ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξάνεται το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας στις Τράπεζες

Στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής οδηγείται προς ψήφιση ο τροποποιητικός νόμος

ΚΥΠΕ

Στην Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής οδηγείται προς ψήφιση ο τροποποιητικός νόμος που θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανεβάσουν το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας στο 2,5% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, αποφάσισε η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Με βάση το νομοσχέδιο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 0,625% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ, ενώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 το απόθεμα ασφαλείας αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 1,25% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ.

Επίσης, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 το απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 αξίας ίσης με το 1,875% του συνόλου των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο ποσών έκθεσης του ΑΠΙ.

Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες με βάση οδηγία της ΚΤΚ υποχρεούνται να διατηρούν κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας που αντιστοιχεί στο 2,5% των περιουσιακών στοιχείων που είναι σταθμισμένα επί του κινδύνου.

Συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για διαχείριση ακινήτων

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της επιτροπής, Αβέρωφ Νεοφύτου, θα δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, το οποίο δίνει στις τράπεζες τις δυνατότητες να διαχειρίζονται τα ακίνητα που αποκτούν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων και διακανονισμών με δανειολήπτες.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα προσκληθούν σε ερχόμενη συνδρία της επιτροπής εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, του Συνδέσμου Τραπεζών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τον περί τραπεζικών εργασιών νόμου, οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειρίζονται και να εμπορεύονται περιουσίες που αποκτούν μέσω διακανονισμών οφειλών.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο παραχωρεί στα πιστωτικά ιδρύματα την δυνατότητα να επιλαμβάνονται εργασιών συντήρησης, να προβαίνουν σε ενοικίαση του ακινήτου και να προβαίνουν σε ολοκλήρωση ενός έργου αν είναι ημιτελές με σκοπό τη μετέπειτα πώλησή του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση