ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δ. Γεωργιάδης: Να δημιουργηθεί θέση Προϊσταμένου Δημ. Συμβουλίου

Με το μόνιμο προϊστάμενο ενισχύεται η ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα, πρόσθεσε

ΚΥΠΕ

Τη δημιουργία μόνιμης θέσης του Προϊστάμενου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και αποτελεσματικότητα του σώματος, ζήτησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου για το 2017 είπε πως η δημιουργία της θέσης αυτής θα εξασφαλίσει τη συνέχεια, όταν λήξει η θητεία του των αξιωματούχων του Συμβουλίου, αφού το προσωπικό του προέρχεται από αποσπάσεις.

«Με το να έχεις μόνιμο προϊστάμενο ενισχύει την ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι σε άλλες χώρες την θέση αυτή κατέχουν ακαδημαϊκοί και πρώην μέλη Συμβουλίων Κεντρικών Τραπεζών.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου, διότι, όπως είπε, πρόκειται για ένα σώμα «χωρίς έλεγχο, χωρίς διαφάνεια που καθορίζει πολιτική και κάνει μαθήματα σε κυβερνήσεις".

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως σε αντίθεση με Συμβούλια σε άλλες χώρες της ΕΕ που διαθέτουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, το Συμβούλιο δεν καθορίζει την οικονομική πολιτική, αλλά ο ρόλος του είναι να ενημερώνει την κοινή γνώμη, τη Βουλή για τις δημοσιονομικές πολιτικές, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και επιτρέποντας στον πολίτη να γνωρίζει για την δημοσιονομική πορεία του κράτος.

Εξήγησε δε ότι η μεγαλύτερη εξουσία που έχει το Συμβούλιο είναι να καταθέτει τη διαφωνία ή τη σύμφωνο γνώμη στις μακροοικονομικές προβλέψεις της Κυβέρνησης. Αν διαφωνεί η Κυβέρνηση συγκαλεί συζήτηση με το Συμβούλιο και σε περίπτωση που διατηρείται η διαφωνία, τότε το κράτος οφείλει να τη δημοσιοποιεί.

«Η μόνη εξουσία που έχουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες διαφάνειας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κατέθεσε δε τη διαφωνία του με την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, το οποίο ήταν ένα δίχτυ προστασίας της οικονομίας και είχε επιτρέψει στα κυπριακά ομόλογα παρά το ότι βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως είπε.

«Για μας ήταν πρόωρο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα στις αγορές. Εν πάση περιπτώσει θα κριθούμε όλοι από την ιστορία», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση