ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΚΤ: Καμία υποχρέωση για αποζημιώσεις σε χαμένα κεφάλαια το 2012

Οι τράπεζες κατείχαν ελληνικά χρεόγραφα τα οποία «κουρεύτηκαν» κατά τη διάρκεια του PSI

ΚΥΠΕ

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν υποχρεούται να αποκαταστήσει τη ζημία την οποία φέρονται ότι υπέστησαν το 2012 οι εμπορικές τράπεζες που κατείχαν ελληνικά χρεόγραφα τα οποία "κουρεύτηκαν" κατά τη διάρκεια του PSΙ (αναδιάρθρωση χρέους με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα).

Στη βάση σχετικής απόφασης του Εurogroup οι ελληνικές Αρχές και ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησαν σε οικειοθελή ανταλλαγή και μείωση κατά 53,5 % της αξίας των χρεογράφων τα οποία κατείχαν οι ιδιώτες πιστωτές [Private Sector Involvement (PSI)] με αποτέλεσμα να καταγραφούν αντίστοιχες απώλειες στους κατόχους των συγκεκριμένων τίτλων. Στο PSI δεν περιλήφθηκαν οι τίτλοι που κατείχε η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Με αυτή την αφορμή, μια εταιρία και μια τράπεζα που κατείχαν ελληνικά χρεόγραφα, αμφότερες εδρεύουσες στη Γαλλία, ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποχρεώσει την ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ ζημία που προβάλλεται ότι τους προκάλεσαν τα μέτρα της ΕΚΤ, ιδίως η απόφαση της 5ης Μαρτίου 2012. Μεταξύ άλλων, οι δύο εταιρίες επικαλούνται την αρχή της ίσης μεταχείρισης και τις αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου.

Με τη σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν μπορούν να επικαλούνται την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης ούτε την αρχή της ασφάλειας δικαίου σε τομέα όπως αυτόν της νομισματικής πολιτικής, το αντικείμενο του οποίου υφίσταται συνεχείς προσαρμογές σε συνάρτηση με τις μεταβολές της οικονομικής συγκυρίας.

Επιπλέον το Δικαστήριο εκτιμά ότι δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η γενική αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, διότι οι εμπορικές τράπεζες που απέκτησαν ελληνικά χρεόγραφα, αφενός, και η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αφετέρου, δεν βρίσκονταν σε συγκρίσιμη κατάσταση: πράγματι, προβαίνοντας στην αγορά ελληνικών χρεογράφων, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ενήργησαν στο πλαίσιο της ασκήσεως της θεμελιώδους αποστολής τους, με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της ορθής διαχειρίσεως της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X