ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε η πρόταση νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σκοπός είναι να υιοθετηθεί η φιλοσοφία του σχεδίου,όπως της ρύθμισης στις Κοιν. Ασφαλίσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ομόφωνα πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου που ρυθμίζει το θέμα της καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας με δόσεις.

Παράλληλα, εγκρίθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ, με την οποία εξαιρούνται πρόσωπα και εταιρείες που είναι στο μικροσκόπιο των αρχών για αδήλωτα εμβάσματα ή καταθέσεις του εξωτερικού.

Η πρόταση νόμου παρέχει την ευχέρεια στον Έφορο Φορολογίας να μειώνει πρόσθετες οφειλές, όπως επιβαρύνσεις, πρόστιμα, τόκους, νοουμένου ότι τηρούνται ορισμένες υποχρεώσεις από τα επηρεαζόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σκοπός είναι να υιοθετηθεί η φιλοσοφία του αντίστοιχου σχεδίου για ρύθμιση των οφειλών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, όπου πρόστιμα και επιβαρύνσεις διαγράφονται εντελώς με την καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πλέον, οφειλές χαμηλότερες από 100 χιλιάδες ευρώ θα μπορούν να εξοφλούνται σε 54 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ, ενώ οφειλές μεγαλύτερες από 100 χιλιάδες ευρώ θα μπορούν να εξοφλούνται σε 60 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 1.852 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η πρόταση νόμου θα συμβάλει στην αύξηση των πραγματικών δημόσιων εσόδων, αφού θα δώσει την ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τις φορολογικές οφειλές τους στο κράτος, που δεν θα μπορούσαν να το πράξουν άλλως πως, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις εκκρεμούν για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική είσπραξης τους, με αποτέλεσμα το κράτος να αποστερείται κρατικά έσοδα σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες.

Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου καλύπτει οφειλές που προκύπτουν από:

• Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ),
• Έκτακτη Εισφορά Εργοδοτουμένων, Συνταξιούχων, και Αυτοτελώς Εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα,
• Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα,
• Φορολογία Εισοδήματος,
• Φορολογία Ακίνητης Ιδιοκτησίας,
• Φόρο Κληρονομιάς,
• Φορολογία Κεφαλαιουχικών Κερδών,
• Χαρτόσημα

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η πρόταση νόμου θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια από υποθέσεις φορολογικών οφειλών και θα μπορούν να αξιοποιήσουν πιο εποικοδομητικά και παραγωγικά τον χρόνο τους για εκδίκαση σημαντικότερων υποθέσεων, παρά να αναλώνονται σε υποθέσεις φορολογικών οφειλών όπου οι κατηγορούμενοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτά που χρωστούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την υπαγωγή κάποιου οφειλέτη στη ρύθμιση δεν θα διεκδικούνται οφειλές με ποινικές ή αστικές διώξεις και θα επιτρέψει στους πολίτες να μην κινδυνεύουν να καταδικαστούν από δικαστήρια για τις φορολογικές οφειλές που έχουν στο κράτος.

Με την ευχή του ΚΕΒΕ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση το ΚΕΒΕ χαιρέτισε την έναρξη την πρόταση νόμου για τη ρύθμιση με δόσεις ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών που αφορούν προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, η προτεινόμενη νομοθεσία θα αποτελέσει κίνητρο και μέτρο συμμόρφωσης όλων των επηρεαζόμενων αφού τους δίνεται η ευκολία αποπληρωμής της υποχρέωσής τους δεδομένων και των δυσκολιών που προκάλεσε η πρόσφατη οικονομική κρίση. Τέλος, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της αναμένεται να επιφέρουν θετικές επιπτώσεις για την οικονομία, στα δημόσια οικονομικά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X