να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναφέροντας ότι με 350 ευρώ σύνταξη δεν μπορούμε να μιλούμε για συμπατριώτες μας που ζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, παρατηρώντας ότι έχει δοθεί προς τα έξω η εικόνα ότι επίκεινται αυξήσεις στις συντάξεις, πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις είναι αμελητέες και ανέφερε ότι κάποια στιγμή πρέπει το κράτος να εξετάσει το θέμα, και να ληφθούν αποφάσεις ώστε οι αυξήσεις να μην γίνονται κατά ισοπεδωτικό τρόπο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τους αυτοεργοδοτούμενους το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων λειτουργεί ατά ένα τρόπο εισπράκτορας του κράτους, εισπράττοντας εισφορές και για άλλα ταμεία. Ανέφερε επίσης ότι η σύνταξη οικοκυράς πληρώνεται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εξέφρασε την άποψη ότι θα βρεθούν άλλοι πόροι πληρωμής και να μην κάνουν τους κουβαρντάδες στην πλάτη άλλων.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης παρατηρώντας ότι οι αυξήσεις είναι τεχνικής φύσης και όχι πραγματικές, είπε πως για τους χαμηλοσυνταξιούχους πρέπει να δοθούν πραγματικές αυξήσεις και δήλωσε ότι το Μέτωπο θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επανέλαβε ότι η Βουλή θα περιορίσει στο ελάχιστο τη συζήτηση και ψήφιση νόμων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και δήλωσε ότι ο μοναδικός λόγος που αποδέχθηκε να συζητηθεί κατεπείγον το νομοσχέδιο είναι για να πάρουν την έστω και μικρή αύξηση το συντομότερο δυνατό οι συνταξιούχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση