ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή και Κυβέρνηση εναντίον της ενιαίας βάσης φορολογίας εταιρειών

Έχει ετοιμαστεί πρόταση από ΥΠΟΙΚ που θα οδηγηθεί στο Υπουργικό για τις πολιτικές θέσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε στενή συνεννόηση βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, για την δημιουργία πρότασης στην οποία καθορίζονται οι πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης – που είναι ενάντια - όσον αφορά στις οδηγίες της ΕΕ για κοινή βάση φορολογίας εταιρειών και για μια ενοποιημένη βάση. Η πρόταση θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στο επόμενο διάστημα.

Το ζήτημα της ενιαίας φορολογίας που θέλει να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απασχόλησε την επιτροπή Εμπορίου, θέλοντας σε πρώτη φάση να καθοριστούν οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας και του ΣΕΛΚ επί του θέματος. Όπως υπογραμμίστηκε, ΥΠΟΙΚ, ΣΕΛΚ, αλλά και ΚΕΒΕ, τάσσονται ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, η οποία όπως τόνισε και εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ, θα λειτουργήσει ενάντια στα πλεονεκτήματα της Κύπρου. Χαρακτηριστικά ανέφερε «εμείς πωλούμε χαμηλή εταιρική φορολογία, τουρισμό και χαλούμι».

Ανησυχίες ηγέρθηκαν στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, λέγοντας πως θα χάσει η Κύπρος ένα βασικό σύμμαχο που αντιτίθεται σε μια ενιαία φορολογία και μια κοινή βάση φορολογίας εταιρειών.

Η ιδέα της κοινής φορολόγησης των εταιρειών, αποτέλεσε αρχικά αντικείμενο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2011, που όμως αποσύρθηκε, διότι είχε προαιρετικό χαρακτήρα. Η καινούργια οδηγία όμως που συνυπόγραψε ο Πιερ Μοσκοβισί, μέχρι τις 31.12.2018 θα πρέπει να είναι έτοιμες οι προτάσεις νόμου σχετικά με την κοινή βάση, ενώ από τη 1.1.2021 θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Κομισιόν προβάλλει ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει ένα πιο διαφανές, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα, το οποίο θα συμβάλλει στην δικαιότερη και ευνοϊκότερη ανάπτυξη.

Η επιτροπή θα επανέλθει για το φλέγον ζήτημα, με αιτιολογημένη έκθεση του ΥΠΟΙΚ που τάσσεται εναντίον, εντός τριών εβδομάδων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση