ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΚΕΚ: Aνακρίβειες στην Επ. Εσωτερικών για το νόμο περί κτηματομεσιτών

Κυβέρνηση και Βουλή έχουν καθήκον να πάρουν μέτρα τονίζει η ανακοίνωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αλλοίωση της πραγματικότητας με πολλές ανακρίβειες αποτελούν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), οι θέσεις που διατυπώθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης του νόμου περί κτηματομεσιτών και τη σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ).

Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΚΕΚ εκφράζει την διαμαρτυρία του για τα όσα αναληθή, όπως αναφέρει, διατυπώθηκαν από συγκεκριμένους συνδέσμους στη Βουλή, ενώ παράλληλα, αναφέρει ότι θα αγωνιστεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, “για να μην περάσουν οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, που όχι μόνο δεν θα λύσουν προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα”.

“Κυβέρνηση και Βουλή έχουν καθήκον να πάρουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν την παράνομη άσκηση της κτηματομεσιτείας, που αποτελεί γάγγραινα για τα οικονομικά έσοδα του κράτους και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους συμπολίτες μας και όχι με τις αποφάσεις τους να δίνουν άφεση αμαρτιών στην παρανομία”, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι ο ΣΕΚ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και διενεργεί την εγγραφή κτηματομεσιτών (αδειοδότηση) και βοηθών κτηματομεσιτών, εκδίδει σχετικά πιστοποιητικά και άδειες, τηρεί το μητρώο βοηθών κτηματομεσιτών, διαγράφει κτηματομεσίτες, ασκεί πειθαρχικό έλεγχο, επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις, καταγγέλλει στο δικαστήριο κ.ά.

Σύμφωνα με το ΣΚΕΚ, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών ΣΕΚ αποτελούν τρεις κρατικοί λειτουργοί που διορίζει το κράτος, τρεις κτηματομεσίτες που εκλέγουν οι κτηματομεσίτες και τον πρόεδρο που διορίζει ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών με σκοπό την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Προσθέτει ότι για τη λειτουργία του ΣΕΚ, πληρώνουν οι εγγεγραμμένοι αδειούχοι κτηματομεσίτες (ετήσιες άδειες) και χωρίς καμιά εισφορά του κράτους

Σ’ ό,τι αφορά τους Συνδέσμους που κατέθεσαν εισηγήσεις στη Βουλή, ο ΣΚΕΚ αναφέρει ότι τα μέλη τους δεν είναι Κτηματομεσίτες ή Βοηθοί Κτηματομεσίτες, αλλά άτομα που ασκούν άλλα επαγγέλματα.

Προσθέτει ότι για τη σωστή λειτουργία του ΣΕΚ είναι απαραίτητη η συγκεκριμένη σύνθεση, δηλαδή η στελέχωση με νόμιμους επαγγελματίες κτηματομεσίτες, που εφαρμόζουν τη νομοθεσία και όχι με τη νομιμοποίηση της κάθε παρανομίας.

Ο ΣΚΕΚ αναφέρει ότι λειτουργεί νόμιμα και στηρίζει το ΣΕΚ και προσθέτει ότι “με τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Οργάνωση FIABCI προβάλλουμε την Κύπρο στο εξωτερικό και είμαστε από τους βασικούς συντελεστές της καθόδου ξένων επενδυτών, για τον τομέα των ακινήτων και όχι μόνο στην πατρίδα μας”.

Τέλος, ο ΣΚΕΚ αναφέρει ότι διαθέτει περίπου 200 μέλη με 38 χρόνια ζωής και είναι θεματοφύλακας της σχετικής νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση