ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να πείσει για τη μελέτη του ΓεΣΥ

Ζητά αποδέσμευση 400.000 ευρώ από την Οικονομικών για να πληρωθεί ο Συμβουλευτικός Οίκοq

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αποδέσμευση κονδυλίου 400.000 ευρώ ζήτησε από την Κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών το Υπουργείο Οικονομικών, για τη διενέργεια μελέτης από Συμβουλευτικό Οίκο, σχετικά με την κοστολόγηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την επίπτωση στην κυπριακή οικονομία από την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Προσπαθώντας να πείσει την επιτροπή Οικονομικών για την αποδέσμευση του απαραίτητου κονδυλίου, το ΥΠΟΙΚ κατέγραψε το τι θα περιλαμβάνει η μελέτη. Σύμφωνα με σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, μέχρι σήμερα δεν έχει διεξαχθεί τέτοιου είδους ανάλυση οικονομικού αντικτύπου με σκοπό την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που θα προκύψουν από την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, θα προκύψουν επιδράσεις από τον επηρεασμό της συμπεριφοράς τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων εφόσον από πλευράς των εργοδοτών, οι συνεισφορές τους ισοδυναμούν με αύξηση του κόστους απασχόλησης, ενώ από την πλευρά των εργαζομένων, οι συνεισφορές επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα τους. Πρόσθετα, στο σημείωμα από το ΥΠΟΙΚ, αναγράφεται πως οι πολίτες χρηματοδοτούν μέρος των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ιδίων πόρων το οποίο υπολογίσθηκε γύρω στο 5.2% του εισοδήματός τους, ενώ σε καθεστώς ΓΕΣΥ το κόστος θα περιοριστεί στο 2.85% του εισοδήματος τους.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το ΓΕΣΥ εισαγάγει την αρχή της καθολικότητας και της ισότητας της πρόσβασης στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αναμένεται να έχει θετικές αναδιανεμητικές επιδράσεις μέσω της ανακαταναομής εισοδήματος. Αντίθετα, υπογραμμίζεται ότι για τους εργοδότες η εισαγωγή των συνεισφορών, εφόσον αυξάνει το κόστος απασχόλησης, έχει δυνητικά αρνητικές προεκτάσεις για την απασχόληση και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

"Τυχόν αποτυχία των δημόσιων νοσηλευτηρίων να ανταγωνιστούν στην ελεύθερη αγορά ελλοχεύει δημοσιονομικούς κινδύνους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το φορολογούμενο πολίτη και την οικονομία ευρύτερα", αναγράφεται.

Σημαντικό το γεγονός πως όπως λέει το σημείωμα, "η οικονομική ανάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα περιλάβει για πρώτη φορά μεταξύ άλλων την καταγραφή και την κοστολόγηση των στοιχείων πάγιου ενεργητικού τους περιλαμβανομένου του ιατρικού και άλλου εξοπλισμού, καθώς και ολιστικής αξιολόησης των πολιτικών απασχόλησης. Οι μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στο παρελθόν προέβλεπαν μεταξύ άλλων τη μείωση της απασχόλησης στα δημόσια νοσηλευτήρια, πράγμα το οποίο δεν είναι στους πολιτικούς σχεδιασμούς της παρούσας Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, θέλοντας να πείσει την Επιτροπή, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η μελέτη δεν αποσκοπεί στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων για τον τύπο του ΓεΣΥ που θα προωθηθεί, αλλά αντιθέτως θα βοηθήσει να αξιολογήθεί η βιωσιμότητα του σχεδίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X