ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα βιομηχανική στρατηγική ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Στόχος βρετανικής κυβέρνησης η ενίσχυση της παραγωγικότητας

Newsroom Κ, Αθήνα

Νέα βιομηχανική πολιτική, που έχει στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανακοίνωσε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία θα συναντηθεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα ανακοινώσει κατά πόσον η κ. Μέι έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει μόνη της τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ή εάν απαιτείται ψηφοφορία του Κοινοβουλίου.

Ενόψει Brexit, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει κλάδους της βρετανικής οικονομίας τους οποίους θα ενισχύσει στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής στρατηγικής. Η κ. Μέι έχει θέσει τη βιομηχανική στρατηγική στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για την εποχή μετά την έξοδο από την Ε.Ε. και, ουσιαστικά, σκοπεύει να διαλέξει «εθνικούς πρωταθλητές» σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν λαμπρό μέλλον οι τομείς της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Στους πιο παραδοσιακούς τομείς που σκοπεύει να ενισχύσει η βρετανική κυβέρνηση περιλαμβάνονται οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές. Ηδη το Λονδίνο έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει 170 εκατομμύρια λίρες ώστε να βελτιώσει την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα. Η στρατηγική «αφορά την οικονομία του μέλλοντος, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και ότι θα ενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν στη Βρετανία», είχε πει η κ. Μέι την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Την ίδια στιγμή ο φόβος ότι η Βρετανία δεν θα διατηρήσει σημαντική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά έχει πλήξει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, ενώ η μία μετά την άλλη οι τράπεζες ανακοινώνουν ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν δραστηριότητες και θέσεις εργασίας από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απ’ όπου θα έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αισιοδοξία των βρετανικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, πτώση που είναι η πλέον μακροχρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Σε ποσοστό 90% τραπεζίτες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της PwC απάντησαν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι η πολωνική κυβέρνηση αναμένει πως θα προσελκύσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας, πολλές εκ των οποίων θα χαθούν στη Βρετανία.
Η JPMorgan εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει 2.500 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στην Κεντρική Ευρώπη. Η κ. Μέι θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή η πρώτη ηγέτις που θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στους Financial Times, θα υπερασπιστεί τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου αλλά και τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η κορυφή του παγόβουνου οι καταγγελίες Φαίδωνος για τουρκοκυπριακές

«Ηταν σε γνώση τους,αλλά έπρεπε κάποιος να καταγγείλει για να κινηθούν διαδικασίες.Φυσικά εάν και πότε. ...»
ΔΗΜΟΣ  |  17:21

Ερατώ Μαρκουλλή: Aδικη η επίρριψη ευθυνών και στη δική μας πλευρά

«Το αδιέξοδο στα μυαλά κα Μαρκουλη. Εσείς και οι θιασώτες της όποιας λύσης και του λιβανίσματος του Ακκιντζί, ...»
Α κ ρ ί τ α ς  |  13:17

Συνεχίζει το blame game η Τουρκία

«Το blame game το συνεχίζουν και οι δύο πλευρές όπως κάνουν κάθε φορά εδώ και δεκαετίες. Ο ΓΓ πάντως ...»
LEO  |  09:32

Κύριοι ηγέτες, περιμένω απάντηση!

«Οι τυφλές στατιστικές πάντα κρύβουν παγίδες. Ο αριθμός Ελλήνων και Τούρκων νεκρών στις ταραχές του 63-64 ...»
Λάρης Βραχίμης  |  02:31

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση