ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Στα 5 εκατομμύρια το κονδύλι για τα φοιτητικά επιδόματα φέτος

Δύο εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο το πλαίσιο παραχώρησης φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2016/2017, ανακοινώνει η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, βάσει του νέου πλαισίου, το ύψος των πιστώσεων που θα διατεθούν κατά το οικονομικό έτος 2017 και θα αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2016/2017 για παραχώρηση των φοιτητικών επιδομάτων, ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ σε σχέση με 3.000.000 που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές πρόνοιες του πλαισίου παραχώρησης των φοιτητικών επιδομάτων, οι οποίες ίσχυαν το ακαδημαϊκό έτος 2015/2016, αυτές διατηρούνται με την ενσωμάτωση της πρόνοιας για την παραχώρηση του επιδόματος στέγασης και στους δικαιούχους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες των Δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου και των Δημόσιων Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης όλων των φοιτητών και τη μοριοδότηση της οικονομικής κατάστασης των αιτητών με βάση το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας με απώτερο σκοπό την ενίσχυση των πολυμελών οικογενειών.

Επίσης, διατηρούνται με τη διαφοροποίηση του πίνακα μοριοδότησης των εισοδημάτων, ανάλογα με το κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλάζοντας τις κλίμακες μοριοδότησης με σκοπό την πιο δίκαιη κατανομή του κονδυλίου που αφορά στα φοιτητικά επιδόματα και τη διαφοροποίηση των πιστοποιητικών που ζητούνται με σκοπό τη διευκόλυνση των αιτητών.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου του 2015 και της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τα φοιτητικά επιδόματα παραχωρούνται για την απόκτηση ενός μόνο τίτλου σπουδών προπτυχιακού κύκλου σπουδών, που οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου ή για την απόκτηση ενός μόνο τίτλου σπουδών προπτυχιακού επιπέδου που απονέμεται από δημόσια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Δημοκρατίας, εφόσον η οικογένεια πληροί τα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια που καθορίζονται στον υπό αναφορά νόμο.

Βάσει του άρθρου 5 του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου του 2015, τα φοιτητικά επιδόματα παραχωρούνται για επιδότηση συγκεκριμένων αναγκών, αφού ληφθούν υπόψη οικονομικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Οι δικαιούχοι φοιτητικών επιδομάτων προκύπτουν μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, η οποία γίνεται βάσει συστήματος μοριοδότησης που προσμετρά τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πιστώσεων κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Η μοριοδότηση της αίτησης γίνεται με στόχο την κατάταξη όλων των δικαιούχων αιτητών κατά προτεραιότητα (βάσει του συνόλου των μορίων που συγκεντρώνει η οικογένεια του αιτητή). Η υποβολή αίτησης για οικονομική ενίσχυση, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης, έστω και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτητών σε σχέση με τα ποσά που διατίθενται για τον σκοπό αυτό, σημειώνει η ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που το ύψος των επιδομάτων προς τους δικαιούχους είναι μεγαλύτερο από τα διαθέσιμα κονδύλια, θα αποκλείονται τα άτομα που έχουν συγκεντρώσει τα λιγότερα μόρια.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για φοιτητικά επιδόματα έχει η οικογένεια φοιτητή, της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 39.000 ευρώ όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις 59.000 ευρώ κατά 3.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο τέκνο. Για το ακαδημαϊκό έτος 2016/2017 λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα που αποκτήθηκε κατά το 2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X