ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαραίτητη η μελέτη οικονομικού αντίκτυπου για ΓεΣΥ

Το ΥΠΟΙΚ ζητά από την Επιτ. Οικονομικών την αποδέσμευση 400.000 ευρώ για την εκπόνηση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 400.000 ευρώ ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το Υπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια μελέτης από Συμβουλευτικό Οίκο, σχετικά με την κοστολόγηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την επίπτωση στην κυπριακή οικονομία από την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). Προσπαθώντας να πείσει την Επιτροπή Οικονομικών για την αποδέσμευση του απαραίτητου κονδυλίου, το ΥΠΟΙΚ κατέγραψε το τι θα περιλαμβάνει η μελέτη, ενώ υπήρξε αντίδραση από τους βουλευτές ΑΚΕΛ της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι έχει εκπονηθεί ήδη μία και δεν χρειάζεται να δαπανηθεί άλλο ποσό για μελέτη σχετικά με τα οικονομικά του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, μέχρι σήμερα δεν έχει διεξαχθεί τέτοιου είδους ανάλυση οικονομικού αντίκτυπου με σκοπό την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που θα προκύψουν από την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα, θα προκύψουν επιδράσεις από τον επηρεασμό της συμπεριφοράς τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων εφόσον από πλευράς των εργοδοτών, οι συνεισφορές τους ισοδυναμούν με αύξηση του κόστους απασχόλησης, ενώ από την πλευρά των εργαζομένων, οι συνεισφορές επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Πρόσθετα, στο σημείωμα από το ΥΠΟΙΚ, αναγράφεται πως οι πολίτες χρηματοδοτούν μέρος των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ιδίων πόρων το οποίο υπολογίσθηκε γύρω στο 5,2% του εισοδήματός τους, ενώ σε καθεστώς ΓεΣΥ το κόστος θα περιοριστεί στο 2,85% του εισοδήματος τους. Παράλληλα σημειώνεται ότι το ΓεΣΥ εισαγάγει την αρχή της καθολικότητας και της ισότητας της πρόσβασης στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αναμένεται να έχει θετικές αναδιανεμητικές επιδράσεις μέσω της ανακατανομής εισοδήματος.

Αντίθετα, υπογραμμίζεται ότι για τους εργοδότες η εισαγωγή των συνεισφορών, εφόσον αυξάνει το κόστος απασχόλησης, έχει δυνητικά αρνητικές προεκτάσεις για την απασχόληση και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας."Τυχόν αποτυχία των δημόσιων νοσηλευτηρίων να ανταγωνιστούν στην ελεύθερη αγορά ελλοχεύει δημοσιονομικούς κινδύνους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φορολογούμενο πολίτη και την οικονομία ευρύτερα", αναγράφεται σχετικά. Σημαντικό το γεγονός όπως τονίζεται στο σημείωμα ότι «η οικονομική ανάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα περιλάβει για πρώτη φορά μεταξύ άλλων την καταγραφή και την κοστολόγηση των στοιχείων πάγιου ενεργητικού τους περιλαμβανομένου του ιατρικού και άλλου εξοπλισμού, καθώς και ολιστικής αξιολόγησης των πολιτικών απασχόλησης».

Οι μελέτες του παρελθόντος προέβλεπαν μεταξύ άλλων τη μείωση της απασχόλησης στα δημόσια νοσηλευτήρια, πράγμα το οποίο δεν είναι στους πολιτικούς σχεδιασμούς της παρούσας Κυβέρνησης.Μεταξύ άλλων, θέλοντας να πείσει την Επιτροπή, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η μελέτη δεν αποσκοπεί στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων για τον τύπο του ΓεΣΥ που θα προωθηθεί, αλλά αντιθέτως θα βοηθήσει να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του σχεδίου.

Τελευταία μελέτη το 2010

Για τη συνολική εκτίμηση των δαπανών υγείας σε καθεστώς ΓεΣΥ, η μελέτη οικονομικού αντίκτυπου έχει σκοπό αφενός να επικαιροποιήσει παλαιότερες εκτιμήσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες και αφετέρου να αξιολογήσει εάν είναι σωστή η βάση στην οποία υπολογίζονται οι δαπάνες υγείας. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις είχαν ως έτος αναφοράς το 2010, δηλαδή πριν την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, με σαφώς διαφοροποιημένα δεδομένα.

Όπως διατείνεται το ΥΠΟΙΚ, οι δαπάνες υγείας στο σύνολο της οικονομίας το 2010 ήταν αισθητά υψηλότερες από τη μετά την κρίση εποχή, πράγμα το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στον καθορισμό ύψους των συνεισφορών τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων.Πρόσθετα αναφέρεται πως η μελέτη οικονομικού αντίκτυπου λαμβάνοντας υπόψη την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα αξιολογήσει την προοπτική βιωσιμότητας τους υπό καθεστώς ΓεΣΥ. Στόχος είναι η αναγνώριση των προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν για διασφάλιση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητάς τους σε καθεστώς ΓεΣΥ, μέσω επιτυχούς ανταγωνισμού των δημόσιων νοσηλευτηρίων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς.

Με απόφαση Υπουργικού

Η προκήρυξη του θέματος της εισαγωγής του Εθνικού Σχεδίου Υγείας όσον αφορά τις οικονομικές του πτυχές, έγινε με διαγωνισμό από το Υπουργείο Οικονομικών μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15/6/2016. Συγκεκριμένα η παράγραφος της απόφασης καλούσε τον Υπουργό Οικονομικών να πραγματοποιήσει μελέτη οικονομικού αντίκτυπου, μέσα από ανάθεση σε Συμβουλευτικό Οίκο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η πραγματοποίηση οικονομικών μελετών αποτελεί μία από τις βασικές αρμοδιότητες και συνήθη πρακτική του Υπουργείου, η οποία εκτείνεται σε όλα τα θέματα περιλαμβανομένου και του θέματος της εισαγωγής Εθνικού Σχεδίου Υγείας. Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει θέσει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών για τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες προωθούνται παράλληλα.

Αντίθετα, επισημαίνει πως η μελέτη οικονομικού αντίκτυπου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συνεισφορές είχαν υπολογισθεί αρχικά στη βάση του αριθμού των εργαζομένων και το ύψος του μισθολογίου τους, δεδομένης όμως της δραστικής διαφοροποίησης των παραμέτρων αυτών, θα πρέπει να γίνει παραμετροποίηση και επανακοστολόγηση.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X